Dag Renate,
Dit wordt erg gewaardeerd aangezien ik mijn collegae hier ook verschillend instaan. Zeker nu ik zie dat je dit om 18.20 uur nog verstuurd hebt!
Ik heb een aantal opmerkingen in rood erbij gezet. Misschien maak ik denkfouten.
Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Verzonden: dinsdag 10 oktober 2023 18:20
Aan: Willemijn Bruining
Onderwerp: (Referentienummer:165544) inrichting gang als binnenruimte
Hoi Willemijn,
Wat een lastige situatie voor je, waar je een beoordeling over moet geven.
Ik probeer even met je mee te denken en te zoeken naar verdere hulpmiddelen.
Ik zag in het antwoord bij de FAQ ‘Hoe bereken ik de oppervlakte van de binnenruimte?’ het volgende staan:
In de toelichting bij artikel 10 van het Besluit kwaliteit staat: 3,5 m2 per kind betekent dat ieder kind ook daadwerkelijk over minimaal 3,5m2 speelruimte kan beschikken. Dit is op zich het geval aangezien de houder bij > 10 kinderen de hal erbij betrekt en inricht. De hal werd in het verleden ook gebruikt voor opslag van wandelwagens maar dat hebben ze veranderd. Dus de hal is verder leeg. Dit betekent in mijn denkwijze dat je het dus aan mag passen en dat het niet altijd ingericht hoeft te zijn voor het totaal aantal kindplaatsen. Maar wel beschikbaar en mogelijk in te richten indien nodig.
Het gaat daarbij om het totale aantal vierkante meters in de groepsruimte.
(…)
Speelruimte buiten de groep kan (indien nodig) evenredig worden toebedeeld aan de groep(en) en kan worden opgeteld bij de oppervlakte van de afzonderlijke groepsruimte(s). Er is maar 1 groep (gelukkig).
Indien de ruimte bedoeld is om meegerekend te worden voor de beschikbare oppervlakte is het van belang dat de ruimte ook daadwerkelijk door kinderen gebruikt wordt voor activiteiten. De ruimte telt immers mee voor het bepalen van het aantal op te vangen kinderen. De kinderen voor wie deze oppervlakte is bestemd moeten dus ook kunnen beschikken over deze ruimte. Dit kan ik inderdaad alleen beoordelen op locatie als er >10 kinderen zijn. Tijdens jaarlijks onderzoek waren er maar 6 kinderen aanwezig.
Ik kwam ook in de handleiding ‘Streng aan de poort’, onder het kopje ‘Accommodatie’ op bladzijde 26 en 27, wellicht nog handige tips tegen om je te helpen bij deze lastige beoordeling. Je kunt hem vinden in het Ondersteuningsportaal bij de FAQ: ‘Handleiding landelijke werkwijze Streng aan de Poort (DOV & BSO)’. Er staat:
Accommodatie – Eisen aan ruimtes
Beoordeel of redelijkerwijs zal worden voldaan aan de kwaliteitseisen. Onderzoek dit subdomein door in een gesprek met de houder te vragen naar:
▪ De omgevingsvergunning: indien een bouwtekening aanwezig is staat hier op aangegeven of het een verblijfsruimte betreft of een verkeersruimte. Een verkeersruimte is in principe niet bedoeld als verblijfsruimte. Echter het is de preventiemedewerker van de veiligheidsregio (brandweer) die hierover het College van B&W adviseert. Bij twijfel kan een signaal aan de brandweer gegeven worden, of kan contact opgenomen worden met de gemeente. Brandweer keurt het goed.
▪ Niet elke voorziening zal beschikken over een dergelijke bouwtekening, maar heeft mogelijk wel een plattegrond. De Wko vereist geen bouwtekening of plattegrond. Wel dient een houder ervoor zorg te dragen dat het aantal op te vangen kinderen in overeenstemming is met het aantal beschikbare m² binnen en buiten. Indien de houder niet weet hoeveel m² hij tot zijn beschikking heeft, kan afgevraagd worden of er wel aan dit voorschrift kan worden voldaan.
▪ De plattegrond: de oppervlakte van de ruimte wordt beoordeeld aan de hand van een plattegrond met afmetingen. Het gaat hier om de maten van de ruimtes. Deze plattegrond kan door een architect opgesteld zijn, maar ook door de houder. Het is raadzaam de houder te vragen hoe de ruimtes zijn opgemeten. Voor de berekening van de oppervlakte wordt soms gebruik gemaakt van de gebruiksoppervlakte in de verblijfsruimte. Tijdens het onderzoek kan steekproefsgewijs de juistheid van de maten in de plattegrond worden berekend. Plattegrond (officiële bouwtekening) is aangeleverd met oppervlaktematen.
