Aandachtspunten bij gebruik van (camping-) bedjes in de gastouderopvang

Waar moet ik als toezichthouder op letten bij gebruik van (camping-) bedjes in de gastouderopvang?

Bedden die gebruikt worden in de gastouderopvang moeten voldoen aan het Warenwetbesluit kinderbedden en boxen 1990, niet aan de Warenwetregeling nadere eisen kinderbedden en – boxen 2008 zoals bij de dagopvang. Dit geldt ook voor campingbedjes. Campingbedjes in de gastouderopvang zijn toegestaan en kunnen veilig worden gebruikt, mits de gastouder voldoende maatregelen neemt om de risico´s te verkleinen. Een campingbedje is niet bestemd als permanente slaapplek.

In het Warenwetbesluit staat dat kinderbedden en boxen ten tijde van de aankoop moeten zijn vergezeld van waarschuwingen van mogelijke gevarenrisico’s waaronder beklemmingsgevaar van kinderen bij te kleine matrassen. In de praktijk zijn deze gebruiksaanwijzingen meestal niet meer aanwezig. Sommige gastouders zijn hiervan vervolgens niet op de hoogte en gebruiken het bedje op een onveilige manier door een extra matras toe te voegen. In een (camping-) bedje dat voldoet aan de gestelde eisen kan een kind niet bekneld raken tussen de matrasbodem en de wand van het bed. Door een extra matras toe te voegen voldoet het bedje niet meer aan de gestelde eisen van het Warenwetbesluit. De flexibele wand zorgt er dan voor dat er ruimte ontstaat als een kindje er tegenaan rolt. Het kindje kan met zijn gezichtje wegzakken tussen de matras en de bedwand en door verstikking om het leven komen.

Bedden en campingbedjes:

De toezichthouder onderzoekt of de veiligheids- en gezondheidsrisico’s door middel van de risico-inventarisatie met het plan van aanpak én het gebruik in de praktijk voldoende zijn verkleind. Dit blijft altijd de verantwoordelijkheid van de gastouder!

Hierbij is het belangrijk om te letten op;

  • Stabiliteit van het bedje (staat het bedje stabiel en recht)
  • Compleetheid van de materialen (is het bedje compleet, bijbehorend matras, missen er geen onderdelen). Extra matras is niet toegestaan.
  • Heelheid van het materiaal (zijn alle onderdelen intact)
  • Stevigheid van het bed en het materiaal
  • Algemene staat van hygiëne en mogelijk te indiceren gezondheidsrisico’s (is het bedje schoon, is er sprake van voldoende ventilatie)
  • Openingen moeten kleiner zijn dan 6,5 cm. Indien de openingen groter zijn, kan het lijf van het kind hierdoor en blijft het hoofd hangen hetgeen tot verstikking kan leiden.
     

Houd er tevens rekening mee dat:

  • 20% van de kinderen van 24 tot 36 maanden over een hoogte van 60 cm kan klimmen. Kinderen van deze leeftijdscategorie zouden dus niet in het bovenste bed van een stapelbed zonder dak moeten slapen. Indien een kind vanaf dit hoge bed op de grond valt kan dit ernstig letsel tot gevolg hebben.
  • Een campingbedje bewust is voorzien van een dunne matrasbodem om het risico op beknelling tussen het matras en de flexibele wanden tegen te gaan.
  • De matras stevig vast moet zitten zodat het voor een kind niet mogelijk is eronder te komen.
  • Een extra matras wordt vaak toegevoegd om het kind meer comfort te geven, echter het risico op beknelling en verstikking wordt hierdoor sterk vergroot. Een op het oog lijkende passende matras, kan door de flexibele zijwanden van een campingbedje toch ruimte creëren tussen de matras en de bed-wand.
  • Hoe dikker de extra matras, hoe groter het risico van beknelling en verstikking als het kind tegen de flexibele zijwand rolt en niet terug kan rollen.
  • Wiegendood kan voorkomen tot de leeftijd van 2 jaar.

 

Achtergrondinformatie

Meer informatie over veilig slapen Veilig slapen in de kinderopvang: veel gestelde vragen | VeiligheidNL 

Ander FAQ's over dit onderwerp:

  • Mag een campingbedje als slaapplaats in de gastouderopvang worden gebruikt.
  • Veilig slapen in de kinderopvang en bij gastouders