vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Gesloten

Hoi Collega,

Van een organisatie heb ik naar aanleiding van de informatie over combinatiegroepen nog een aanvullende vraag ontvangen en graag wil ik dit aan jullie voorleggen. Zie het schuingedrukte tekst.

Ik heb nog wel een laatste vraag. Als ik naar de richtlijnen kijkt, dan staan er over de toestemming van ouders in mijn beleving twee verschillende dingen.
Enerzijds:
Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst.
Aan het einde van het stuk wordt echter toch nog gesproken over een aanvulling/extra overeenkomst. Dat spreekt elkaar wat tegen in mijn beleving.
Ik heb nu voor ogen dat we het werkplan aanpassen, voldoen aan de genoemde eisen en dat ouders een schriftelijke overeenkomst tekenen waarin de duur en de groep duidelijk benoemd worden.
Zijn we er dan? Of moeten we toch ook een extra regel toevoegen in de contracten waaruit blijkt dat ze op woensdag en vrijdag in de combinatiegroep worden opgevangen?

Tekst van eerdere e-mails:

Voor de zekerheid stuur ik je nog de informatie m.b.t. de combinatiegroep:
Wat is een gecombineerde groep
Laatste wijziging 2022-07-06
Geef hier uw waardering op
– [cid:image007.png@01D99F9A.F7BBF2D0]
Vraag
Wat is een gecombineerde groep?

Antwoord
Er is onderscheid in hoe de toezichthouder kijkt naar de feitelijke situatie (wanneer is er sprake van een gecombineerde groep) en de vraag of en hoe de gemeente deze situatie als ‘combi-groep’ registreert in het LRK.

Toezien op de gecombineerde groep
De gecombineerde groep is een in het Besluit Kwaliteit gecreëerde uitzondering op de eis dat een kind naar gelang de leeftijd wordt opgevangen in of een stam- of een basisgroep.
De uitzondering maakt onder voorwaarden mogelijk dat een houder kinderen van 0-13 jaar van een onder hem vallende dagopvang en buitenschoolse opvang, op reguliere basis in 1 groep opvangt. Omdat de houder deze werkwijze vooraf moet overdenken en beschrijven in het pedagogisch beleidsplan, heeft de gecombineerde groep een structureel karakter. De gecombineerde groep is daarmee ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de houder.
Hoewel de gecombineerde groep in de regelgeving niet nader is gedefinieerd, volgt daaruit wel dat de gecombineerde groep moet voldoen aan de volgende componenten:

* De voorziening voor dagopvang en de voorziening voor buitenschoolse opvang hebben een LRK registratie op hetzelfde adres en vallen onder dezelfde houder.
* De houder moet de werkwijze, grootte en leeftijdsopbouw van deze gecombineerde groep vastleggen in het pedagogisch beleidsplan.

De voorziening wordt getoetst aan de eisen van dagopvang. Waarbij met name de volgende kwaliteitseisen de aandacht verdienen:

* De samengestelde groep betreft een vaste groep kinderen.
* De kinderen in de samengestelde groep hebben vaste beroepskrachten,
* De samengestelde groep heeft een afzonderlijke vaste eigen groepsruimte.
* De samengestelde groep heeft een passend ingerichte groepsruimte.
* De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen.
* De pedagogische praktijk is op orde.
De toezichthouder onderzoekt in de concrete situatie of deze voldoet aan de bovenstaande eisen en of de situatie recht doet aan het principe van verantwoorde kinderopvang.
De toezichthouder constateert in de praktijk of er sprake is van een gecombineerde groep. Het is aan de gemeente of deze een ‘combi-groep’ in het LRK registreert.

Registratie in het LRK van een gecombineerde groep
Of en hoe de gecombineerde groep in het LRK geregistreerd kan worden, staat in de handleiding Instructie registratie combi-groepen van DUO en de VNG (te vinden op de website van DUO).
Kort samengevat:
De registratie ‘combi-groep’ in het LRK is puur een technische oplossing. Dit betreft geen nieuwe vorm van opvang. De houder kan hiervoor geen aanvraag indienen.
Als een ‘combi-groep’ in het LRK is geregistreerd, betekent dit dat de toezichthouder kan volstaan met een onderzoek voor het KDV, waarin de gecombineerde groep wordt beoordeeld. Er is geen apart onderzoek voor de BSO nodig, tenzij er nog een zelfstandig draaiende BSO-groep is (naast de gecombineerde groep).
De gemeente kan er echter ook voor kiezen om de gecombineerde groep niet vast te leggen in het LRK en beide voorzieningen apart te laten onderzoeken.

Wettelijke grondslag
Artikelen 3, lid 2 d; 7, lid 7; 9, lid 10; 12 lid 2d Besluit kwaliteit kinderopvang

Kinderen uit de dagopvang of BSO plaatsen in een gecombineerde groep als tweede groep.
Laatste wijziging 2023-03-01
Geef hier uw waardering op
– [cid:image007.png@01D99F9A.F7BBF2D0]
Vraag
Kunnen kinderen uit de dagopvang of BSO in een gecombineerde groep als tweede groep worden geplaatst?

Antwoord
Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst. Het plaatsen van een kind vanuit buitenschoolse opvang in de dagopvang of andersom naar een groep die niet structureel een gecombineerde groep is, voldoet niet.
Achtergrond:
· Elke voorziening heeft een apart LRK nummer, dus ook een KDV of een BSO op hetzelfde adres.
· Kinderen worden opgevangen in een vaste stam- of basisgroep.
· Op grond van het Besluit kwaliteit kinderopvang vindt opvang in een andere (tweede) stam- of basisgroep plaats op basis van voorafgaande schriftelijke toestemming van de ouder. Op grond van de regel in het besluit kan alleen ‘horizontaal’ binnen dezelfde opvangsoort (stam- naar stamgroep of basis- naar basisgroep) worden geplaatst.
· Een uitzondering kan zijn als kinderen uit dagopvang en buitenschoolse opvang samen in een gecombineerde groep worden opgevangen. De gecombineerde groep kan dan wel gelden als tweede groep waarin een kind wordt opgevangen.
· Er moet sprake zijn van een gecombineerde groep, waarin dus structureel BSO of dagopvang kinderen worden opgevangen. Dat is bijvoorbeeld voorschoolse opvang, vaste opvang op woensdag en vrijdagmiddag, of een vast omschreven vakantieperiode.
· Plaatsing in een andere groep dan de eigen groep binnen het kindercentrum betekent dat:
o de opvang in een andere groep plaatsvindt op basis van vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouder;
o een specifieke periode (moment/duur) is afgesproken;
o in die periode opvang in slechts één andere stam- of basisgroep plaatsvindt;
o de opvang overeenkomstig de toestemming plaats vindt;
o voor dagopvang geldt tijdens de opvang in de tweede stamgroep dat voor dat kind kan worden afgeweken van het vaste gezichtencriterium en het maximaal aantal te gebruiken stamgroepruimtes.
· Voor een gecombineerde groep geldt:
o De groep is ingericht (meubilair en spelmateriaal) voor buitenschoolse opvang en dagopvang kinderen.
o In het pedagogisch beleid is de werkwijze en de leeftijdsopbouw van de groep beschreven.
o In het pedagogisch beleid is de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de ontwikkeling van de pedagogische competenties per leeftijdscategorie voor de groep beschreven.
o Uit overige informatie blijkt eveneens dat het om een gecombineerde groep gaat.
o Ouders/oudercommissie kunnen adviesrecht uitoefenen bij wijziging van beleid.
· Als het opvang in een gecombineerde groep op een ander kindercentrum (= LRK-registratie) betreft, is het feitelijk geen plaatsing in een 2e stam of basisgroep, maar opvang op basis van een nieuwe opvangovereenkomst. Dit kan worden geregeld door het aangaan van een overeenkomst of addendum op de bestaande overeenkomst. Ook dan moet sprake zijn van de vereisten die voor een gecombineerde groep gelden. Een voorbeeld is de situatie dat een BSO kind in de ochtend in een gecombineerde groep wordt opgevangen in een groepsruimte van de dagopvang. Voor deze opvang is voor het BSO kind een tweede overeenkomst nodig.

Meer informatie over de gecombineerde groep staat bij de FAQ: ‘Wat is een gecombineerde groep.’
Deze FAQ is afgestemd met VNG Naleving d.d. 9 november 2020

Mocht er nog vragen zijn, dan verneem ik het graag. En anders zie ik de aangepaste stukken graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Erika Vink
Toezichthouder Wet kinderopvang
GGD IJsselland
M 0625364234
E e.vink@ggdijsselland.nl
Aanwezig op: ma – di – wo. ocht. – do
[cid:image006.png@01D99F9A.F7BBF2D0]
Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | Postbus 1453, 8001 BL Zwolle
T 038 – 428 14 28 | E info@ggdijsselland.nl | I www.ggdijsselland.nl

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

Secretariaat

06-21-20235:36 pm

Renate

06-26-20235:53 pm

Hallo Erika,

We hebben je bericht in goede orde ontvangen, maar komen niet helemaal uit de vraagstelling.

Kan ik jou hier dinsdag of woensdagochtend even over bellen?

