Wie zijn wij?

GGD GHOR Nederland & Toezicht Kinderopvang

GGD GHOR Nederland

GGD GHOR Nederland is dé belangenbehartiger voor de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. Als overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) werken wij mét en vóór onze leden aan het versterken van de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. Daarvoor bundelen wij de krachten van onze leden met hun 12.000 professionals. Ook zijn we de verbindende schakel met kennisinstituten, ministeries en andere belangrijke partners.

Collectieve preventie, het bewaken, beschermen en bevorderen van gezondheid is een groot maatschappelijk goed. Samen met onze leden zetten wij in op gezondheidsmaatregelen die mensen niet zomaar individueel kunnen nemen en die op groepsniveau van groot belang zijn. Denk aan het Rijksvaccinatieprogramma, het tegengaan van infectieziekten of het zorgen voor een gezonde leefomgeving. Daarnaast verandert de samenleving, de publieke gezondheid is er voor de samenleving, dus de GGD’en veranderen mee om zo goed mogelijk aan te sluiten. Bij die transformatie ondersteunen wij onze leden.

GGD GHOR Nederland behartigt ook de belangen van de GHOR-bureaus. Wij volgen de relevante ontwikkelingen op het vakgebied, in de politiek en in de samenleving. Wij vertalen deze ten behoeve van de regionale GHOR-bureaus en zorgen ervoor dat het geluid van de GHOR gehoord wordt wanneer dit nodig is in bijvoorbeeld de politieke arena. Wij hebben aandacht voor de ontwikkelingen en delen die wanneer nodig met de DPG’en zodat zij hun functie als hoofd van de regionale GHOR-organisatie goed kunnen uitvoeren.Lees meer op GGDGHOR.NL

 

Toezicht Kinderopvang

Vanaf het moment dat een kind ongeveer zes weken is tot het moment dat het de basisschool verlaat, kan het naar de kinderopvang. In Nederland zijn er verschillende vormen – kinderdagverblijf, gastouderbureau, gastouderopvang, buitenschoolse opvang – en zij worden getoetst op kwaliteitseisen. Dit is ook van toepassing voor Voorschoolse Educatie (VE) op kinderdagverblijven.

De kern van de kwaliteitseisen is dat kinderen volop de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en veilig en gezond op te groeien. Toezichthouders van de GGD zien toe op het naleven van de eisen en dragen zo bij aan het waarborgen van die kwaliteit van de kinderopvang.

Gemeenten in Nederland hebben de opdracht toezicht te houden op de kinderopvang en gastouderopvang en schakelen hiervoor de GGD’en in. In heel Nederland gaan doorgaans circa vierhonderd toezichthouders dagelijks op inspectie en leggen jaarlijks ongeveer 17.000 bezoeken af op de diverse opvanglocaties.

GGD GHOR Nederland heeft de taak om de GGD’en bij het toezicht op de kinderopvang en de gastouderopvang te ondersteunen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), dat de kwaliteitseisen vaststelt, te adviseren. Het doel hiervan is het bevorderen van de kwaliteit en de uniformiteit van het toezicht.

De rol van GGD GHOR Nederland
GGD GHOR Nederland ondersteunt de GGD’en en adviseert het ministerie van SZW en draagt daarmee bij aan vernieuwing van het toezicht. En houdt oog op dat wet- en regelgeving van waarde is en werkbaar voor toezichthouders. Zo zorgt de werkwijze Streng aan de Poort ervoor dat een nieuwe opvanglocatie alléén kan starten als er geen twijfels zijn over dat gezonde en veilige opvang voorop staat. Onze belangrijkste gesprekspartners over toezicht kinderopvang zijn de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Inspectie van het Onderwijs (IvhO) en de organisaties die houders en ouders van opvanglocaties vertegenwoordigen.

Lees meer over het Toezicht Kinderopvang
kinderen spelende met blokken garage.

Hierop let een toezichthouder

In de Wet kinderopvang (Wko) staat dat een houder van een kindercentrum verantwoorde kinderopvang aan moet bieden: opvang die bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving. Dus de toezichthouder kijkt, toetst en beoordeelt: draagt de kinderopvang bij aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van het kind? Hoe is de veiligheid van de kinderen gewaarborgd? En hoe is het gesteld met de binnen- en buitenruimtes?

Alle inspectierapporten, met daarin de beoordeling van de GGD, zijn openbaar en staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Hier staat ook per kinderopvanglocatie een samenvatting van de inspectieresultaten (‘In-één-oogopslag’). Hiermee voorzien we ouders van heldere en beknopte informatie om een weloverwogen keuze te maken voor de opvanglocatie voor hun kind.

Flexibilisering van de inspectieactiviteit
Sinds 1 januari 2022 kunnen GGD’en in overleg en samenwerking met de gemeenten de reguliere inspecties op de kinderopvang ingrijpend veranderen. Deze verandering wordt Flexibilisering van de inspectieactiviteit genoemd. De naam zegt het al: meer flexibiliteit in toezicht en minder verplichte en vaste sets aan onderwerpen. Er zijn twee redenen voor deze verandering:

De Flexibilisering van de inspectieactiviteit geeft meer ruimte aan de toezichthouder en gemeente voor toezicht ‘op maat’.
Door meer maatwerk neemt de voorspelbaarheid van de focus van het toezicht af.
Wat verandert er en wat blijft hetzelfde?
De komende twee jaar is een overgangsperiode. Hierin bepalen GGD’en en gemeenten meer zelf wat zij waarom aan toezicht onderwerpen bij de inspecties op de verschillende opvanglocaties. De geselecteerde onderzoekitems kunnen en zullen dus variëren per kinderopvanglocatie, per gemeente en/of per GGD en per jaar. De omvang van het toezicht blijft gelijk en de kwaliteitseisen zelf blijven ook hetzelfde.

Monitoring
Deze twee jaar worden gebruikt om te monitoren. Op basis van de uitkomsten kan de minister van SZW besluiten om na deze periode over te gaan tot definitieve invoering. Klik hier naar ons nieuwsbericht over Flexibilisering van de inspectieactiviteit.

Hoe werkt de toezichthouder?
Een bezoek van de toezichthouder vindt nu doorgaans onaangekondigd en jaarlijks plaats. De vorm, omvang en frequentie van de inspectie kan verschillen per type locatie en situatie. Toezichthouders inspecteren minder intensief bij locaties waar geen zorgen over bestaan en meer bij locaties waar wél zorgen over zijn. We spreken hierbij over risicogestuurd toezicht.

De toezichthouder beoordeelt of het kindercentrum wel of niet voldoet aan de kwaliteitseisen aan de hand van onder andere:

observatie van de voorziening;
de inrichting en het gebruik van alle ruimtes waar kinderen gebruik van maken;
gesprekken met de ondernemer en medewerkers;
documentenonderzoek (de toezichthouder kan vragen om documenten op te sturen of klaar te leggen);
schriftelijk of persoonlijk contact met de oudercommissie.
De toezichthouder beschrijft de bevindingen in een inspectierapport en geeft een advies aan de gemeente. Zijn er overtredingen geconstateerd, dan kan de gemeente handhavingsmaatregelen inzetten.

Meer weten?

Kinderen buitenspelend op de fiets

Disclaimer

GGD GHOR Nederland doet er alles aan om de antwoorden op de vragen zo compleet en accuraat mogelijk te maken. Mocht je feedback en of commentaar hebben op de inhoud van de vragen, neem dan contact op met onze helpdesk.

Contact met de helpdesk