▪ Het aanleveren van betrouwbare afmetingen betreft een verantwoordelijkheid van de houder. Ook dient tijdens het onderzoek (steekproefsgewijs) gecontroleerd te worden of de opgegeven afmetingen overeen lijken te komen met de ruimten.
▪ Geef in het inspectierapport duidelijk aan wat de herkomst van de informatie van de afmetingen is, bij de beschrijving van de vierkante meters aan oppervlakte.
▪ Beschikbare en toegankelijke ruimten: een ruimte dient niet alleen bouwkundig te kunnen fungeren als verblijfsruimte, maar de ruimte moet ook organisatorisch voldoende toegankelijk zijn om te kunnen spelen. Dit betekent: -Permanente beschikbaarheid om te kunnen spelen -Als de afstand tussen/ligging van ruimtes dit vraagt kan het zo zijn dat een beroepskracht zo moet zijn ingeroosterd dat zij beschikbaar is om kinderen te begeleiden van bijvoorbeeld de ene naar de andere ruimte, of van de ruimte naar de buitenruimte/toilet en dergelijke – Redelijkerwijs gebruik: een speelhal waar alle groepsruimtes op uitkijken die structureel gebruikt kan worden is mogelijk mee te nemen in de beoordeling, maar een kleine afscheiding waar één of twee kinderen kunnen spelen en in de praktijk niet tot nauwelijks gebruikt wordt is wellicht niet redelijk.
▪ Looproutes door groepsruimtes heen, zoals halen en brengen door ouders waarbij zij bijvoorbeeld door een andere groepsruimte moeten lopen zijn ook belangrijke aandachtspunten bij het beoordelen van de ruimtes (ook op het gebied van [emotionele] veiligheid). Dit geldt ook voor looproutes van een groepsruimte naar de buitenruimte, looproutes door andere groepsruimten naar de slaapkamer, looproutes van groepsruimte naar keuken/sanitair etc.
Dit zal ik op locatie moeten zien. Daarom denk ik dat ik er nog een keer naar toe ga. Zeker ook het storen bij het spel indien ouders erlangs lopen is belangrijk. Nogmaals is tijdens jaarlijks onderzoek niet gezien (Moest van de gemeente tijdens de vakantie bezocht worden en daardoor waren er maar weinig kinderen). En zie op de roosters dat er tussen 14.00 uur en 16.00 uur veel BSO kinderen zijn maar dat er dan weinig tot geen KDV kinderen opgehaald worden. En na 16.00 uur zijn er minder dan 10 BSO kinderen dus wordt de hal dan weer ‘opgeruimd’.
Heb je hier iets aan? Zeker. Zo niet, mag ik dan vragen waar je twijfel exact zit bij het beoordelen? Goede vraag. Ik vind het een verkeersruimte en te klein om meegeteld te worden. (Zie foto die ik gekregen heb vd houder) De beleidsmedewerker is het daar niet mee eens. Dus moet ik goed beschrijven op basis waarvan want anders heeft de gemeente weer gedoe. Bij deze gemeente wordt veel bij ons op de schouders neergelegd. Uiteindelijk maak ik wel een keuze en zie wel wat de gemeente daar mee doet.
Op basis waarvan stelt Amsterdam zo stellig dat een gang niet meegerekend mag worden (gezien de tekst op Kennisnet). En schrijven ze: een extra ruimte waar slechts 1 uur per dag of enkele keren in de week gebruik van wordt gemaakt, telt niet mee in de oppervlakte. Houd dit stand bij de rechter? Want omdat deze houder al een verleden heeft met de gemeente (en al verwikkeld zijn) is er nu al bij mij aangegeven dat ze t beoordelen van de oppervlakte ook met de advocaat gaan bespreken. Nu ben ik niet gevoelig voor dreigementen maar wil wel goed voorbereid zijn.
Het waarborgfonds kinderopvang geeft aan dat de ruimte 3 meter breed moet zijn. Maar ook dat is geen wet en dat weet de beleidsmedewerker ook.