Met vriendelijke groet,

Renate van Lith

Helpdesk kinderopvang

Mobiel: 06-81343811

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Erika Vink
>Datum: 21/06/2023 12:42
>Aan: “‘helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl'”
>Onderwerp: vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep
> Hoi Collega,
>
>
>
>Van een organisatie heb ik naar aanleiding van de informatie over combinatiegroepen nog een aanvullende vraag ontvangen en graag wil ik dit aan jullie voorleggen. Zie het schuingedrukte tekst.
>
>
>
>
>
>Ik heb nog wel een laatste vraag. Als ik naar de richtlijnen kijkt, dan staan er over de toestemming van ouders in mijn beleving twee verschillende dingen.
>
>Enerzijds:
>
>Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst.
>
>Aan het einde van het stuk wordt echter toch nog gesproken over een aanvulling/extra overeenkomst. Dat spreekt elkaar wat tegen in mijn beleving.
>
>Ik heb nu voor ogen dat we het werkplan aanpassen, voldoen aan de genoemde eisen en dat ouders een schriftelijke overeenkomst tekenen waarin de duur en de groep duidelijk benoemd worden.
>
>Zijn we er dan? Of moeten we toch ook een extra regel toevoegen in de contracten waaruit blijkt dat ze op woensdag en vrijdag in de combinatiegroep worden opgevangen?
>
>
>
>
>
>Tekst van eerdere e-mails:
>
>
>
>Voor de zekerheid stuur ik je nog de informatie m.b.t. de combinatiegroep:
>
>Wat is een gecombineerde groep
>
>Laatste wijziging 2022-07-06
>
>Geef hier uw waardering op
>
> –
>
>Vraag
>
>Wat is een gecombineerde groep?
>
>
>
>Antwoord
>
>Er is onderscheid in hoe de toezichthouder kijkt naar de feitelijke situatie (wanneer is er sprake van een gecombineerde groep) en de vraag of en hoe de gemeente deze situatie als âcombi-groepâ registreert in het LRK.
>
>
>
>Toezien op de gecombineerde groep
>
>De gecombineerde groep is een in het Besluit Kwaliteit gecreëerde uitzondering op de eis dat een kind naar gelang de leeftijd wordt opgevangen in of een stam- of een basisgroep.
>
>De uitzondering maakt onder voorwaarden mogelijk dat een houder kinderen van 0-13 jaar van een onder hem vallende dagopvang en buitenschoolse opvang, op reguliere basis in 1 groep opvangt. Omdat de houder deze werkwijze vooraf moet overdenken en beschrijven in het pedagogisch beleidsplan, heeft de gecombineerde groep een structureel karakter. De gecombineerde groep is daarmee ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de houder.
>
>Hoewel de gecombineerde groep in de regelgeving niet nader is gedefinieerd, volgt daaruit wel dat de gecombineerde groep moet voldoen aan de volgende componenten:
>
>
> o De voorziening voor dagopvang en de voorziening voor buitenschoolse opvang hebben een LRK registratie op hetzelfde adres en vallen onder dezelfde houder.
> o De houder moet de werkwijze, grootte en leeftijdsopbouw van deze gecombineerde groep vastleggen in het pedagogisch beleidsplan. De voorziening wordt getoetst aan de eisen van dagopvang. Waarbij met name de volgende kwaliteitseisen de aandacht verdienen:
>
>
> o De samengestelde groep betreft een vaste groep kinderen.
> o De kinderen in de samengestelde groep hebben vaste beroepskrachten,
> o De samengestelde groep heeft een afzonderlijke vaste eigen groepsruimte.
> o De samengestelde groep heeft een passend ingerichte groepsruimte.
> o De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen.
> o De pedagogische praktijk is op orde. De toezichthouder onderzoekt in de concrete situatie of deze voldoet aan de bovenstaande eisen en of de situatie recht doet aan het principe van verantwoorde kinderopvang.
>
>De toezichthouder constateert in de praktijk of er sprake is van een gecombineerde groep. Het is aan de gemeente of deze een âcombi-groepâ in het LRK registreert.
>
>
>
>Registratie in het LRK van een gecombineerde groep
>
>Of en hoe de gecombineerde groep in het LRK geregistreerd kan worden, staat in de handleiding Instructie registratie combi-groepen van DUO en de VNG (te vinden op de website van DUO).
>
>Kort samengevat:
>
>De registratie âcombi-groepâ in het LRK is puur een technische oplossing. Dit betreft geen nieuwe vorm van opvang. De houder kan hiervoor geen aanvraag indienen.
>
>Als een âcombi-groepâ in het LRK is geregistreerd, betekent dit dat de toezichthouder kan volstaan met een onderzoek voor het KDV, waarin de gecombineerde groep wordt beoordeeld. Er is geen apart onderzoek voor de BSO nodig, tenzij er nog een zelfstandig draaiende BSO-groep is (naast de gecombineerde groep).
>
>De gemeente kan er echter ook voor kiezen om de gecombineerde groep niet vast te leggen in het LRK en beide voorzieningen apart te laten onderzoeken.
>
>
>
>Wettelijke grondslag
>
>Artikelen 3, lid 2 d; 7, lid 7; 9, lid 10; 12 lid 2d Besluit kwaliteit kinderopvang
>
>
>
>
>
>Kinderen uit de dagopvang of BSO plaatsen in een gecombineerde groep als tweede groep.
>
>Laatste wijziging 2023-03-01
>
>Geef hier uw waardering op
>
> –
>
>Vraag
>
>Kunnen kinderen uit de dagopvang of BSO in een gecombineerde groep als tweede groep worden geplaatst?
>
>
>
>Antwoord
>
>Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst. Het plaatsen van een kind vanuit buitenschoolse opvang in de dagopvang of andersom naar een groep die niet structureel een gecombineerde groep is, voldoet niet.
>
>Achtergrond :
>
>· Elke voorziening heeft een apart LRK nummer, dus ook een KDV of een BSO op hetzelfde adres.
>
>· Kinderen worden opgevangen in een vaste stam- of basisgroep.
>
>· Op grond van het Besluit kwaliteit kinderopvang vindt opvang in een andere (tweede) stam- of basisgroep plaats op basis van voorafgaande schriftelijke toestemming van de ouder. Op grond van de regel in het besluit kan alleen âhorizontaalâ binnen dezelfde opvangsoort (stam- naar stamgroep of basis- naar basisgroep) worden geplaatst.
>
>· Een uitzondering kan zijn als kinderen uit dagopvang en buitenschoolse opvang samen in een gecombineerde groep worden opgevangen. De gecombineerde groep kan dan wel gelden als tweede groep waarin een kind wordt opgevangen.
>
>· Er moet sprake zijn van een gecombineerde groep, waarin dus structureel BSO of dagopvang kinderen worden opgevangen. Dat is bijvoorbeeld voorschoolse opvang, vaste opvang op woensdag en vrijdagmiddag, of een vast omschreven vakantieperiode.
>
>· Plaatsing in een andere groep dan de eigen groep binnen het kindercentrum betekent dat:
>
>o de opvang in een andere groep plaatsvindt op basis van vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouder;
>
>o een specifieke periode (moment/duur) is afgesproken;
>
>o in die periode opvang in slechts één andere stam- of basisgroep plaatsvindt;
>
>o de opvang overeenkomstig de toestemming plaats vindt;
>
>o voor dagopvang geldt tijdens de opvang in de tweede stamgroep dat voor dat kind kan worden afgeweken van het vaste gezichtencriterium en het maximaal aantal te gebruiken stamgroepruimtes.
>
>· Voor een gecombineerde groep geldt:
>
>o De groep is ingericht (meubilair en spelmateriaal) voor buitenschoolse opvang en dagopvang kinderen.
>
>o In het pedagogisch beleid is de werkwijze en de leeftijdsopbouw van de groep beschreven.
>
>o In het pedagogisch beleid is de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de ontwikkeling van de pedagogische competenties per leeftijdscategorie voor de groep beschreven.
>
>o Uit overige informatie blijkt eveneens dat het om een gecombineerde groep gaat.
>
>o Ouders/oudercommissie kunnen adviesrecht uitoefenen bij wijziging van beleid.
>
>· Als het opvang in een gecombineerde groep op een ander kindercentrum (= LRK-registratie) betreft, is het feitelijk geen plaatsing in een 2 e stam of basisgroep, maar opvang op basis van een nieuwe opvangovereenkomst. Dit kan worden geregeld door het aangaan van een overeenkomst of addendum op de bestaande overeenkomst. Ook dan moet sprake zijn van de vereisten die voor een gecombineerde groep gelden. Een voorbeeld is de situatie dat een BSO kind in de ochtend in een gecombineerde groep wordt opgevangen in een groepsruimte van de dagopvang. Voor deze opvang is voor het BSO kind een tweede overeenkomst nodig.
>
>
>Meer informatie over de gecombineerde groep staat bij de FAQ: âWat is een gecombineerde groep.â
>
>Deze FAQ is afgestemd met VNG Naleving d.d. 9 november 2020
>
>
>
>Mocht er nog vragen zijn, dan verneem ik het graag. En anders zie ik de aangepaste stukken graag tegemoet.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>
>Erika Vink
>
>Toezichthouder Wet kinderopvang
>
>GGD IJsselland
>
>M 0625364234
>
>E e.vink@ggdijsselland.nl (mailto:e.vink@ggdijsselland.nl)
>
>Aanwezig op: ma – di â wo. ocht. – do
>
>Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | Postbus 1453, 8001 BL Zwolle
>
>T 038 â 428 14 28 | E info@ggdijsselland.nl (mailto:info@ggdijsselland.nl) | I www.ggdijsselland.nl (http://www.ggdijsselland.nl/)
>
>
>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>

Erika Vink

06-27-20239:21 am

Hallo Renate,

Het is prima om vandaag te bellen. Rond 11.00 uur heb ik een kort overleg staan, schat in dat het maximaal een half uur duurt. En vanmiddag vanaf 12.30 uur heb ik een overleg. Woensdagochtend werk ik alleen en zoals het er nu naar uitziet dan ga ik een bezoek afleggen.

Groetjes
Erika

Van: Helpdesk Kinderopvang
Verzonden: maandag 26 juni 2023 17:38
Aan: Erika Vink
Onderwerp: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Hallo Erika,

We hebben je bericht in goede orde ontvangen, maar komen niet helemaal uit de vraagstelling.

