Beoordelen wie de houder is

Registratie (in LRK) Gewijzigd: 17 oktober 2023

Hoe beoordeel ik wie de houder is?

Definitie van houder

Uit de definitie van houder als opgenomen in de Wet kinderopvang volgt dat:

  • de houder de eigenaar is van de onderneming waarmee een kindercentrum wordt geëxploiteerd;
  • die onderneming moet staan ingeschreven in het Handelsregister.

De definitie bestaat dus uit twee delen:

  1. Een inschrijvingseis
  2. Een exploitatie-eis  

Om onder de definitie van houder te vallen is het dus van belang om te beoordelen of de onderneming staat ingeschreven in het Handelsregister en of met die onderneming ook feitelijk het kindercentrum wordt geëxploiteerd.

Natuurlijk persoon of rechtspersoon
De houder kan een rechtspersoon zijn of een natuurlijk persoon.

Natuurlijk persoon

  • Als de houder een natuurlijk persoon is, dan heeft de onderneming waarmee een kindercentrum of gastouderbureau wordt geëxploiteerd de rechtsvorm van een eenmanszaak.
  • Er kan ook sprake zijn van een v.o.f. In dat geval zijn meerdere natuurlijke personen die samen een onderneming oprichten en met die onderneming een kindercentrum of gastouderbureau exploiteren. De v.o.f is in dat geval de houder.

Rechtspersoon

  • Als de houder een rechtspersoon is, is de houder meestal een B.V. of  een stichting. Die B.V. of stichting is dan tevens de onderneming waarmee een of meerdere kindercentra/gastouderbureaus worden geëxploiteerd.[1]

De houder kan meerdere kindercentra/gastouderbureaus exploiteren. De onderneming waarmee een houder een (of meerdere) kindercentra exploiteert staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De verschillende vestigingen van de onderneming (de kindercentra) ook.

Onderneming van de houder in het handelsregister

  • De onderneming van de houder heeft in het handelsregister een KvK nummer. Dat KvK nummer staat ook in het LRK genoemd.
  • De kindercentra/gastouderbureaus die een houder exploiteert, hebben in het handelsregister een vestigingsnummer.
  • Twee LRK-geregistreerde voorzieningen van dezelfde houder op hetzelfde adres staan als één vestiging ingeschreven in het handelsregister.

Gegevens van de houder in het handelsregister

Op basis van de registratie van het handelsregister kan je achterhalen:

  • Het adres van de houder
  • Het correspondentieadres van de houder
  • De gegevens van vestigingen
  • De gegevens van functionarissen/bestuurders (inzage tegen betaling)

De functionarissen en/of bestuurders zijn natuurlijke personen die bij de onderneming in het handelsregister staan geregistreerd.  

Ook via de PRK- en VOG-verificatie kun je (kostenloos) achterhalen wie in de KvK als relevante (in dit geval: VOG-plichtige) bestuurders geregistreerd staan.

Hoe beoordeel ik, in geval van een rechtspersoon, wie degene is die een onderneming feitelijk exploiteert?

Voor de vraag wie de houder is, ga je in beginsel uit van de registratie in het LRK. In de regel is het zo dat degene die een aanvraag tot exploitatie indient in het LRK wordt geregistreerd en ook feitelijk zal exploiteren.    

Tijdens het onderzoek kan het voorkomen dat je in administratieve stukken, zoals bijvoorbeeld overeenkomsten, namen van BV’s of stichtingen tegenkomt die niet overeenkomen met de houder die in het LRK staat.

Om te beoordelen welke B.V. of stichting feitelijk exploiteert, kijk je door of namens welke onderneming de dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd. Denk daarbij aan het versturen van facturen, het betalen van kosten en het opstellen van overeenkomsten met ouders en in het geval van een gastouderbureau het uitvoeren van de kassiersfunctie.

De onderneming die exploiteert kan de genoemde werkzaamheden zelf verrichten of de werkzaamheden uitbesteden aan een andere partij. Het gaat er dus niet om wie de werkzaamheden praktisch gezien uitvoert, maar wie daar feitelijk verantwoordelijk voor is. Het uitbesteden van werkzaamheden maakt niet dat een andere partij als houder moet worden aangemerkt.    

 

NB:

Soms kan de onderneming weer onderdeel zijn van een grotere holding, die meerdere ondernemingen exploiteert. De holding is de moedermaatschappij . In een holding worden geld en aandelen gehouden. Het bestuur van de holding treedt op als de gezamenlijke leiding van de groep. De holding exploiteert zelf niet.

Vanuit de Wet kinderopvang is niet de holding verantwoordelijk, maar de onderneming die volgens het Handelsregister en in de praktijk de voorziening exploiteert.

 

Wet en regelgeving

Artikel 1.1 Wet kinderopvang

 

 


[1] Het is van belang om het begrip ‘houder’ te onderscheiden van het begrip ‘kindercentrum’. De houder is immers verantwoordelijk voor het bieden van verantwoorde kinderopvang op het kindercentrum.