Gezien de omstandigheden lijkt het me een ingewikkelde situatie te zijn geworden. Wellicht dat we het één en ander kunnen scheiden van de materie die nodig is bij het beoordelen van de gang.
We kunnen daar ook altijd even over bellen. Ik ben bereikbaar via het onderstaande nummer op maandagen, dinsdagen en op de woensdagochtend. Fijn aanbod.
Met vriendelijke groet,
Renate van Lith
Helpdesk kinderopvang
[cid:image001.png@01D9FC20.D506B580]
Mobiel: 06-81343811
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL
Van: Willemijn Bruining >
Datum: 10/10/2023 17:38
Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl” >
Onderwerp: RE: (Referentienummer:165544) inrichting gang als binnenruimte
Dag Renate,
Dank voor de uitgebreidere mail. Ik kende de tekst op de website van GGD Amsterdam niet. Die is duidelijker. Ik ga nog even verder bakkeleien, langzaamaan kom ik vast wel ergens. Het is niet aan ons om de regels in- of aan te vullen maar ik moet wel een advies geven. Misschien moet ik nogmaals heen …
Zonder in discussie te geraken geef ik je hieronder n korte situatieschets.
Dit is een locatie van een houder die in t verleden zaken niet goed voor elkaar had en waar de gemeente argwanend naar kijkt. Ik moest dan ook samen met n collega op inspectie (4 ogen principe). Nu is er een beleidsmedewerker aangesteld (een voormalig toezichthouder) die precies wil weten waarom het niet kan. Want ook zij kan in Kennisnet (openbare gedeelte) en weet vd issues.
Het gaat om t meerekenen van een hal van 4.88×2.75 waar de toegangsdeur is, de deur naar de BSO, deur naar het KDV en toiletten. De deuren vd opbergruimte en meterkast laat ik even buiten beschouwing omdat die niet vaak gebruikt worden. (Ik vind dat een verkeersruimte maar ja wat ik vind is niet voldoende). De houder heeft een groepsruimte voor 14 kinderen maar de locatie staat met 16 kindplaatsen geregistreerd . Dus is er nog oppervlakte nodig voor 2 kinderen. Ze heeft in het ped plan beschreven dat de hal ingericht wordt als er meer dan 10 kinderen aanwezig zijn. Ook vorige toezichthouders hebben aangegeven dat de hal niet meegerekend mag worden maar op basis van eigen metingen in de ruimte. De gemeente heeft dit niet laten controleren in een nader onderzoek (omdat t van de brandweer mocht). En t zelfs goed gekeurd op basis van een nader onderzoek (terwijl het dus niet is getoetst ☹) Tja, en nu mag ik het wederom opnieuw beoordelen….
Ik had zelf inderdaad de volgende dingen al gedaan:
* de gemeente gevraagd (er zijn geen lokale bepalingen. De ambtenaar heeft zich in t verleden achter de brandweer geschaard (en van hen mag t). Zoals eerder aangegeven, voor de veiligheid verwijzen ze naar ons.
* de FAQ’s en Jurisprudentie op Kennisnet gelezen.
* een plattegrond opgevraagd bij de houder en gekregen maar daarop staat alleen ‘hal’ vermeld.
Heb nu als aanvulling gevraagd of ze ook een gebruikers/verblijfsvergunning heeft waarop aangegeven is wat verblijfsruimen of verkeersruimten zijn. Maar of ik die krijg…
Nogmaals dank voor je mail. Wel fijn om t nogmaals op n rijtje te hebben staan.
Met vriendelijke groet,
Willemijn Bruining
Toezichthouder Team Toezicht (Kinderopvang, AZC’s, huisvesting Oekrainers en Schepen i.o.)
GGD Fryslân, Harlingertrekweg 58, 8901 BK Leeuwarden
www.ggdfryslan.nl
E: w.bruining@ggdfryslan.nl
T: 06-21101291 (088-2299816)
Werkdagen: maandag t/m vrijdag
In verband met de privacywetgeving dient u er zorg voor te dragen dat documenten met persoonsgegevens beveiligd verstuurd worden.
[cid:image002.jpg@01D9FC20.D506B580]
Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl >
Verzonden: dinsdag 10 oktober 2023 14:58
Aan: Willemijn Bruining >
Onderwerp: (Referentienummer:165544) inrichting gang als binnenruimte
Hallo Willemijn,
Ik begrijp het. Maar wanneer deze kaders ontbreken in de wet- en regelgeving, is het niet aan ons om de regels in- of aan te vullen.