Kan ik jou hier dinsdag of woensdagochtend even over bellen?

Met vriendelijke groet,

Renate van Lith

Helpdesk kinderopvang

[cid:image001.png@01D9A8D8.2563F390]

Mobiel: 06-81343811

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL

Van: Erika Vink >
Datum: 21/06/2023 12:42
Aan: “‘helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl'” >
Onderwerp: vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Hoi Collega,

Van een organisatie heb ik naar aanleiding van de informatie over combinatiegroepen nog een aanvullende vraag ontvangen en graag wil ik dit aan jullie voorleggen. Zie het schuingedrukte tekst.

Ik heb nog wel een laatste vraag. Als ik naar de richtlijnen kijkt, dan staan er over de toestemming van ouders in mijn beleving twee verschillende dingen.
Enerzijds:
Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst.
Aan het einde van het stuk wordt echter toch nog gesproken over een aanvulling/extra overeenkomst. Dat spreekt elkaar wat tegen in mijn beleving.
Ik heb nu voor ogen dat we het werkplan aanpassen, voldoen aan de genoemde eisen en dat ouders een schriftelijke overeenkomst tekenen waarin de duur en de groep duidelijk benoemd worden.
Zijn we er dan? Of moeten we toch ook een extra regel toevoegen in de contracten waaruit blijkt dat ze op woensdag en vrijdag in de combinatiegroep worden opgevangen?

Tekst van eerdere e-mails:

Voor de zekerheid stuur ik je nog de informatie m.b.t. de combinatiegroep:
Wat is een gecombineerde groep
Laatste wijziging 2022-07-06
Geef hier uw waardering op
– [cid:image002.png@01D9A8D8.2563F390]
Vraag
Wat is een gecombineerde groep?

Antwoord
Er is onderscheid in hoe de toezichthouder kijkt naar de feitelijke situatie (wanneer is er sprake van een gecombineerde groep) en de vraag of en hoe de gemeente deze situatie als ‘combi-groep’ registreert in het LRK.

Toezien op de gecombineerde groep
De gecombineerde groep is een in het Besluit Kwaliteit gecreëerde uitzondering op de eis dat een kind naar gelang de leeftijd wordt opgevangen in of een stam- of een basisgroep.
De uitzondering maakt onder voorwaarden mogelijk dat een houder kinderen van 0-13 jaar van een onder hem vallende dagopvang en buitenschoolse opvang, op reguliere basis in 1 groep opvangt. Omdat de houder deze werkwijze vooraf moet overdenken en beschrijven in het pedagogisch beleidsplan, heeft de gecombineerde groep een structureel karakter. De gecombineerde groep is daarmee ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de houder.
Hoewel de gecombineerde groep in de regelgeving niet nader is gedefinieerd, volgt daaruit wel dat de gecombineerde groep moet voldoen aan de volgende componenten:

* De voorziening voor dagopvang en de voorziening voor buitenschoolse opvang hebben een LRK registratie op hetzelfde adres en vallen onder dezelfde houder.
* De houder moet de werkwijze, grootte en leeftijdsopbouw van deze gecombineerde groep vastleggen in het pedagogisch beleidsplan.

De voorziening wordt getoetst aan de eisen van dagopvang. Waarbij met name de volgende kwaliteitseisen de aandacht verdienen:

* De samengestelde groep betreft een vaste groep kinderen.
* De kinderen in de samengestelde groep hebben vaste beroepskrachten,
* De samengestelde groep heeft een afzonderlijke vaste eigen groepsruimte.
* De samengestelde groep heeft een passend ingerichte groepsruimte.
* De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen.
* De pedagogische praktijk is op orde.
De toezichthouder onderzoekt in de concrete situatie of deze voldoet aan de bovenstaande eisen en of de situatie recht doet aan het principe van verantwoorde kinderopvang.
De toezichthouder constateert in de praktijk of er sprake is van een gecombineerde groep. Het is aan de gemeente of deze een ‘combi-groep’ in het LRK registreert.

Registratie in het LRK van een gecombineerde groep
Of en hoe de gecombineerde groep in het LRK geregistreerd kan worden, staat in de handleiding Instructie registratie combi-groepen van DUO en de VNG (te vinden op de website van DUO).
Kort samengevat:
De registratie ‘combi-groep’ in het LRK is puur een technische oplossing. Dit betreft geen nieuwe vorm van opvang. De houder kan hiervoor geen aanvraag indienen.
Als een ‘combi-groep’ in het LRK is geregistreerd, betekent dit dat de toezichthouder kan volstaan met een onderzoek voor het KDV, waarin de gecombineerde groep wordt beoordeeld. Er is geen apart onderzoek voor de BSO nodig, tenzij er nog een zelfstandig draaiende BSO-groep is (naast de gecombineerde groep).
De gemeente kan er echter ook voor kiezen om de gecombineerde groep niet vast te leggen in het LRK en beide voorzieningen apart te laten onderzoeken.

Wettelijke grondslag
Artikelen 3, lid 2 d; 7, lid 7; 9, lid 10; 12 lid 2d Besluit kwaliteit kinderopvang

Kinderen uit de dagopvang of BSO plaatsen in een gecombineerde groep als tweede groep.
Laatste wijziging 2023-03-01
Geef hier uw waardering op
– [cid:image002.png@01D9A8D8.2563F390]
Vraag
Kunnen kinderen uit de dagopvang of BSO in een gecombineerde groep als tweede groep worden geplaatst?

Antwoord
Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst. Het plaatsen van een kind vanuit buitenschoolse opvang in de dagopvang of andersom naar een groep die niet structureel een gecombineerde groep is, voldoet niet.
Achtergrond:
• Elke voorziening heeft een apart LRK nummer, dus ook een KDV of een BSO op hetzelfde adres.
• Kinderen worden opgevangen in een vaste stam- of basisgroep.
• Op grond van het Besluit kwaliteit kinderopvang vindt opvang in een andere (tweede) stam- of basisgroep plaats op basis van voorafgaande schriftelijke toestemming van de ouder. Op grond van de regel in het besluit kan alleen ‘horizontaal’ binnen dezelfde opvangsoort (stam- naar stamgroep of basis- naar basisgroep) worden geplaatst.
• Een uitzondering kan zijn als kinderen uit dagopvang en buitenschoolse opvang samen in een gecombineerde groep worden opgevangen. De gecombineerde groep kan dan wel gelden als tweede groep waarin een kind wordt opgevangen.
• Er moet sprake zijn van een gecombineerde groep, waarin dus structureel BSO of dagopvang kinderen worden opgevangen. Dat is bijvoorbeeld voorschoolse opvang, vaste opvang op woensdag en vrijdagmiddag, of een vast omschreven vakantieperiode.
• Plaatsing in een andere groep dan de eigen groep binnen het kindercentrum betekent dat:
o de opvang in een andere groep plaatsvindt op basis van vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouder;
o een specifieke periode (moment/duur) is afgesproken;
o in die periode opvang in slechts één andere stam- of basisgroep plaatsvindt;
o de opvang overeenkomstig de toestemming plaats vindt;
o voor dagopvang geldt tijdens de opvang in de tweede stamgroep dat voor dat kind kan worden afgeweken van het vaste gezichtencriterium en het maximaal aantal te gebruiken stamgroepruimtes.
• Voor een gecombineerde groep geldt:
o De groep is ingericht (meubilair en spelmateriaal) voor buitenschoolse opvang en dagopvang kinderen.
o In het pedagogisch beleid is de werkwijze en de leeftijdsopbouw van de groep beschreven.
o In het pedagogisch beleid is de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de ontwikkeling van de pedagogische competenties per leeftijdscategorie voor de groep beschreven.
o Uit overige informatie blijkt eveneens dat het om een gecombineerde groep gaat.
o Ouders/oudercommissie kunnen adviesrecht uitoefenen bij wijziging van beleid.
• Als het opvang in een gecombineerde groep op een ander kindercentrum (= LRK-registratie) betreft, is het feitelijk geen plaatsing in een 2e stam of basisgroep, maar opvang op basis van een nieuwe opvangovereenkomst. Dit kan worden geregeld door het aangaan van een overeenkomst of addendum op de bestaande overeenkomst. Ook dan moet sprake zijn van de vereisten die voor een gecombineerde groep gelden. Een voorbeeld is de situatie dat een BSO kind in de ochtend in een gecombineerde groep wordt opgevangen in een groepsruimte van de dagopvang. Voor deze opvang is voor het BSO kind een tweede overeenkomst nodig.

Meer informatie over de gecombineerde groep staat bij de FAQ: ‘Wat is een gecombineerde groep.’
Deze FAQ is afgestemd met VNG Naleving d.d. 9 november 2020

Mocht er nog vragen zijn, dan verneem ik het graag. En anders zie ik de aangepaste stukken graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Erika Vink
Toezichthouder Wet kinderopvang
GGD IJsselland
M 0625364234
E e.vink@ggdijsselland.nl
Aanwezig op: ma – di – wo. ocht. – do
[cid:image003.png@01D9A8D8.2563F390]
Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | Postbus 1453, 8001 BL Zwolle
T 038 – 428 14 28 | E info@ggdijsselland.nl | I www.ggdijsselland.nl

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Erika Vink

06-27-20233:21 pm

Hoi Renate,

Mijn planning is voor morgenochtend gewijzigd. Zullen we morgen rond 10 uur bellen?

Groetjes
Erika

Van: Erika Vink
Verzonden: dinsdag 27 juni 2023 09:17
Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
Onderwerp: RE: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Hallo Renate,

Het is prima om vandaag te bellen. Rond 11.00 uur heb ik een kort overleg staan, schat in dat het maximaal een half uur duurt. En vanmiddag vanaf 12.30 uur heb ik een overleg. Woensdagochtend werk ik alleen en zoals het er nu naar uitziet dan ga ik een bezoek afleggen.

