Warme maaltijden in de kinderopvang, waar moet je als toezichthouder kinderopvang op letten?
KDV en BSO bieden naast 'koude' voedselvertrekking soms warme maaltijden aan; vaak door een externe cateraar bereid of zelf bereid. Ook ouders brengen zelf een groentehapje of fruit hapje mee dat soms wordt opgewarmd. Wat is de rol van de toezichthouder hierin binnen de kaders van de Wko?
De toezichthouder toetst of effectief beleid is opgesteld en maatregelen worden uitgevoerd ten aanzien van de voedselveiligheid. Daarbij gelden o.a. onderstaande maatregelen (Hygiënecode) en aandachtspunten:
Van huis meegebrachte producten.
– Zie er op toe dat door ouders meegenomen bederfelijke etenswaren/traktaties, tenzij opnieuw adequaat gekoeld, binnen 2 uur worden geconsumeerd.
Inkoop
-
– Let op bij vacuüm producten dat ze vacuüm zijn en blikken niet gedeukt of anders beschadigd zijn.
-
– Controleer of de houdbaarheidsdatum nog lang genoeg is
-
– Controleer steekproefsgewijs de temperatuur van de producten bij ontvangst van de leverancier.
-
– De producten die al/nog in de koelkast staan worden naar voren geplaatst en nieuw ontvangen producten achterin.
Opslag
-
– Houd gekoelde producten niet langer dan een half uur buiten de koeling, anders moeten ze binnen 2 uur gegeten worden of anders weggegooid.
Bereiding
-
– Voedselbereiding mag nooit op dezelfde plek plaatsvinden als waar kinderen worden verschoond. Voorkom kruisbesmetting.
-
– Bewaar het voedsel direct in de koelkast in een goed afgesloten verpakking.
-
– Groenten moeten goed worden gewassen. Dit is nodig om vervuilingen als zand, stof, luis en ander ongedierte te verwijderen.
-
– Fruit voor fruithapjes, ook al wordt het fruit geschild gegeten, voor het schillen en snijden goed wassen.
-
– Behandel versbereide fruithapjes als een gekoeld product.
-
– Gooi restjes altijd weg, warm voedsel nooit voor de tweede keer op.
-
– Vries ontdooide producten niet meer in. Deze producten bevatten meestal veel micro–organismen
Wat is jouw rol en wat is de rol van de NVWA hierin?
Als toezichthouder kinderopvang beoordeel je of er op de verantwoorde wijze gezondheidsbeleid is opgesteld en wordt uitgevoerd, waarbij sprake is van:
-
– Een cyclisch proces en waarbij medewerkers voldoende zijn betrokken om hun taken uit te voeren,
-
– Een gezondheidsbeleid is opgesteld met een concrete beschrijving van in ieder geval de voornaamste risico’s met grote gevolgen voor de gezondheid van kinderen,
-
– Een concreet plan van aanpak met termijnen en welke maatregelen wanneer worden of zijn genomen en de handelswijze indien deze risico’s zich verwezenlijken en
-
– Een beschrijving van de wijze waarop kinderen wordt geleerd om te gaan met ‘beperkte’ risico’s op dit gebied.
Zowel voor de hygiëne risico’s als de risico’s met betrekking tot voedselveiligheid en warme maaltijdverstrekking in het bijzonder geldt dat mogelijke risico’s uitsluitend kunnen worden beperkt als er duidelijke afspraken en protocollen zijn die iedereen kent en naleeft. In een aantal gevallen is er sprake van kleine risico’s. De kans van slagen en de juiste uitvoering van deze maatregelen ligt bij de kwaliteit van, en de wijze waarop groepsleiding betrokken is bij het beleid en hoe zij de kinderen leren omgaan met de beperkte risico’s.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is aangewezen als toezichthouder op de Warenwet en kan vanuit die bevoegdheid ook controles uitvoeren in de kinderopvang. Mocht je om wat voor reden dan ook twijfels hebben over het beleid dat wordt gevoerd en of de hygiënecode op juiste wijze wordt toegepast waardoor er sprake is van een potentieel veiligheidsrisico voor de kinderen, kun je als toezichthouder kinderopvang de NVWA informeren over je twijfel. Het is dan aan hen om verdere actie te ondernemen.
Bron:
– Hygiënecodes per sector | Hygiënecodes, HACCP | NVWA
– Hygiënecode & warenwet – kinderopvang hygiene – BMK (maatschappelijkekinderopvang.nl)