Vraag instellen OC Gastouderbureau minder dan 50 aangeslotengastouders

Gesloten

Goedendag,

Ik heb een vraag over het instellen van een oudercommissie bij een gastouderbureau met minder dan 50 aangesloten gastouders.
Ik weet dit onderstaande:

Wanneer instellen oudercommissie
Laatste wijziging 2022-07-13

Vraag Wanneer moet de houder een oudercommissie ingesteld hebben?

Antwoord
Een houder heeft de verplichting om binnen zes maanden na registratie voor elk (op LRK-nummer geregistreerd) kindercentrum of voor elk gastouderbureau een oudercommissie in te stellen.
De verplichting tot het instellen van een oudercommissie geldt niet voor een kindercentrum met maximaal 50 geplaatste kinderen of een gastouderbureau met maximaal 50 aangesloten gastouders als de houder:
a] zich aantoonbaar voldoende heeft ingespannen om een oudercommissie in te stellen en;
b] de ouders aantoonbaar voldoende op een andere wijze betrekt bij de onderwerpen waarvoor het adviesrecht geldt en;
c] de ouders de gelegenheid biedt deel te nemen aan een oudercommissie.

Verwijzing naar wet- en regelgeving:
Artikel 1.58 lid 1 en 2 Wet kinderopvang

Nu is het zo dat ik een nader onderzoek deed bij een gastouderbureau met minder dan 50 aangesloten gastouders; de houder had geen oc en deed niet aan de juiste vorm van alternatieve ouderraadpleging (niet vooraf advies vragen maar achteraf mededelen).
Nu heeft de houder bij dit nader onderzoek 3 vraagouders bereid gevonden om een OC te vormen. Maar; ze twijfelde of zij nu wel een OC zou vormen of alternatieve ouderraadpleging zou doen.

Ik heb aangegeven: eigenlijk is het voor iedereen verplicht om een OC in te stellen. Maar voor kleinere houders met minder vraagouders is deze verplichting ‘verlicht’ naar alternatieve ouderraadpleging. Dus dat het uitgangspunt altijd een OC moet zijn.

Nu lees ik bovenstaand stukje en deze zin brengt mij wel in verwarring; De verplichting tot het instellen van een oudercommissie geldt niet voor een kindercentrum met maximaal 50 geplaatste kinderen of een gastouderbureau met maximaal 50 aangesloten gastouders als de houder:
Hier staat eigenlijk dat het niet verplicht is (maar dat de houder moet voldoen aan een aantal punten).

Dus; zou de houder een keuze mogen maken tussen alternatieve ouderraadpleging (en iets minder actief rondvragen) en een OC of is een OC altijd wel het uitgangspunt?

Met vriendelijke groet,

Linda Schuurman
Inspecteur kinderopvang
T 075 6519576
M 06 22945769
E lschuurman@ggdzw.nl

Team Toezicht
Sector Strategie en Ontwikkeling
GGD Zaanstreek- Waterland
T 075-6518333
E inspectie@ggdzw.nl
W www.ggdzw.nl

[logo ggd]

——— DISCLAIMER ——— Aan deze e-mail kunnen geen rechten worden ontleend. De GGD Zaanstreek-Waterland sluit iedere aansprakelijkheid uit die voortvloeit uit de elektronische verzending van dit bericht. De inhoud van dit e-mailbericht (en de bijlagen) is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Mocht u dit bericht bij vergissing ontvangen hebben dan wordt u verzocht de afzender hierover te informeren en het bericht te verwijderen. Indien u niet de geadresseerde bent noch een geautoriseerde medewerker die kennis mag nemen van berichten voor de geadresseerde, mag u het bericht niet openbaar maken of op enige wijze verspreiden of vermenigvuldigen. De GGD Zaanstreek-Waterland is geregistreerd onder KvK-nr. 34370893 ——— DISCLAIMER ———

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

Fred

03-13-20233:32 pm

Hoi Linda,

Volgens mij klopt jouw redenatie dat primair de bedoeling is dat een OC wordt ingesteld. Als dat niet lukt en de de houder voldoet aan de voorwaarden tot alternatieve ouderraadpleging kan dan op een andere wijze de ouders (vooraf) worden betrokken bij beleidsbeslissingen (op grond van Wko art 1.60 lid 1).

