Is er sprake van een afzonderlijke ruimte als er sprake is van een halve deur of halfhoge muur?

Binnenruimte Gewijzigd: 25 januari 2024

Hoe beoordeel ik  bij dagopvang of een groepsruimte afzonderlijk is bij een groepsruimte met halve deuren of muren?

Het is aan de toezichthouder om per situatie te beoordelen of een binnenruimte in de dagopvang voldoet aan de kwaliteitseisen uit de Wet Kinderopvang en onderliggende regelgeving. Het Besluit kwaliteit kinderopvang gebruikt voor dagopvang de woorden ‘afzonderlijke vaste groepsruimte’ ‘binnenruimte’ en ‘binnenspeelruimte’.

 

Achtergrond-denklijn:

Op de situatie en doel regelgeving toegespitste afweging

De toezichthouder moet beoordelen en de houder moet aantonen of sprake is van een afzonderlijke vaste ruimte. Gezien de regeltekst moet de groepsruimte gelegenheid bieden dat de basisgroep er 'afgezonderd' kan verblijven en dat er sprake is van een en dezelfde ruimte. Per situatie kan verschillen of daaraan wordt voldaan. Een halve deur of een niet volledig tot het plafond opgetrokken muur in een verder volledig ter beschikking staande omgeving hoeft niet een belemmering te zijn om te spreken van een afzonderlijke ruimte. Anderzijds kan een ruimte waar bijvoorbeeld permanent geluidoverlast is van een naastgelegen ruimte mogelijk wel worden gezien als niet afzonderlijk. Gezien de de overige kwaliteitseisen die gesteld worden aan o.a. stabiliteit, groepsgrootte en de invulling van de pedagogische doelstellingen, moet de afzonderlijkheid van de ruimte op zijn minst ondersteunend zijn aan het behalen van de overige doelen. 

Afzonderlijkheid slaapruimte

Mogelijk kan, als denklijn, bij het tot stand komen van de beoordeling of in voldoende mate voldaan wordt aan het begrip 'afzonderlijk' bij de groepsruimte, een vergelijking gemaakt worden met de interpretatie van het begrip 'afzonderlijk' bij de beoordeling van de afzonderlijkheid van de slaapruimte.  

NEN-norm

Als vuistregel voor de invulling van het begrip binnenruimte is in het verleden verwezen naar de NEN-norm : “een binnenruimte is volledig omsloten”. Daaruit werd geconcludeerd dat de ruimte volledig afgesloten moest kunnen worden met een deur. Deze norm staat niet in de regelgeving kinderopvang. Daarom kunnen gemeenten er niet op handhaven. Een hele deur is daarom niet per definitie vereist. In bepaalde situaties kan een volledige deur echter wel noodzakelijk zijn om de kwaliteit te waarborgen.

Jurisprudentie

Er is wel jurisprudentie bekend m.b.t. een beoordeling van half-hoge muren tussen twee groepsruimtes  waarbij de rechter oordeelt dat een muurtje van 1.50 m hoogte feitelijk niet kan worden beoordeeld als afzonderlijke ruimte (uitspraak rechtszaak hieronder bij punt 4.5). Helaas staat er nog niet wat precies wél kan worden beoordeeld als afzonderlijk. Zolang dat niet duidelijk is zal de toezichthouder dus zelf moeten beoordelen of is verdergaande rechtspraak nodig om het begrip verder te verhelderen.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBSGR:2012:BX0802

 

20170110-FW