Wat moet ik doen als documenten niet beschikbaar zijn tijdens een onaangekondigde inspectie (zoals kindlijsten en roosters)? Moet ik dat beoordelen als 'nee' of kunnen deze documenten nagestuurd worden?
In artikel 11 Regeling Wet kinderopvang worden eisen gesteld aan de administratie van een kindercentrum en gastouderbureau. Het gaat onder andere om een overzicht van de werkzame beroepskrachten, reglement van de oudercommissie en een overzicht van alle ingeschreven kinderen.
De documenten die genoemd staan in artikel 11 van de Regeling Wet kinderopvang moeten op locatie inzichtelijk zijn (dat mag ook digitaal) voor de toezichthouder. Ook bij een onaangekondigde inspectie. Wanneer de documenten niet inzichtelijk zijn, voldoet de houder niet. De toezichthouder kan in het kader van het herstelaanbod met de houder afspreken dat de ontbrekende documenten binnen een vooraf bepaald kort tijdsbestek aangeleverd worden. Het is aan de toezichthouder om tot deze methode over te gaan.
Kind-aanwezigheidslijsten en roosters van beroepskrachten staan niet genoemd in artikel 11 Regeling Wet kinderopvang. Dat betekent dat deze gegevens geen onderdeel hoeven te zijn van de administratie. Wel moeten deze gegevens op verzoek van de toezichthouder kunnen worden overlegd als dat nodig is om te beoordelen of aan de eisen uit de Wet kinderopvang wordt voldaan. Als toezichthouder heb je namelijk het recht tot het vorderen van inzage van zakelijke gegevens en bescheiden.
Degene aan wie je verzoek gericht is, heeft een medewerkingsplicht op grond waarvan diegene binnen een door de toezichthouder gestelde redelijke termijn inzage moet geven in de gevraagde stukken.
Het is dus aan jou als toezichthouder om te bepalen wat een redelijke termijn is.
Verwijzing naar wet- en regelgeving:
Artikel 7a en 16a Besluit Kwaliteit Kinderopvang
Artikel 11 Regeling Wet kinderopvang
Artikel 5:17 Algemene wet bestuursrecht
Artikel 5:20 Algemene wet bestuursrecht