Indien het niet lukt een oudercommissie in te stellen geldt 1.58 lid 2 waarbij de houder dus voldaan heeft aan a (aantoonbaar inspannen). Als ouder dan ja zegt is het niet in de lijn van de regel (geest van de wet) omdan geen OCV in te stellen. Jou benadering klopt.

Ik snap niet helemaal dat bij een NO nog gelegenheid tot herstel wordt geboden als overduidelijk niet wordt voldaan, dat laat ik hier buiten beschouwing.

Ik hoop dat dit antwoord aansluit op je vraag, anders hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Linda Schuurman
>Datum: 09/03/2023 18:07
>Aan: Helpdesk kinderopvang de goede
>Onderwerp: Vraag instellen OC Gastouderbureau minder dan 50 aangeslotengastouders
> Goedendag,
>
>
>
>Ik heb een vraag over het instellen van een oudercommissie bij een gastouderbureau met minder dan 50 aangesloten gastouders.
>
>Ik weet dit onderstaande:
>
>
>Wanneer instellen oudercommissie
>
>Laatste wijziging 2022-07-13
>
>
>
>
>
>Vraag Wanneer moet de houder een oudercommissie ingesteld hebben?
>
>
>
>Antwoord
>
>Een houder heeft de verplichting om binnen zes maanden na registratie voor elk (op LRK-nummer geregistreerd) kindercentrum of voor elk gastouderbureau een oudercommissie in te stellen.
>
>De verplichting tot het instellen van een oudercommissie geldt niet voor een kindercentrum met maximaal 50 geplaatste kinderen of een gastouderbureau met maximaal 50 aangesloten gastouders als de houder:
>
>a] zich aantoonbaar voldoende heeft ingespannen om een oudercommissie in te stellen en;
>
>b] de ouders aantoonbaar voldoende op een andere wijze betrekt bij de onderwerpen waarvoor het adviesrecht geldt en;
>
>c] de ouders de gelegenheid biedt deel te nemen aan een oudercommissie.
>
>
>
>Verwijzing naar wet- en regelgeving:
>
>Artikel 1.58 lid 1 en 2 Wet kinderopvang
>
>
>
>
>
>Nu is het zo dat ik een nader onderzoek deed bij een gastouderbureau met minder dan 50 aangesloten gastouders; de houder had geen oc en deed niet aan de juiste vorm van alternatieve ouderraadpleging (niet vooraf advies vragen maar achteraf mededelen).
>Nu heeft de houder bij dit nader onderzoek 3 vraagouders bereid gevonden om een OC te vormen. Maar; ze twijfelde of zij nu wel een OC zou vormen of alternatieve ouderraadpleging zou doen.
>
>
>
>Ik heb aangegeven: eigenlijk is het voor iedereen verplicht om een OC in te stellen. Maar voor kleinere houders met minder vraagouders is deze verplichting âverlichtâ naar alternatieve ouderraadpleging. Dus dat het uitgangspunt altijd een OC moet zijn.
>
>
>
>Nu lees ik bovenstaand stukje en deze zin brengt mij wel in verwarring; De verplichting tot het instellen van een oudercommissie geldt niet voor een kindercentrum met maximaal 50 geplaatste kinderen of een gastouderbureau met maximaal 50 aangesloten gastouders als de houder:
>
>Hier staat eigenlijk dat het niet verplicht is (maar dat de houder moet voldoen aan een aantal punten).
>
>
>
>Dus; zou de houder een keuze mogen maken tussen alternatieve ouderraadpleging (en iets minder actief rondvragen) en een OC of is een OC altijd wel het uitgangspunt?
>
>
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>
>Linda Schuurman
>
>Inspecteur kinderopvang
>
>T 075 6519576
>
>M 06 22945769
>
>E lschuurman@ggdzw.nl (mailto:lschuurman@ggdzw.nl)
>
>
>
>Team Toezicht
>
>Sector Strategie en Ontwikkeling
>
>GGD Zaanstreek- Waterland
>
>T 075-6518333
>
>E inspectie@ggdzw.nl (mailto:inspectie@ggdzw.nl)
>
>W www.ggdzw.nl (http://www.ggdzw.nl/)
>
>
>
>[img:logo ggd]
>
>——— DISCLAIMER ——— Aan deze e-mail kunnen geen rechten worden ontleend. De GGD Zaanstreek-Waterland sluit iedere aansprakelijkheid uit die voortvloeit uit de elektronische verzending van dit bericht. De inhoud van dit e-mailbericht (en de bijlagen) is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Mocht u dit bericht bij vergissing ontvangen hebben dan wordt u verzocht de afzender hierover te informeren en het bericht te verwijderen. Indien u niet de geadresseerde bent noch een geautoriseerde medewerker die kennis mag nemen van berichten voor de geadresseerde, mag u het bericht niet openbaar maken of op enige wijze verspreiden of vermenigvuldigen. De GGD Zaanstreek-Waterland is geregistreerd onder KvK-nr. 34370893 ——— DISCLAIMER ——— Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>