Groetjes
Erika

Van: Helpdesk Kinderopvang >
Verzonden: maandag 26 juni 2023 17:38
Aan: Erika Vink >
Onderwerp: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Hallo Erika,

We hebben je bericht in goede orde ontvangen, maar komen niet helemaal uit de vraagstelling.

Kan ik jou hier dinsdag of woensdagochtend even over bellen?

Met vriendelijke groet,

Renate van Lith

Helpdesk kinderopvang

[cid:image001.png@01D9A90E.50AAFE00]

Mobiel: 06-81343811

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL

Van: Erika Vink >
Datum: 21/06/2023 12:42
Aan: “‘helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl'” >
Onderwerp: vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Hoi Collega,

Van een organisatie heb ik naar aanleiding van de informatie over combinatiegroepen nog een aanvullende vraag ontvangen en graag wil ik dit aan jullie voorleggen. Zie het schuingedrukte tekst.

Ik heb nog wel een laatste vraag. Als ik naar de richtlijnen kijkt, dan staan er over de toestemming van ouders in mijn beleving twee verschillende dingen.
Enerzijds:
Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst.
Aan het einde van het stuk wordt echter toch nog gesproken over een aanvulling/extra overeenkomst. Dat spreekt elkaar wat tegen in mijn beleving.
Ik heb nu voor ogen dat we het werkplan aanpassen, voldoen aan de genoemde eisen en dat ouders een schriftelijke overeenkomst tekenen waarin de duur en de groep duidelijk benoemd worden.
Zijn we er dan? Of moeten we toch ook een extra regel toevoegen in de contracten waaruit blijkt dat ze op woensdag en vrijdag in de combinatiegroep worden opgevangen?

Tekst van eerdere e-mails:

Voor de zekerheid stuur ik je nog de informatie m.b.t. de combinatiegroep:
Wat is een gecombineerde groep
Laatste wijziging 2022-07-06
Geef hier uw waardering op
– [cid:image002.png@01D9A90E.50AAFE00]
Vraag
Wat is een gecombineerde groep?

Antwoord
Er is onderscheid in hoe de toezichthouder kijkt naar de feitelijke situatie (wanneer is er sprake van een gecombineerde groep) en de vraag of en hoe de gemeente deze situatie als ‘combi-groep’ registreert in het LRK.

Toezien op de gecombineerde groep
De gecombineerde groep is een in het Besluit Kwaliteit gecreëerde uitzondering op de eis dat een kind naar gelang de leeftijd wordt opgevangen in of een stam- of een basisgroep.
De uitzondering maakt onder voorwaarden mogelijk dat een houder kinderen van 0-13 jaar van een onder hem vallende dagopvang en buitenschoolse opvang, op reguliere basis in 1 groep opvangt. Omdat de houder deze werkwijze vooraf moet overdenken en beschrijven in het pedagogisch beleidsplan, heeft de gecombineerde groep een structureel karakter. De gecombineerde groep is daarmee ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de houder.
Hoewel de gecombineerde groep in de regelgeving niet nader is gedefinieerd, volgt daaruit wel dat de gecombineerde groep moet voldoen aan de volgende componenten:

* De voorziening voor dagopvang en de voorziening voor buitenschoolse opvang hebben een LRK registratie op hetzelfde adres en vallen onder dezelfde houder.
* De houder moet de werkwijze, grootte en leeftijdsopbouw van deze gecombineerde groep vastleggen in het pedagogisch beleidsplan.

De voorziening wordt getoetst aan de eisen van dagopvang. Waarbij met name de volgende kwaliteitseisen de aandacht verdienen:

* De samengestelde groep betreft een vaste groep kinderen.
* De kinderen in de samengestelde groep hebben vaste beroepskrachten,
* De samengestelde groep heeft een afzonderlijke vaste eigen groepsruimte.
* De samengestelde groep heeft een passend ingerichte groepsruimte.
* De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen.
* De pedagogische praktijk is op orde.
De toezichthouder onderzoekt in de concrete situatie of deze voldoet aan de bovenstaande eisen en of de situatie recht doet aan het principe van verantwoorde kinderopvang.
De toezichthouder constateert in de praktijk of er sprake is van een gecombineerde groep. Het is aan de gemeente of deze een ‘combi-groep’ in het LRK registreert.

Registratie in het LRK van een gecombineerde groep
Of en hoe de gecombineerde groep in het LRK geregistreerd kan worden, staat in de handleiding Instructie registratie combi-groepen van DUO en de VNG (te vinden op de website van DUO).
Kort samengevat:
De registratie ‘combi-groep’ in het LRK is puur een technische oplossing. Dit betreft geen nieuwe vorm van opvang. De houder kan hiervoor geen aanvraag indienen.
Als een ‘combi-groep’ in het LRK is geregistreerd, betekent dit dat de toezichthouder kan volstaan met een onderzoek voor het KDV, waarin de gecombineerde groep wordt beoordeeld. Er is geen apart onderzoek voor de BSO nodig, tenzij er nog een zelfstandig draaiende BSO-groep is (naast de gecombineerde groep).
De gemeente kan er echter ook voor kiezen om de gecombineerde groep niet vast te leggen in het LRK en beide voorzieningen apart te laten onderzoeken.

Wettelijke grondslag
Artikelen 3, lid 2 d; 7, lid 7; 9, lid 10; 12 lid 2d Besluit kwaliteit kinderopvang

Kinderen uit de dagopvang of BSO plaatsen in een gecombineerde groep als tweede groep.
Laatste wijziging 2023-03-01
Geef hier uw waardering op
– [cid:image002.png@01D9A90E.50AAFE00]
Vraag
Kunnen kinderen uit de dagopvang of BSO in een gecombineerde groep als tweede groep worden geplaatst?

Antwoord
Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst. Het plaatsen van een kind vanuit buitenschoolse opvang in de dagopvang of andersom naar een groep die niet structureel een gecombineerde groep is, voldoet niet.
Achtergrond:
• Elke voorziening heeft een apart LRK nummer, dus ook een KDV of een BSO op hetzelfde adres.
• Kinderen worden opgevangen in een vaste stam- of basisgroep.
• Op grond van het Besluit kwaliteit kinderopvang vindt opvang in een andere (tweede) stam- of basisgroep plaats op basis van voorafgaande schriftelijke toestemming van de ouder. Op grond van de regel in het besluit kan alleen ‘horizontaal’ binnen dezelfde opvangsoort (stam- naar stamgroep of basis- naar basisgroep) worden geplaatst.
• Een uitzondering kan zijn als kinderen uit dagopvang en buitenschoolse opvang samen in een gecombineerde groep worden opgevangen. De gecombineerde groep kan dan wel gelden als tweede groep waarin een kind wordt opgevangen.
• Er moet sprake zijn van een gecombineerde groep, waarin dus structureel BSO of dagopvang kinderen worden opgevangen. Dat is bijvoorbeeld voorschoolse opvang, vaste opvang op woensdag en vrijdagmiddag, of een vast omschreven vakantieperiode.
• Plaatsing in een andere groep dan de eigen groep binnen het kindercentrum betekent dat:
o de opvang in een andere groep plaatsvindt op basis van vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouder;
o een specifieke periode (moment/duur) is afgesproken;
o in die periode opvang in slechts één andere stam- of basisgroep plaatsvindt;
o de opvang overeenkomstig de toestemming plaats vindt;
o voor dagopvang geldt tijdens de opvang in de tweede stamgroep dat voor dat kind kan worden afgeweken van het vaste gezichtencriterium en het maximaal aantal te gebruiken stamgroepruimtes.
• Voor een gecombineerde groep geldt:
o De groep is ingericht (meubilair en spelmateriaal) voor buitenschoolse opvang en dagopvang kinderen.
o In het pedagogisch beleid is de werkwijze en de leeftijdsopbouw van de groep beschreven.
o In het pedagogisch beleid is de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de ontwikkeling van de pedagogische competenties per leeftijdscategorie voor de groep beschreven.
o Uit overige informatie blijkt eveneens dat het om een gecombineerde groep gaat.
o Ouders/oudercommissie kunnen adviesrecht uitoefenen bij wijziging van beleid.
• Als het opvang in een gecombineerde groep op een ander kindercentrum (= LRK-registratie) betreft, is het feitelijk geen plaatsing in een 2e stam of basisgroep, maar opvang op basis van een nieuwe opvangovereenkomst. Dit kan worden geregeld door het aangaan van een overeenkomst of addendum op de bestaande overeenkomst. Ook dan moet sprake zijn van de vereisten die voor een gecombineerde groep gelden. Een voorbeeld is de situatie dat een BSO kind in de ochtend in een gecombineerde groep wordt opgevangen in een groepsruimte van de dagopvang. Voor deze opvang is voor het BSO kind een tweede overeenkomst nodig.

Meer informatie over de gecombineerde groep staat bij de FAQ: ‘Wat is een gecombineerde groep.’
Deze FAQ is afgestemd met VNG Naleving d.d. 9 november 2020

Mocht er nog vragen zijn, dan verneem ik het graag. En anders zie ik de aangepaste stukken graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Erika Vink
Toezichthouder Wet kinderopvang
GGD IJsselland
M 0625364234
E e.vink@ggdijsselland.nl
Aanwezig op: ma – di – wo. ocht. – do
[cid:image003.png@01D9A90E.50AAFE00]
Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | Postbus 1453, 8001 BL Zwolle
T 038 – 428 14 28 | E info@ggdijsselland.nl | I www.ggdijsselland.nl

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Renate

06-27-20234:29 pm

Hallo Erika,

Ja, prima. Ik zal jou bellen.

