Geldigheidsduur en controle EHBO certificaten

EHBO kinderopvang & gastouderopvang Gewijzigd: 20 februari 2024

Hoe controleer ik de geldigheid van een certificaat Eerste hulp?

De certificaten (van NIKTA, Stichting LPEV (Stichting Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening), het Nederlandse Rode Kruis en Het Oranje Kruis) kunnen worden gecontroleerd aan de hand van voorbeelddocumenten die zijn opgenomen in het ondersteuningsportaal toezicht. Voor NedCert certificaten is er voor inspecteurs het online register, https://www.nedcert.nl/register.
Het NIBHV (Ned. Instituut voor bedrijfshulpverlening) leidt op tot het certificaat Eerste Hulp bij werken met kinderen uitgegeven door Het NIBHV. NIBHV heeft wel een register maar dat is niet openbaar. Voor vragen en raadpleging register bel: 010-2892888 (https://www.nibhv.nl/)

Diploma’s en of certificaten uitgegeven door Het Oranje Kruis kunnen via de Diplomachecker – Hetoranjekruis op geldigheid worden gecontroleerd. 

Digitaal pasje

Sinds 2015 heeft Het Oranje Kruis haar certificeringsbescheiden gedigitaliseerd. Er is geen verschil waar te nemen tussen een fysiek of digitale certificeringspas. Veel opleiders kiezen voor deze digitale vorm van een certificeringsbewijs tov de creditcard formaat fysieke uiting. Iedere certificaat/diplomahouder kan bij zijn/haar digitale omgeving via de portal van Het Oranje Kruis.

Geldigheidsduur:
NIKTA: Certificaten zijn één jaar geldig. Dit is op het certificaat te zien. Verlopen certificaten blijven in het register staan, de datum geeft aan of een certificaat is verlopen of niet. Bij de constatering van eventuele afwijkingen op certificaten van NIKTA kan ter verificatie gebeld worden naar NIKTA op 0168-336990. Er zijn ook pasjes van NIKTA in omloop waarbij zowel het logo van NIKTA op staat als dat van de aanbieder. Deze pasjes vervangen echter niet het certificaat. Er is geen diploma checker of register van NIKTA  waarin het certificaatnummer op echtheid gecontroleerd kan worden.

NB: in plaats van de titel: "Eerstehulpverlener van NIKTA", kan het voorkomen dat er staat: "Eerstehulpverlener van NIKTA (allround)". Dit houdt in dat de cursist een uitgebreidere cursus heeft gedaan. Dit vormt geen probleem voor de beoordeling van het certificaat.
 

Per 1 juli 2020 heeft uitvoerder van de ‘Eerstehulpverlener’ een naamswijziging ondergaan en is de opleidersnaam expliciet ook in de wetstekst is opgenomen,

als onderschrift: ‘Medic & Fire First Aid ® Europe Course’.

Het Oranje Kruis: Ook op de certificaten van Het Oranje Kruis is de geldigheid direct zichtbaar. Voor Oranje Kruis certificaten kan ter controle de diplomachecker worden gebruikt of telefonisch het register worden geraadpleegd (070-3383232). Certificaten van Het Oranje Kruis kennen in principe een geldigheidsduur van 2 jaar. Omdat er sprake is van twee certificaat-afgiftemomenten per jaar, kan een eerste afgifte tot 2,5 jaar geldig zijn.

Het Nederlandse Rode Kruis: Certificaten van het Nederlands Rode Kruis kennen een geldigheidsduur van 2 jaar. Voor het NRK kun je bellen op 070 – 44 55 772 of een mail sturen naar EHBO@redcross.nl.
NB Rode Kruis deelcertificaat: Het Rode kruis geeft ook certificaten van modules uit in hun zogenaamde 'Blended- cursus'. De cursus bestaat dan uit twee gedeelten; een online module en een klassikaal gedeelte waarvoor voor elk onderdeel een bewijs van deelname kan worden verstrekt. In principe moet het online gedeelte zijn afgesloten voordat het klassikale gedeelte kan worden gevolgd. Pas na het behalen van beide onderdelen wordt het geldige EHBO certificaat voor de cursist downloadbaar in de cursistenomgeving van het Rode Kruis. Het tonen van een bewijs van deelname aan slechts één van de modules is dus niet voldoende. 

NedCert: Certificaten van NedCert worden voor vijf jaar afgegeven, maar men moet jaarlijks een tussentijdse toets afleggen. Voor deze certificaten moet daarom altijd het openbare register van NedCert worden geraadpleegd. 

NIBHV: Een certificaat van NIBHV is een jaar geldig vanaf de op het certificaat genoemde trainingsdatum.

 

Livis: En certificaten van Livis worden vanaf 15-9-2020 afgegeven en zijn twee jaar geldig. Livis beschikt over een beschermde database met certificaten. Toezichthouders kunnen deze zelf raadplegen. Diploma Checker (livis.nl) Bij twijfel over de geldigheid van een certificaat bel of mail naar klantenservice@livis.nl / 010-423 0600.

Verwijzing naar wet- en regelgeving:

Kinderopvang Dagopvang Besluit kwaliteit art. 4 lid 5 en Regeling Wet kinderopvang Art 8 lid 1. Kinderopvang Buitenschoolse opvang Besluit kwaliteit: Art 13 lid 4. Regeling Wet kinderopvang Artikel 9b lid 1. Gastouderopvang: Besluit kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang art 13 lid 1b en art 13 lid 3. Regeling Wet kinderopvang Art 10d. lid 1.