Mag een beroepskracht in opleiding alleen op de groep staan?

Mag een beroepskracht in opleiding alleen op de groep staan?

Bij het beantwoorden van deze vraag moet je een onderscheid maken tussen dagopvang en buitenschoolse opvang.  

Buitenschoolse opvang

Ja, op de buitenschoolse opvang mag een beroepskracht in opleiding alleen op de basisgroep staan mits is voldaan aan de voorwaarden die zowel in de cao Kinderopvang als in de Regeling Wet kinderopvang zijn opgenomen. Welke voorwaarden dit zijn, kun je hier onder de kopjes Voorwaarde cao en Voorwaarden Regeling Wet kinderopvang vinden.

Dagopvang

Nee, een beroepskracht in opleiding kan niet alleen op een stamgroep staan. In artikel 7 lid 11 van het Besluit kwaliteit kinderopvang is bepaald dat op een stamgroep waar een of meerdere beroepskrachten in opleiding worden ingezet, ten minste een beroepskracht per dag wordt ingezet. Waarbij ‘per dag ingezet’ moet worden opgevat als ‘ingeroosterd als beroepskracht voor de betreffende stamgroep’ (en daarmee vanzelfsprekend niet 12 uur aanwezig kan zijn in verband met werk- en pauzetijden). Dit betekent dat een beroepskracht in opleiding tijdens de 3-uursregeling alleen op een groep kan staan, mits de houder wel voldoet aan de voorwaarde uit de Regeling Wet kinderopvang dat voor het kindercentrum aan de 50% regel is voldaan (zie hieronder Voorwaarde Regeling Wet kinderopvang).

Voorwaarde cao

De inzet van beroepskrachten in opleiding beoordeel je aan de hand van de voorwaarden in de meest recente cao Kinderopvang. Daarin is bepaald dat de houder die een beroepskracht in opleiding (de cao gebruikt de benaming student-medewerker) inzet, rekening houdt met de opleidingsfase waarin de beroepskracht zich bevindt. Dit noemen we de zogenaamde formatieve inzet. De formatieve inzetbaarheid kan in de eerste twee leerjaren oplopen van 0 tot 100 % op basis van de ontwikkeling. Als een beroepskracht in opleiding bijvoorbeeld voor 50% formatief wordt ingezet, telt deze beroepskracht voor 50% van de tijd waarvoor een arbeidsovereenkomst is afgesloten mee als beroepskracht binnen de beroepskracht-kindratio.

Voorwaarde Regeling Wet kinderopvang

Daarnaast geldt de eis dat maximaal de helft van het totaal aantal op het kindercentrum in te zetten beroepskrachten bestaat uit beroepskrachten in opleiding of stagiairs (of andersgekwalificeerde beroepskrachten bij een buitenschoolse opvang). Bij de beoordeling van de inzet van een beroepskracht in opleiding beoordeel je ook altijd deze eis.

Verwijzing wet- en regelgeving: 
 
Artikel 1.50, lid 1 Wko 
Artikel 7, lid 8, 9 en 11, artikel 9a, 9b (dagopvang) of 16 lid 7 en 8 (bso) Besluit kwaliteit kinderopvang 
Artikel 9 (dagopvang) of 9c (bso) Regeling Wet kinderopvang 
Cao Kinderopvang (2024); Artikel 8.6.1 (o.a. lid 2) en bijlage 9 

*Samenhangende FAQ’s:  
 

‘Berekenen verhouding beroepskrachten en beroepskracht in opleiding en stagiairs’ 
‘Kan een bbl’er naast een beroepskracht VE ingezet worden op een VE groep bij een groep van meer dan acht kinderen?’