Heb je een rechtstreeks telefoonnummer?

Met vriendelijke groet,

Renate van Lith

Helpdesk kinderopvang

Mobiel: 06-81343811

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Erika Vink
>Datum: 27/06/2023 15:45
>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t.uitleg combinatiegroep
> Hoi Renate,
>
>
>
>Mijn planning is voor morgenochtend gewijzigd. Zullen we morgen rond 10 uur bellen?
>
>
>
>Groetjes
>
>Erika
>
>
>
>Van: Erika Vink
>Verzonden: dinsdag 27 juni 2023 09:17
>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep
>
>
>
>Hallo Renate,
>
>
>
>Het is prima om vandaag te bellen. Rond 11.00 uur heb ik een kort overleg staan, schat in dat het maximaal een half uur duurt. En vanmiddag vanaf 12.30 uur heb ik een overleg. Woensdagochtend werk ik alleen en zoals het er nu naar uitziet dan ga ik een bezoek afleggen.
>
>
>
>Groetjes
>
>Erika
>
>
>
>Van: Helpdesk Kinderopvang < helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (mailto:helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)>
>Verzonden: maandag 26 juni 2023 17:38
>Aan: Erika Vink < e.vink@ggdijsselland.nl (mailto:e.vink@ggdijsselland.nl)>
>Onderwerp: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep
>
>
>
>Hallo Erika,
>
>
>
>We hebben je bericht in goede orde ontvangen, maar komen niet helemaal uit de vraagstelling.
>
>Kan ik jou hier dinsdag of woensdagochtend even over bellen?
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Renate van Lith
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>Mobiel: 06-81343811
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>>>
>>
>>Van: Erika Vink < e.vink@ggdijsselland.nl (mailto:e.vink@ggdijsselland.nl)>
>>Datum: 21/06/2023 12:42
>>Aan: “‘helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl'” < helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (mailto:helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)>
>>Onderwerp: vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep
>>
>>
>>Hoi Collega,
>>
>>
>>
>>Van een organisatie heb ik naar aanleiding van de informatie over combinatiegroepen nog een aanvullende vraag ontvangen en graag wil ik dit aan jullie voorleggen. Zie het schuingedrukte tekst.
>>
>>
>>
>>
>>
>>Ik heb nog wel een laatste vraag. Als ik naar de richtlijnen kijkt, dan staan er over de toestemming van ouders in mijn beleving twee verschillende dingen.
>>
>>Enerzijds:
>>
>>Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst.
>>
>>Aan het einde van het stuk wordt echter toch nog gesproken over een aanvulling/extra overeenkomst. Dat spreekt elkaar wat tegen in mijn beleving.
>>
>>Ik heb nu voor ogen dat we het werkplan aanpassen, voldoen aan de genoemde eisen en dat ouders een schriftelijke overeenkomst tekenen waarin de duur en de groep duidelijk benoemd worden.
>>
>>Zijn we er dan? Of moeten we toch ook een extra regel toevoegen in de contracten waaruit blijkt dat ze op woensdag en vrijdag in de combinatiegroep worden opgevangen?
>>
>>
>>
>>
>>
>>Tekst van eerdere e-mails:
>>
>>
>>
>>Voor de zekerheid stuur ik je nog de informatie m.b.t. de combinatiegroep:
>>
>>Wat is een gecombineerde groep
>>
>>Laatste wijziging 2022-07-06
>>
>>Geef hier uw waardering op
>>
>> –
>>
>>Vraag
>>
>>Wat is een gecombineerde groep?
>>
>>
>>
>>Antwoord
>>
>>Er is onderscheid in hoe de toezichthouder kijkt naar de feitelijke situatie (wanneer is er sprake van een gecombineerde groep) en de vraag of en hoe de gemeente deze situatie als âcombi-groepâ registreert in het LRK.
>>
>>
>>
>>Toezien op de gecombineerde groep
>>
>>De gecombineerde groep is een in het Besluit Kwaliteit gecreëerde uitzondering op de eis dat een kind naar gelang de leeftijd wordt opgevangen in of een stam- of een basisgroep.
>>
>>De uitzondering maakt onder voorwaarden mogelijk dat een houder kinderen van 0-13 jaar van een onder hem vallende dagopvang en buitenschoolse opvang, op reguliere basis in 1 groep opvangt. Omdat de houder deze werkwijze vooraf moet overdenken en beschrijven in het pedagogisch beleidsplan, heeft de gecombineerde groep een structureel karakter. De gecombineerde groep is daarmee ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de houder.
>>
>>Hoewel de gecombineerde groep in de regelgeving niet nader is gedefinieerd, volgt daaruit wel dat de gecombineerde groep moet voldoen aan de volgende componenten:
>>
>>
>> o De voorziening voor dagopvang en de voorziening voor buitenschoolse opvang hebben een LRK registratie op hetzelfde adres en vallen onder dezelfde houder.
>> o De houder moet de werkwijze, grootte en leeftijdsopbouw van deze gecombineerde groep vastleggen in het pedagogisch beleidsplan. De voorziening wordt getoetst aan de eisen van dagopvang. Waarbij met name de volgende kwaliteitseisen de aandacht verdienen:
>>
>>
>> o De samengestelde groep betreft een vaste groep kinderen.
>> o De kinderen in de samengestelde groep hebben vaste beroepskrachten,
>> o De samengestelde groep heeft een afzonderlijke vaste eigen groepsruimte.
>> o De samengestelde groep heeft een passend ingerichte groepsruimte.
>> o De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen.
>> o De pedagogische praktijk is op orde. De toezichthouder onderzoekt in de concrete situatie of deze voldoet aan de bovenstaande eisen en of de situatie recht doet aan het principe van verantwoorde kinderopvang.
>>
>>De toezichthouder constateert in de praktijk of er sprake is van een gecombineerde groep. Het is aan de gemeente of deze een âcombi-groepâ in het LRK registreert.
>>
>>
>>
>>Registratie in het LRK van een gecombineerde groep
>>
>>Of en hoe de gecombineerde groep in het LRK geregistreerd kan worden, staat in de handleiding Instructie registratie combi-groepen van DUO en de VNG (te vinden op de website van DUO).
>>
>>Kort samengevat:
>>
>>De registratie âcombi-groepâ in het LRK is puur een technische oplossing. Dit betreft geen nieuwe vorm van opvang. De houder kan hiervoor geen aanvraag indienen.
>>
>>Als een âcombi-groepâ in het LRK is geregistreerd, betekent dit dat de toezichthouder kan volstaan met een onderzoek voor het KDV, waarin de gecombineerde groep wordt beoordeeld. Er is geen apart onderzoek voor de BSO nodig, tenzij er nog een zelfstandig draaiende BSO-groep is (naast de gecombineerde groep).
>>
>>De gemeente kan er echter ook voor kiezen om de gecombineerde groep niet vast te leggen in het LRK en beide voorzieningen apart te laten onderzoeken.
>>
>>
>>
>>Wettelijke grondslag
>>
>>Artikelen 3, lid 2 d; 7, lid 7; 9, lid 10; 12 lid 2d Besluit kwaliteit kinderopvang
>>
>>
>>
>>
>>
>>Kinderen uit de dagopvang of BSO plaatsen in een gecombineerde groep als tweede groep.
>>
>>Laatste wijziging 2023-03-01
>>
>>Geef hier uw waardering op
>>
>> –
>>
>>Vraag
>>
>>Kunnen kinderen uit de dagopvang of BSO in een gecombineerde groep als tweede groep worden geplaatst?
>>
>>
>>
>>Antwoord
>>
>>Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst. Het plaatsen van een kind vanuit buitenschoolse opvang in de dagopvang of andersom naar een groep die niet structureel een gecombineerde groep is, voldoet niet.
>>
>>Achtergrond :
>>
>>· Elke voorziening heeft een apart LRK nummer, dus ook een KDV of een BSO op hetzelfde adres.
>>
>>· Kinderen worden opgevangen in een vaste stam- of basisgroep.
>>
>>· Op grond van het Besluit kwaliteit kinderopvang vindt opvang in een andere (tweede) stam- of basisgroep plaats op basis van voorafgaande schriftelijke toestemming van de ouder. Op grond van de regel in het besluit kan alleen âhorizontaalâ binnen dezelfde opvangsoort (stam- naar stamgroep of basis- naar basisgroep) worden geplaatst.
>>
>>· Een uitzondering kan zijn als kinderen uit dagopvang en buitenschoolse opvang samen in een gecombineerde groep worden opgevangen. De gecombineerde groep kan dan wel gelden als tweede groep waarin een kind wordt opgevangen.
>>
>>· Er moet sprake zijn van een gecombineerde groep, waarin dus structureel BSO of dagopvang kinderen worden opgevangen. Dat is bijvoorbeeld voorschoolse opvang, vaste opvang op woensdag en vrijdagmiddag, of een vast omschreven vakantieperiode.
>>
>>· Plaatsing in een andere groep dan de eigen groep binnen het kindercentrum betekent dat:
>>
>>o de opvang in een andere groep plaatsvindt op basis van vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouder;
>>
>>o een specifieke periode (moment/duur) is afgesproken;
>>
>>o in die periode opvang in slechts één andere stam- of basisgroep plaatsvindt;
>>
>>o de opvang overeenkomstig de toestemming plaats vindt;
>>
>>o voor dagopvang geldt tijdens de opvang in de tweede stamgroep dat voor dat kind kan worden afgeweken van het vaste gezichtencriterium en het maximaal aantal te gebruiken stamgroepruimtes.
>>
>>· Voor een gecombineerde groep geldt:
>>
>>o De groep is ingericht (meubilair en spelmateriaal) voor buitenschoolse opvang en dagopvang kinderen.
>>
>>o In het pedagogisch beleid is de werkwijze en de leeftijdsopbouw van de groep beschreven.
>>
>>o In het pedagogisch beleid is de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de ontwikkeling van de pedagogische competenties per leeftijdscategorie voor de groep beschreven.
>>
>>o Uit overige informatie blijkt eveneens dat het om een gecombineerde groep gaat.
>>
>>o Ouders/oudercommissie kunnen adviesrecht uitoefenen bij wijziging van beleid.
>>
>>· Als het opvang in een gecombineerde groep op een ander kindercentrum (= LRK-registratie) betreft, is het feitelijk geen plaatsing in een 2 e stam of basisgroep, maar opvang op basis van een nieuwe opvangovereenkomst. Dit kan worden geregeld door het aangaan van een overeenkomst of addendum op de bestaande overeenkomst. Ook dan moet sprake zijn van de vereisten die voor een gecombineerde groep gelden. Een voorbeeld is de situatie dat een BSO kind in de ochtend in een gecombineerde groep wordt opgevangen in een groepsruimte van de dagopvang. Voor deze opvang is voor het BSO kind een tweede overeenkomst nodig.
>>
>>
>>Meer informatie over de gecombineerde groep staat bij de FAQ: âWat is een gecombineerde groep.â
>>
>>Deze FAQ is afgestemd met VNG Naleving d.d. 9 november 2020
>>
>>
>>
>>Mocht er nog vragen zijn, dan verneem ik het graag. En anders zie ik de aangepaste stukken graag tegemoet.
>>
>>
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>
>>
>>Erika Vink
>>
>>Toezichthouder Wet kinderopvang
>>
>>GGD IJsselland
>>
>>M 0625364234
>>
>>E e.vink@ggdijsselland.nl (mailto:e.vink@ggdijsselland.nl)
>>
>>Aanwezig op: ma – di â wo. ocht. – do
>>
>>Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | Postbus 1453, 8001 BL Zwolle
>>
>>T 038 â 428 14 28 | E info@ggdijsselland.nl (mailto:info@ggdijsselland.nl) | I www.ggdijsselland.nl (http://www.ggdijsselland.nl/)
>>
>>
>>
>>
>>
>>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>>
>>
>