Wellicht dat onderstaande je meer houvast kan bieden.
De FAQ’s over de hal/gang als binnenspeelruimte vind je in ieder geval hier en hier.
Hierin staat o.a. beschreven dat het bij plattegronden waar de gang als ‘verkeersruimte’ is betiteld van meerdere factoren afhankelijk is of deze meegerekend kan worden. We verwachten van toezichthouders wet kinderopvang niet dat ze alle ins en outs van de bouwregelgeving kennen en er kan bovendien sprake zijn van lokale regelgeving in de gemeente die iets zegt over de vraag welke ruimten in een pand geschikt zijn voor opvang. Vaak gaan andere afdelingen binnen een gemeente over kinderopvang en over bouw- en woningtoezicht en is er niet altijd afstemming over tussen beide afdelingen. Ons advies is daarom bij het meerekenen van ‘verkeersruimten’ bij de gemeente na te gaan of er lokaal beleid is op dit gebied en af te stemmen hoe de situatie te beoordelen. Zo vind je bijvoorbeeld op de website van de gemeente Amsterdam dat ze als eis stellen dat het om ‘verblijfsruimte’ gaat.
Nog wat andere bronnen:
Het waarborgfonds kinderopvang adviseert (dit is geen wet…) dat de gang minimaal 3 meter breed moet zijn bij gebruik als speelruimte zie deze link, op pagina 7.
Verder is er jurisprudentie over de vraag of een relatief smalle gang waar veel deuren op uit komen (los van de vraag of het een ‘vluchtroute’ betreft) wel geschikt is als vierkante meters speelruimte. (in dit geval was het antwoord ‘nee’, dus ook de betiteling ‘verkeersruimte’ zonder vluchtroute te zijn kan in een bepaalde situatie maken dat het niet redelijk is deze oppervlakte verkeersruimte naar evenredigheid mee te tellen bij het aantal)
Ook is er een uitspraak over de vraag of een deel van de vluchtroute inderdaad van de beschikbare oppervlakte kan worden afgetrokken (dat mag). Zie de FAQ’s voor de links naar de uitspraken.
Blijft tot slot de vraag of de ruimtes veilig en toegankelijk zijn en of ze adequaat zijn ingericht/geschikt zijn om te spelen. En of kinderen hier daadwerkelijk structureel gebruik van maken en kunnen maken. Een paar extra vierkante meters die net een extra kindplaats zouden betekenen is niet realistisch omdat het kind niet in zijn eentje op de gang gaat zitten bijvoorbeeld. En een lege ruimte zou wel passend kunnen zijn wanneer er gebruik wordt gemaakt van divers geschikt los speelmateriaal waarmee gespeeld kan worden bij ingebruikname van de ruimte. Dat is aan de toezichthouder om verder te beoordelen, aangezien er (helaas) geen eenduidig antwoord op te geven is.
Hopelijk heb ik je zo toch verder weten te helpen.
Met vriendelijke groet,
Renate van Lith
Helpdesk kinderopvang
[cid:image001.png@01D9FC20.D506B580]
Mobiel: 06-81343811
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL
Van: Willemijn Bruining >
Datum: 10/10/2023 12:26
Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl” >
Onderwerp: RE: (Referentienummer:165544) inrichting gang als binnenruimte
Dag,
Ja , de FAQ had ik al gelezen. Zoals aangegeven is er geen duidelijke wetgeving en zijn geen duidelijke voorwaarden beschreven.
Van een collega, die al heel lang dit werk doet, heb ik vanochtend vernomen dat er vroeger een oud boekje was waarin duidelijker beschreven stond dat de oppervlakte/ruimten te allen tijde beschikbaar moesten zijn en dus dan ook ingericht (ook al zijn er minder kinderen). Dat de sanitaire ruimte niet meegeteld mag worden evenals gangen die ook als doorgang dienen (en dus eigenlijk verkeersruimte zijn). Helaas staat die laatste niet altijd meer beschreven op de plattegrond.
Heb al contact gehad met de brandweer in de desbetreffende gemeente maar die vindt het zelfs akkoord als er klein speelgoed voor de vluchtroute ligt. Dan is er alleen struikelgevaar…… En verder wordt er weer verwezen naar ons.
Dus het zou heel helpend zijn als er in het kader van uniformiteit hier meer duidelijke kaders meegegeven werden waar iedereen zich aan kan houden.
