Regeling Dienstverlening aan huis

Wat betekent de regeling "Dienstverlening aan huis" voor het toezicht op de gastouderopvang?

De Regeling Dienstverlening aan huis is een regeling waar vraagouders, indien de opvang bij de VO thuis plaatsvindt, gebruik van kunnen maken zodat ze geen werkgeverslasten hoeven af te dragen aan de Belastingdienst. De opvang moet dan aan een aantal eisen voldoen zoals: maximaal 3 dagen opvang, de gastouder moet minimaal het wettelijk minimumloon verdienen en er moet een overeenkomst van opdracht zijn tussen de VO en de GO. Deze regeling is niet in strijd met de Wko en staat er verder ook los van. De voorziening voor gastouderopvang moet immers voldoen aan de eisen gesteld in de Wko.

Samenhang met wet op minimum loon (WML)
In december 2016 is er voor gastouders een uitzondering gemaakt op de WML. Vraagouders hoeven niet minimaal het minimumloon aan de gastouder te betalen omdat in gevallen waarbij maar één kind wordt opgevangen, de kosten voor de vraagouder te hoog zou worden. In deze gevallen kan de vraagouder dus ook geen gebruik maken van de regeling Dienstverlening aan Huis.
Alleen de overeenkomsten tussen de VO en het GOB zijn onderdeel van het toezicht op de kinderopvang en niet of er gebruik wordt gemaakt van bovenstaande regeling en of de vraagouder wel of geen minimumloon uitbetaalt aan de gastouder.

Verwijzing: Voorwaarden regeling dienstverlening aan huis – u huurt iemand in voor huishoudelijk werk (belastingdienst.nl)
 

Het antwoord is afgestemd met de Belastingdienst.