Erika Vink

06-27-20234:21 pm

Top en ik ben te bereiken op 0625364234.

Tot morgen!

Groetjes
Erika

Van: Helpdesk Kinderopvang
Verzonden: dinsdag 27 juni 2023 16:22
Aan: Erika Vink
Onderwerp: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Hallo Erika,

Ja, prima. Ik zal jou bellen.

Heb je een rechtstreeks telefoonnummer?

Met vriendelijke groet,

Renate van Lith

Helpdesk kinderopvang

[cid:image001.png@01D9A914.C85257E0]

Mobiel: 06-81343811

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL

Van: Erika Vink >
Datum: 27/06/2023 15:45
Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’ >
Onderwerp: RE: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t.uitleg combinatiegroep

Hoi Renate,

Mijn planning is voor morgenochtend gewijzigd. Zullen we morgen rond 10 uur bellen?

Groetjes
Erika

Van: Erika Vink
Verzonden: dinsdag 27 juni 2023 09:17
Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’ >
Onderwerp: RE: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Hallo Renate,

Het is prima om vandaag te bellen. Rond 11.00 uur heb ik een kort overleg staan, schat in dat het maximaal een half uur duurt. En vanmiddag vanaf 12.30 uur heb ik een overleg. Woensdagochtend werk ik alleen en zoals het er nu naar uitziet dan ga ik een bezoek afleggen.

Groetjes
Erika

Van: Helpdesk Kinderopvang >
Verzonden: maandag 26 juni 2023 17:38
Aan: Erika Vink >
Onderwerp: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Hallo Erika,

We hebben je bericht in goede orde ontvangen, maar komen niet helemaal uit de vraagstelling.

Kan ik jou hier dinsdag of woensdagochtend even over bellen?

Met vriendelijke groet,

Renate van Lith

Helpdesk kinderopvang

[cid:image001.png@01D9A914.C85257E0]

Mobiel: 06-81343811

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL

Van: Erika Vink >
Datum: 21/06/2023 12:42
Aan: “‘helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl'” >
Onderwerp: vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Hoi Collega,

Van een organisatie heb ik naar aanleiding van de informatie over combinatiegroepen nog een aanvullende vraag ontvangen en graag wil ik dit aan jullie voorleggen. Zie het schuingedrukte tekst.

Ik heb nog wel een laatste vraag. Als ik naar de richtlijnen kijkt, dan staan er over de toestemming van ouders in mijn beleving twee verschillende dingen.
Enerzijds:
Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst.
Aan het einde van het stuk wordt echter toch nog gesproken over een aanvulling/extra overeenkomst. Dat spreekt elkaar wat tegen in mijn beleving.
Ik heb nu voor ogen dat we het werkplan aanpassen, voldoen aan de genoemde eisen en dat ouders een schriftelijke overeenkomst tekenen waarin de duur en de groep duidelijk benoemd worden.
Zijn we er dan? Of moeten we toch ook een extra regel toevoegen in de contracten waaruit blijkt dat ze op woensdag en vrijdag in de combinatiegroep worden opgevangen?

Tekst van eerdere e-mails:

Voor de zekerheid stuur ik je nog de informatie m.b.t. de combinatiegroep:
Wat is een gecombineerde groep
Laatste wijziging 2022-07-06
Geef hier uw waardering op
– [cid:image002.png@01D9A914.C85257E0]
Vraag
Wat is een gecombineerde groep?

Antwoord
Er is onderscheid in hoe de toezichthouder kijkt naar de feitelijke situatie (wanneer is er sprake van een gecombineerde groep) en de vraag of en hoe de gemeente deze situatie als ‘combi-groep’ registreert in het LRK.

Toezien op de gecombineerde groep
De gecombineerde groep is een in het Besluit Kwaliteit gecreëerde uitzondering op de eis dat een kind naar gelang de leeftijd wordt opgevangen in of een stam- of een basisgroep.
De uitzondering maakt onder voorwaarden mogelijk dat een houder kinderen van 0-13 jaar van een onder hem vallende dagopvang en buitenschoolse opvang, op reguliere basis in 1 groep opvangt. Omdat de houder deze werkwijze vooraf moet overdenken en beschrijven in het pedagogisch beleidsplan, heeft de gecombineerde groep een structureel karakter. De gecombineerde groep is daarmee ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de houder.
Hoewel de gecombineerde groep in de regelgeving niet nader is gedefinieerd, volgt daaruit wel dat de gecombineerde groep moet voldoen aan de volgende componenten:

* De voorziening voor dagopvang en de voorziening voor buitenschoolse opvang hebben een LRK registratie op hetzelfde adres en vallen onder dezelfde houder.
* De houder moet de werkwijze, grootte en leeftijdsopbouw van deze gecombineerde groep vastleggen in het pedagogisch beleidsplan.

De voorziening wordt getoetst aan de eisen van dagopvang. Waarbij met name de volgende kwaliteitseisen de aandacht verdienen:

* De samengestelde groep betreft een vaste groep kinderen.
* De kinderen in de samengestelde groep hebben vaste beroepskrachten,
* De samengestelde groep heeft een afzonderlijke vaste eigen groepsruimte.
* De samengestelde groep heeft een passend ingerichte groepsruimte.
* De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen.
* De pedagogische praktijk is op orde.
De toezichthouder onderzoekt in de concrete situatie of deze voldoet aan de bovenstaande eisen en of de situatie recht doet aan het principe van verantwoorde kinderopvang.
De toezichthouder constateert in de praktijk of er sprake is van een gecombineerde groep. Het is aan de gemeente of deze een ‘combi-groep’ in het LRK registreert.

Registratie in het LRK van een gecombineerde groep
Of en hoe de gecombineerde groep in het LRK geregistreerd kan worden, staat in de handleiding Instructie registratie combi-groepen van DUO en de VNG (te vinden op de website van DUO).
Kort samengevat:
De registratie ‘combi-groep’ in het LRK is puur een technische oplossing. Dit betreft geen nieuwe vorm van opvang. De houder kan hiervoor geen aanvraag indienen.
Als een ‘combi-groep’ in het LRK is geregistreerd, betekent dit dat de toezichthouder kan volstaan met een onderzoek voor het KDV, waarin de gecombineerde groep wordt beoordeeld. Er is geen apart onderzoek voor de BSO nodig, tenzij er nog een zelfstandig draaiende BSO-groep is (naast de gecombineerde groep).
De gemeente kan er echter ook voor kiezen om de gecombineerde groep niet vast te leggen in het LRK en beide voorzieningen apart te laten onderzoeken.

Wettelijke grondslag
Artikelen 3, lid 2 d; 7, lid 7; 9, lid 10; 12 lid 2d Besluit kwaliteit kinderopvang

Kinderen uit de dagopvang of BSO plaatsen in een gecombineerde groep als tweede groep.
Laatste wijziging 2023-03-01
Geef hier uw waardering op
– [cid:image002.png@01D9A914.C85257E0]
Vraag
Kunnen kinderen uit de dagopvang of BSO in een gecombineerde groep als tweede groep worden geplaatst?