Fred

03-13-20233:42 pm

Linda Schuurman

03-14-202311:51 am

Dag Fred,

Hartelijk dank voor je antwoord, dan zat ik toch goed.

Ik heb overigens geen herstel aangeboden bij dit nader onderzoek. Bij het jaarlijks onderzoek heb ik de alternatieve ouderraadpleging afgekeurd. De houder heeft na het jaarlijks onderzoek 3 ouders gevonden om een OC te vormen. Zij moet nog met ze afspreken en reglement doornemen en ondertekenen. Ik snap dat zij hier de tijd voor nodig heeft gehad en dat dit laatste nog niet heeft plaats gevonden. Dus de houder zit wel op de goede weg met het vormen van een OC maar ze had alleen deze gedachte/ vraag even. En ik begon achteraf te twijfelen of ik het wel goed gezegd had.

Met vriendelijke groet,

Linda Schuurman
Inspecteur kinderopvang
T 075 6519576
M 06 22945769
E lschuurman@ggdzw.nl

Team Toezicht
Sector Strategie en Ontwikkeling
GGD Zaanstreek- Waterland
T 075-6518333
E inspectie@ggdzw.nl
W www.ggdzw.nl

[logo ggd]

Van: Helpdesk Kinderopvang
Verzonden: maandag 13 maart 2023 15:31
Aan: Linda Schuurman
Onderwerp: (Referentienummer:164696) Vraag instellen OC Gastouderbureau minder dan 50 aangeslotengastouders

Hoi Linda,

Volgens mij klopt jouw redenatie dat primair de bedoeling is dat een OC wordt ingesteld. Als dat niet lukt en de de houder voldoet aan de voorwaarden tot alternatieve ouderraadpleging kan dan op een andere wijze de ouders (vooraf) worden betrokken bij beleidsbeslissingen (op grond van Wko art 1.60 lid 1).

Indien het niet lukt een oudercommissie in te stellen geldt 1.58 lid 2 waarbij de houder dus voldaan heeft aan a (aantoonbaar inspannen). Als ouder dan ja zegt is het niet in de lijn van de regel (geest van de wet) omdan geen OCV in te stellen. Jou benadering klopt.

Ik snap niet helemaal dat bij een NO nog gelegenheid tot herstel wordt geboden als overduidelijk niet wordt voldaan, dat laat ik hier buiten beschouwing.

Ik hoop dat dit antwoord aansluit op je vraag, anders hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang
[cid:image001.png@01D95662.F84BC800]

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL

Van: Linda Schuurman >
Datum: 09/03/2023 18:07
Aan: Helpdesk kinderopvang de goede >
Onderwerp: Vraag instellen OC Gastouderbureau minder dan 50 aangeslotengastouders

Goedendag,

Ik heb een vraag over het instellen van een oudercommissie bij een gastouderbureau met minder dan 50 aangesloten gastouders.
Ik weet dit onderstaande:

Wanneer instellen oudercommissie
Laatste wijziging 2022-07-13

Vraag Wanneer moet de houder een oudercommissie ingesteld hebben?