Met vriendelijke groet,
Willemijn Bruining
Toezichthouder Team Toezicht (Kinderopvang, AZC’s, huisvesting Oekrainers en Schepen i.o.)
GGD Fryslân, Harlingertrekweg 58, 8901 BK Leeuwarden
www.ggdfryslan.nl
E: w.bruining@ggdfryslan.nl
T: 06-21101291 (088-2299816)
Werkdagen: maandag t/m vrijdag
In verband met de privacywetgeving dient u er zorg voor te dragen dat documenten met persoonsgegevens beveiligd verstuurd worden.
[cid:image002.jpg@01D9FC20.D506B580]
Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl >
Verzonden: maandag 9 oktober 2023 15:16
Aan: Willemijn Bruining >
Onderwerp: (Referentienummer:165544) inrichting gang als binnenruimte
Hallo Willemijn,
Het is heel begrijpelijk dat jullie er vragen over hebben.
In de regelgeving is namelijk wel duidelijk dat ruimte buiten de groepsruimte kan worden meegerekend, maar de voorwaarden waaronder dat kan zijn inderdaad minder duidelijk.
Hebben jullie de FAQ die hierover gaat al bekeken?
Je kunt hem vinden in het Ondersteuningsportaal via het volgende pad:
[cid:image003.png@01D9FC20.D506B580]
Wellicht dat deze FAQ jullie vragen al enigszins beantwoordt?
Zo niet, dan hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Renate van Lith
Helpdesk kinderopvang
[cid:image001.png@01D9FC20.D506B580]
Mobiel: 06-81343811
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL
Van: Willemijn Bruining
Datum: 2023-10-06 13:16:52
Onderwerp: inrichting gang als binnenruimte
Een locatie heeft 16 kindplaatsen en in het ped. beleidsplan staat beschreven dat de gang als binnenruimte gebruikt wordt als er meer dan de helft van de kinderen aanwezig is.
Het te toetsen item is: De binnen- en buitenruimtes waar kinderen verblijven gedurende de tijd dat zij worden opgevangen, zijn veilig, toegankelijk en passend ingericht in overeenstemming met het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen.
Even los van de discussie over verblijfsruimte/verkeersruimte etc.(want dat staat niet op de plattegrond die aangeleverd is) is er discussie of dit mag. In ons team hebben we altijd gehanteerd dat de binnenruimte ten alle tijde beschikbaar moet zijn. Maar moet het ook ten alle tijde veilig, toegankelijk en passend ingericht zijn voor het aantal aanwezige kinderen of voor het aantal kindplaatsen (het maximaal aanwezige aantal kinderen).
Ben benieuwd hoe jullie als toezichthouders in de praktijk hiermee omgaan.
________________________________
DISCLAIMER Veiligheidsregio Fryslân:
Een per e-mail verzonden mededeling is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Indien u niet de geadresseerde bent, wordt u verzocht de afzender te informeren. Aan de inhoud van deze e-mail en eventuele bijlagen kunnen geen rechten worden ontleend, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Brandweer Fryslân en GGD Fryslân aan de brandweerzorg, publieke gezondheidszorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Meer informatie over onze organisatie vindt u op www.veiligheidsregiofryslan.nl, www.ggdfryslan.nl en op www.brandweerfryslan.nl.
________________________________
DISCLAIMER Veiligheidsregio Fryslân:
Een per e-mail verzonden mededeling is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Indien u niet de geadresseerde bent, wordt u verzocht de afzender te informeren. Aan de inhoud van deze e-mail en eventuele bijlagen kunnen geen rechten worden ontleend, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Brandweer Fryslân en GGD Fryslân aan de brandweerzorg, publieke gezondheidszorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Meer informatie over onze organisatie vindt u op www.veiligheidsregiofryslan.nl, www.ggdfryslan.nl en op www.brandweerfryslan.nl.
________________________________
DISCLAIMER Veiligheidsregio Fryslân:
Een per e-mail verzonden mededeling is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Indien u niet de geadresseerde bent, wordt u verzocht de afzender te informeren. Aan de inhoud van deze e-mail en eventuele bijlagen kunnen geen rechten worden ontleend, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Brandweer Fryslân en GGD Fryslân aan de brandweerzorg, publieke gezondheidszorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Meer informatie over onze organisatie vindt u op www.veiligheidsregiofryslan.nl, www.ggdfryslan.nl en op www.brandweerfryslan.nl.