Antwoord
Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst. Het plaatsen van een kind vanuit buitenschoolse opvang in de dagopvang of andersom naar een groep die niet structureel een gecombineerde groep is, voldoet niet.
Achtergrond:
• Elke voorziening heeft een apart LRK nummer, dus ook een KDV of een BSO op hetzelfde adres.
• Kinderen worden opgevangen in een vaste stam- of basisgroep.
• Op grond van het Besluit kwaliteit kinderopvang vindt opvang in een andere (tweede) stam- of basisgroep plaats op basis van voorafgaande schriftelijke toestemming van de ouder. Op grond van de regel in het besluit kan alleen ‘horizontaal’ binnen dezelfde opvangsoort (stam- naar stamgroep of basis- naar basisgroep) worden geplaatst.
• Een uitzondering kan zijn als kinderen uit dagopvang en buitenschoolse opvang samen in een gecombineerde groep worden opgevangen. De gecombineerde groep kan dan wel gelden als tweede groep waarin een kind wordt opgevangen.
• Er moet sprake zijn van een gecombineerde groep, waarin dus structureel BSO of dagopvang kinderen worden opgevangen. Dat is bijvoorbeeld voorschoolse opvang, vaste opvang op woensdag en vrijdagmiddag, of een vast omschreven vakantieperiode.
• Plaatsing in een andere groep dan de eigen groep binnen het kindercentrum betekent dat:
o de opvang in een andere groep plaatsvindt op basis van vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouder;
o een specifieke periode (moment/duur) is afgesproken;
o in die periode opvang in slechts één andere stam- of basisgroep plaatsvindt;
o de opvang overeenkomstig de toestemming plaats vindt;
o voor dagopvang geldt tijdens de opvang in de tweede stamgroep dat voor dat kind kan worden afgeweken van het vaste gezichtencriterium en het maximaal aantal te gebruiken stamgroepruimtes.
• Voor een gecombineerde groep geldt:
o De groep is ingericht (meubilair en spelmateriaal) voor buitenschoolse opvang en dagopvang kinderen.
o In het pedagogisch beleid is de werkwijze en de leeftijdsopbouw van de groep beschreven.
o In het pedagogisch beleid is de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de ontwikkeling van de pedagogische competenties per leeftijdscategorie voor de groep beschreven.
o Uit overige informatie blijkt eveneens dat het om een gecombineerde groep gaat.
o Ouders/oudercommissie kunnen adviesrecht uitoefenen bij wijziging van beleid.
• Als het opvang in een gecombineerde groep op een ander kindercentrum (= LRK-registratie) betreft, is het feitelijk geen plaatsing in een 2e stam of basisgroep, maar opvang op basis van een nieuwe opvangovereenkomst. Dit kan worden geregeld door het aangaan van een overeenkomst of addendum op de bestaande overeenkomst. Ook dan moet sprake zijn van de vereisten die voor een gecombineerde groep gelden. Een voorbeeld is de situatie dat een BSO kind in de ochtend in een gecombineerde groep wordt opgevangen in een groepsruimte van de dagopvang. Voor deze opvang is voor het BSO kind een tweede overeenkomst nodig.

Meer informatie over de gecombineerde groep staat bij de FAQ: ‘Wat is een gecombineerde groep.’
Deze FAQ is afgestemd met VNG Naleving d.d. 9 november 2020

Mocht er nog vragen zijn, dan verneem ik het graag. En anders zie ik de aangepaste stukken graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Erika Vink
Toezichthouder Wet kinderopvang
GGD IJsselland
M 0625364234
E e.vink@ggdijsselland.nl
Aanwezig op: ma – di – wo. ocht. – do
[cid:image003.png@01D9A914.C85257E0]
Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | Postbus 1453, 8001 BL Zwolle
T 038 – 428 14 28 | E info@ggdijsselland.nl | I www.ggdijsselland.nl

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Renate

06-28-20232:32 pm

Hallo Erika,

Het is ingewikkelde materie, dus de onduidelijkheid is enigszins begrijpelijk.

Ik heb intern overleg gehad n.a.v. je vraag en kan je het volgende meegeven:

In de door jou telefonisch geschetste casus volstaat een toestemmingsformulier om de opvang in de combigroep te ondervangen. Dat komt doordat zowel de dagopvang als de bso op hetzelfde adres zijn gevestigd.

Als dat niet zo was geweest, en beide opvangsoorten op een ander adres gevestigd waren, had er een tweede contract of een aanvulling op het bestaande contract moeten worden opgesteld.

Heb ik je zo verder geholpen?