Antwoord
Een houder heeft de verplichting om binnen zes maanden na registratie voor elk (op LRK-nummer geregistreerd) kindercentrum of voor elk gastouderbureau een oudercommissie in te stellen.
De verplichting tot het instellen van een oudercommissie geldt niet voor een kindercentrum met maximaal 50 geplaatste kinderen of een gastouderbureau met maximaal 50 aangesloten gastouders als de houder:
a] zich aantoonbaar voldoende heeft ingespannen om een oudercommissie in te stellen en;
b] de ouders aantoonbaar voldoende op een andere wijze betrekt bij de onderwerpen waarvoor het adviesrecht geldt en;
c] de ouders de gelegenheid biedt deel te nemen aan een oudercommissie.

Verwijzing naar wet- en regelgeving:
Artikel 1.58 lid 1 en 2 Wet kinderopvang

Nu is het zo dat ik een nader onderzoek deed bij een gastouderbureau met minder dan 50 aangesloten gastouders; de houder had geen oc en deed niet aan de juiste vorm van alternatieve ouderraadpleging (niet vooraf advies vragen maar achteraf mededelen).
Nu heeft de houder bij dit nader onderzoek 3 vraagouders bereid gevonden om een OC te vormen. Maar; ze twijfelde of zij nu wel een OC zou vormen of alternatieve ouderraadpleging zou doen.

Ik heb aangegeven: eigenlijk is het voor iedereen verplicht om een OC in te stellen. Maar voor kleinere houders met minder vraagouders is deze verplichting ‘verlicht’ naar alternatieve ouderraadpleging. Dus dat het uitgangspunt altijd een OC moet zijn.

Nu lees ik bovenstaand stukje en deze zin brengt mij wel in verwarring; De verplichting tot het instellen van een oudercommissie geldt niet voor een kindercentrum met maximaal 50 geplaatste kinderen of een gastouderbureau met maximaal 50 aangesloten gastouders als de houder:
Hier staat eigenlijk dat het niet verplicht is (maar dat de houder moet voldoen aan een aantal punten).

Dus; zou de houder een keuze mogen maken tussen alternatieve ouderraadpleging (en iets minder actief rondvragen) en een OC of is een OC altijd wel het uitgangspunt?

Met vriendelijke groet,

Linda Schuurman
Inspecteur kinderopvang
T 075 6519576
M 06 22945769
E lschuurman@ggdzw.nl

Team Toezicht
Sector Strategie en Ontwikkeling
GGD Zaanstreek- Waterland
T 075-6518333
E inspectie@ggdzw.nl
W www.ggdzw.nl

[logo ggd]

——— DISCLAIMER ——— Aan deze e-mail kunnen geen rechten worden ontleend. De GGD Zaanstreek-Waterland sluit iedere aansprakelijkheid uit die voortvloeit uit de elektronische verzending van dit bericht. De inhoud van dit e-mailbericht (en de bijlagen) is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Mocht u dit bericht bij vergissing ontvangen hebben dan wordt u verzocht de afzender hierover te informeren en het bericht te verwijderen. Indien u niet de geadresseerde bent noch een geautoriseerde medewerker die kennis mag nemen van berichten voor de geadresseerde, mag u het bericht niet openbaar maken of op enige wijze verspreiden of vermenigvuldigen. De GGD Zaanstreek-Waterland is geregistreerd onder KvK-nr. 34370893 ——— DISCLAIMER ———

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

——— DISCLAIMER ——— Aan deze e-mail kunnen geen rechten worden ontleend. De GGD Zaanstreek-Waterland sluit iedere aansprakelijkheid uit die voortvloeit uit de elektronische verzending van dit bericht. De inhoud van dit e-mailbericht (en de bijlagen) is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Mocht u dit bericht bij vergissing ontvangen hebben dan wordt u verzocht de afzender hierover te informeren en het bericht te verwijderen. Indien u niet de geadresseerde bent noch een geautoriseerde medewerker die kennis mag nemen van berichten voor de geadresseerde, mag u het bericht niet openbaar maken of op enige wijze verspreiden of vermenigvuldigen. De GGD Zaanstreek-Waterland is geregistreerd onder KvK-nr. 34370893 ——— DISCLAIMER ———