Met vriendelijke groet,

Renate van Lith

Helpdesk kinderopvang

Mobiel: 06-81343811

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Erika Vink
>Datum: 27/06/2023 16:31
>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t.uitleg combinatiegroep
> Top en ik ben te bereiken op 0625364234.
>
>
>
>Tot morgen!
>
>
>
>Groetjes
>
>Erika
>
>
>
>Van: Helpdesk Kinderopvang
>Verzonden: dinsdag 27 juni 2023 16:22
>Aan: Erika Vink
>Onderwerp: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep
>
>
>
>Hallo Erika,
>
>
>
>Ja, prima. Ik zal jou bellen.
>
>Heb je een rechtstreeks telefoonnummer?
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Renate van Lith
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>Mobiel: 06-81343811
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>>>
>>
>>Van: Erika Vink < e.vink@ggdijsselland.nl (mailto:e.vink@ggdijsselland.nl)>
>>Datum: 27/06/2023 15:45
>>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’ < helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (mailto:helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)>
>>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t.uitleg combinatiegroep
>>
>>
>>Hoi Renate,
>>
>>
>>
>>Mijn planning is voor morgenochtend gewijzigd. Zullen we morgen rond 10 uur bellen?
>>
>>
>>
>>Groetjes
>>
>>Erika
>>
>>
>>
>>Van: Erika Vink
>>Verzonden: dinsdag 27 juni 2023 09:17
>>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’ < helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (mailto:helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)>
>>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep
>>
>>
>>
>>Hallo Renate,
>>
>>
>>
>>Het is prima om vandaag te bellen. Rond 11.00 uur heb ik een kort overleg staan, schat in dat het maximaal een half uur duurt. En vanmiddag vanaf 12.30 uur heb ik een overleg. Woensdagochtend werk ik alleen en zoals het er nu naar uitziet dan ga ik een bezoek afleggen.
>>
>>
>>
>>Groetjes
>>
>>Erika
>>
>>
>>
>>Van: Helpdesk Kinderopvang < helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (mailto:helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)>
>>Verzonden: maandag 26 juni 2023 17:38
>>Aan: Erika Vink < e.vink@ggdijsselland.nl (mailto:e.vink@ggdijsselland.nl)>
>>Onderwerp: (Referentienummer:164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep
>>
>>
>>
>>Hallo Erika,
>>
>>
>>
>>We hebben je bericht in goede orde ontvangen, maar komen niet helemaal uit de vraagstelling.
>>
>>Kan ik jou hier dinsdag of woensdagochtend even over bellen?
>>
>>
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Renate van Lith
>>
>>
>>Helpdesk kinderopvang
>>
>>
>>Mobiel: 06-81343811
>>
>>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>>
>>
>>
>>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>>
>>>>>
>>>
>>>Van: Erika Vink < e.vink@ggdijsselland.nl (mailto:e.vink@ggdijsselland.nl)>
>>>Datum: 21/06/2023 12:42
>>>Aan: “‘helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl'” < helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (mailto:helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)>
>>>Onderwerp: vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep
>>>
>>>
>>>Hoi Collega,
>>>
>>>
>>>
>>>Van een organisatie heb ik naar aanleiding van de informatie over combinatiegroepen nog een aanvullende vraag ontvangen en graag wil ik dit aan jullie voorleggen. Zie het schuingedrukte tekst.
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>Ik heb nog wel een laatste vraag. Als ik naar de richtlijnen kijkt, dan staan er over de toestemming van ouders in mijn beleving twee verschillende dingen.
>>>
>>>Enerzijds:
>>>
>>>Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst.
>>>
>>>Aan het einde van het stuk wordt echter toch nog gesproken over een aanvulling/extra overeenkomst. Dat spreekt elkaar wat tegen in mijn beleving.
>>>
>>>Ik heb nu voor ogen dat we het werkplan aanpassen, voldoen aan de genoemde eisen en dat ouders een schriftelijke overeenkomst tekenen waarin de duur en de groep duidelijk benoemd worden.
>>>
>>>Zijn we er dan? Of moeten we toch ook een extra regel toevoegen in de contracten waaruit blijkt dat ze op woensdag en vrijdag in de combinatiegroep worden opgevangen?
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>Tekst van eerdere e-mails:
>>>
>>>
>>>
>>>Voor de zekerheid stuur ik je nog de informatie m.b.t. de combinatiegroep:
>>>
>>>Wat is een gecombineerde groep
>>>
>>>Laatste wijziging 2022-07-06
>>>
>>>Geef hier uw waardering op
>>>
>>> –
>>>
>>>Vraag
>>>
>>>Wat is een gecombineerde groep?
>>>
>>>
>>>
>>>Antwoord
>>>
>>>Er is onderscheid in hoe de toezichthouder kijkt naar de feitelijke situatie (wanneer is er sprake van een gecombineerde groep) en de vraag of en hoe de gemeente deze situatie als âcombi-groepâ registreert in het LRK.
>>>
>>>
>>>
>>>Toezien op de gecombineerde groep
>>>
>>>De gecombineerde groep is een in het Besluit Kwaliteit gecreëerde uitzondering op de eis dat een kind naar gelang de leeftijd wordt opgevangen in of een stam- of een basisgroep.
>>>
>>>De uitzondering maakt onder voorwaarden mogelijk dat een houder kinderen van 0-13 jaar van een onder hem vallende dagopvang en buitenschoolse opvang, op reguliere basis in 1 groep opvangt. Omdat de houder deze werkwijze vooraf moet overdenken en beschrijven in het pedagogisch beleidsplan, heeft de gecombineerde groep een structureel karakter. De gecombineerde groep is daarmee ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de houder.
>>>
>>>Hoewel de gecombineerde groep in de regelgeving niet nader is gedefinieerd, volgt daaruit wel dat de gecombineerde groep moet voldoen aan de volgende componenten:
>>>
>>>
>>> o De voorziening voor dagopvang en de voorziening voor buitenschoolse opvang hebben een LRK registratie op hetzelfde adres en vallen onder dezelfde houder.
>>> o De houder moet de werkwijze, grootte en leeftijdsopbouw van deze gecombineerde groep vastleggen in het pedagogisch beleidsplan. De voorziening wordt getoetst aan de eisen van dagopvang. Waarbij met name de volgende kwaliteitseisen de aandacht verdienen:
>>>
>>>
>>> o De samengestelde groep betreft een vaste groep kinderen.
>>> o De kinderen in de samengestelde groep hebben vaste beroepskrachten,
>>> o De samengestelde groep heeft een afzonderlijke vaste eigen groepsruimte.
>>> o De samengestelde groep heeft een passend ingerichte groepsruimte.
>>> o De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen.
>>> o De pedagogische praktijk is op orde. De toezichthouder onderzoekt in de concrete situatie of deze voldoet aan de bovenstaande eisen en of de situatie recht doet aan het principe van verantwoorde kinderopvang.
>>>
>>>De toezichthouder constateert in de praktijk of er sprake is van een gecombineerde groep. Het is aan de gemeente of deze een âcombi-groepâ in het LRK registreert.
>>>
>>>
>>>
>>>Registratie in het LRK van een gecombineerde groep
>>>
>>>Of en hoe de gecombineerde groep in het LRK geregistreerd kan worden, staat in de handleiding Instructie registratie combi-groepen van DUO en de VNG (te vinden op de website van DUO).
>>>
>>>Kort samengevat:
>>>
>>>De registratie âcombi-groepâ in het LRK is puur een technische oplossing. Dit betreft geen nieuwe vorm van opvang. De houder kan hiervoor geen aanvraag indienen.
>>>
>>>Als een âcombi-groepâ in het LRK is geregistreerd, betekent dit dat de toezichthouder kan volstaan met een onderzoek voor het KDV, waarin de gecombineerde groep wordt beoordeeld. Er is geen apart onderzoek voor de BSO nodig, tenzij er nog een zelfstandig draaiende BSO-groep is (naast de gecombineerde groep).
>>>
>>>De gemeente kan er echter ook voor kiezen om de gecombineerde groep niet vast te leggen in het LRK en beide voorzieningen apart te laten onderzoeken.
>>>
>>>
>>>
>>>Wettelijke grondslag
>>>
>>>Artikelen 3, lid 2 d; 7, lid 7; 9, lid 10; 12 lid 2d Besluit kwaliteit kinderopvang
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>Kinderen uit de dagopvang of BSO plaatsen in een gecombineerde groep als tweede groep.
>>>
>>>Laatste wijziging 2023-03-01
>>>
>>>Geef hier uw waardering op
>>>
>>> –
>>>
>>>Vraag
>>>
>>>Kunnen kinderen uit de dagopvang of BSO in een gecombineerde groep als tweede groep worden geplaatst?
>>>
>>>
>>>
>>>Antwoord
>>>
>>>Het is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst. Het plaatsen van een kind vanuit buitenschoolse opvang in de dagopvang of andersom naar een groep die niet structureel een gecombineerde groep is, voldoet niet.
>>>
>>>Achtergrond :
>>>
>>>· Elke voorziening heeft een apart LRK nummer, dus ook een KDV of een BSO op hetzelfde adres.
>>>
>>>· Kinderen worden opgevangen in een vaste stam- of basisgroep.
>>>
>>>· Op grond van het Besluit kwaliteit kinderopvang vindt opvang in een andere (tweede) stam- of basisgroep plaats op basis van voorafgaande schriftelijke toestemming van de ouder. Op grond van de regel in het besluit kan alleen âhorizontaalâ binnen dezelfde opvangsoort (stam- naar stamgroep of basis- naar basisgroep) worden geplaatst.
>>>
>>>· Een uitzondering kan zijn als kinderen uit dagopvang en buitenschoolse opvang samen in een gecombineerde groep worden opgevangen. De gecombineerde groep kan dan wel gelden als tweede groep waarin een kind wordt opgevangen.
>>>
>>>· Er moet sprake zijn van een gecombineerde groep, waarin dus structureel BSO of dagopvang kinderen worden opgevangen. Dat is bijvoorbeeld voorschoolse opvang, vaste opvang op woensdag en vrijdagmiddag, of een vast omschreven vakantieperiode.
>>>
>>>· Plaatsing in een andere groep dan de eigen groep binnen het kindercentrum betekent dat:
>>>
>>>o de opvang in een andere groep plaatsvindt op basis van vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouder;
>>>
>>>o een specifieke periode (moment/duur) is afgesproken;
>>>
>>>o in die periode opvang in slechts één andere stam- of basisgroep plaatsvindt;
>>>
>>>o de opvang overeenkomstig de toestemming plaats vindt;
>>>
>>>o voor dagopvang geldt tijdens de opvang in de tweede stamgroep dat voor dat kind kan worden afgeweken van het vaste gezichtencriterium en het maximaal aantal te gebruiken stamgroepruimtes.
>>>
>>>· Voor een gecombineerde groep geldt:
>>>
>>>o De groep is ingericht (meubilair en spelmateriaal) voor buitenschoolse opvang en dagopvang kinderen.
>>>
>>>o In het pedagogisch beleid is de werkwijze en de leeftijdsopbouw van de groep beschreven.
>>>
>>>o In het pedagogisch beleid is de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de ontwikkeling van de pedagogische competenties per leeftijdscategorie voor de groep beschreven.
>>>
>>>o Uit overige informatie blijkt eveneens dat het om een gecombineerde groep gaat.
>>>
>>>o Ouders/oudercommissie kunnen adviesrecht uitoefenen bij wijziging van beleid.
>>>
>>>· Als het opvang in een gecombineerde groep op een ander kindercentrum (= LRK-registratie) betreft, is het feitelijk geen plaatsing in een 2 e stam of basisgroep, maar opvang op basis van een nieuwe opvangovereenkomst. Dit kan worden geregeld door het aangaan van een overeenkomst of addendum op de bestaande overeenkomst. Ook dan moet sprake zijn van de vereisten die voor een gecombineerde groep gelden. Een voorbeeld is de situatie dat een BSO kind in de ochtend in een gecombineerde groep wordt opgevangen in een groepsruimte van de dagopvang. Voor deze opvang is voor het BSO kind een tweede overeenkomst nodig.
>>>
>>>
>>>Meer informatie over de gecombineerde groep staat bij de FAQ: âWat is een gecombineerde groep.â
>>>
>>>Deze FAQ is afgestemd met VNG Naleving d.d. 9 november 2020
>>>
>>>
>>>
>>>Mocht er nog vragen zijn, dan verneem ik het graag. En anders zie ik de aangepaste stukken graag tegemoet.
>>>
>>>
>>>
>>>Met vriendelijke groet,
>>>
>>>
>>>
>>>Erika Vink
>>>
>>>Toezichthouder Wet kinderopvang
>>>
>>>GGD IJsselland
>>>
>>>M 0625364234
>>>
>>>E e.vink@ggdijsselland.nl (mailto:e.vink@ggdijsselland.nl)
>>>
>>>Aanwezig op: ma – di â wo. ocht. – do
>>>
>>>Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | Postbus 1453, 8001 BL Zwolle
>>>
>>>T 038 â 428 14 28 | E info@ggdijsselland.nl (mailto:info@ggdijsselland.nl) | I www.ggdijsselland.nl (http://www.ggdijsselland.nl/)
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>>>
>>>
>>
>

Renate

06-28-20232:36 pm

Erika Vink

06-29-20238:14 am

Hoi,

De koppeling is verlopen, vandaar dat ik een mail stuur.

Bedankt voor je snelle reactie! Erg fijn en ik heb dit teruggekoppeld naar de organisatie.

Met vriendelijke groet,

Erika Vink
Toezichthouder Wet kinderopvang
GGD IJsselland
M 0625364234
E e.vink@ggdijsselland.nl
Aanwezig op: ma – di – wo. ocht. – do
[cid:image001.png@01D9AA66.B2B6C990]
Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | Postbus 1453, 8001 BL Zwolle
T 038 – 428 14 28 | E info@ggdijsselland.nl | I www.ggdijsselland.nl

Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Verzonden: woensdag 28 juni 2023 14:11
Aan: Erika Vink
Onderwerp: Re:(Referentienummer: 164997) vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep

Wij vragen je feedback

Beste Vink,

Vraag titel: vraag nav diverse informatie m.b.t. uitleg combinatiegroep
Vraag ID: 164997

Je hebt zojuist antwoord gekregen op de vraag die je via de Helpdesk hebt gesteld. We horen graag of je met dit antwoord geholpen bent.

[https://online.superoffice.com/Cust17415/CS/scripts/rms.fcgi/getAttachment/31586-WkktBXRcJWK2N9Zq2uroxzYnqzK6wGhas2XNd5m97pAEd4dYrQgQJzrwe8NQ4qQe-0/nps_green.png]

[https://online.superoffice.com/Cust17415/CS/scripts/rms.fcgi/getAttachment/31588-Clro6kWx3in8qA06cLc5LJccHQdSKApkDCOTfLMfZDS44tnXKqHT2LdffZXXLerr-0/nps_yellow.png]

[https://online.superoffice.com/Cust17415/CS/scripts/rms.fcgi/getAttachment/31587-aBb2iFmHOE4ynZ9plPjqSaPrMksy4uj4ZhmZJUzEWMF3NHtIdTYL0YuxJ9acCejq-0/nps_red.png]

Tevreden Neutraal Niet tevreden

Renate

07-03-202310:38 am