Hoi Nicole, zie deze uitwisseling met Nico Vlaar. Iets voor de jurisprudentiedatabank?
Met vriendelijke groet,
Cassandra Verspeek
Helpdesk kinderopvang
Mobiel: 06 – 28829172
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Cassandra Verspeek
>Datum: 2023-08-03 11:02:20
>Aan: “Nico Vlaar”
>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
> Beste Nico,
>
>dank voor het toesturen van de analyse.
>
>
>
>Ik heb n.a.v. de vragen in het stuk een korte scan van jurisprudentie gedaan en kwam op een uitspraak waarin op grond van de bevoegdheid inlichtingen te vorderen (5:16 Awb) werd geoordeeld dat (onder overweging 4.1):
>
>de inlichtingenvordering van artikel 5:16 van de Awb een algemene bevoegdheid tot het vorderen van inlichtingen behelst, waarmee ook kopieën van stukken en bescheiden kunnen worden gevorderd. Een redelijke wetsuitleg (Kamerstukken II, 23 700, nr. 5) brengt mee dat het verstrekken van inlichtingen, naast het naar waarheid mondeling of schriftelijk beantwoorden van vragen, ook kan bestaan uit het verstrekken van zakelijke gegevens en bescheiden omdat daarmee ook naar waarheid inlichtingen worden verstrekt.
>
>En:
>
>In artikel 5:20, eerste lid, van de Awb is bepaald dat een ieder verplicht is aan een toezichthouder binnen de door hem gestelde redelijke termijn alle medewerking te verlenen die deze redelijkerwijs kan vorderen bij de uitoefening van zijn bevoegdheden. De Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel derde tranche Awb spreekt bij medewerkingplicht over de afgifte van gevorderde gegevens en bescheiden (Kamerstukken II, 23 700, nr. 3, p. 147).
>
>De uitspraak vind je hier (https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2013:BZ2448).
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Cassandra Verspeek
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Mobiel: 06 – 28829172
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>>> Van: “Vlaar N.W.M. (Nico)”
>>Datum: 02/08/2023 15:59
>>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>>Cc: “Berends E.J. (Ina)”
>>Onderwerp: RE: (Referentienummer:165095) Opvragen documenten ihkv van privacy
>> Beste Cassandra,
>>
>>
>>
>>Onze vraag is met je antwoord zeer duidelijk beantwoord en het is een goede zaak als er landelijk aandacht komt over de verplichtingen van houders.
>>
>>Bijgevoegd stuur ik de analyse mee van de collegaâs van handhaving kinderopvang van de gemeente Rotterdam. Hierin staan twee vragen waarbij de 1 e vraag gaat over of de houder verplicht is om documenten toe te sturen. Hierbij is het van belang om te weten dat we er niet op zijn dat houders documenten altijd zouden moeten toesturen. Als we deze ter plekke kunnen inzien, dan is het ook goed.
>>
>>
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Nico Vlaar
>>Teammanager Toezicht Kinderopvang
>>Gemeente Rotterdam
>>GGD Rotterdam-Rijnmond
>>Publieke Gezondheid
>>
>>Telefoon 010 4984015
>>Mobiel 0620139854
>>Website www.ggdrotterdamrijnmond.nl (http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/)
>>
>>
>>
>>Van: Helpdesk Kinderopvang
>>Verzonden: woensdag 2 augustus 2023 11:30
>>Aan: Vlaar N.W.M. (Nico)
>>Onderwerp: (Referentienummer:165095) Opvragen documenten ihkv van privacy
>>
>>
>>
>>Beste Nico
>>
>>
>>
>>We horen inderdaad ook steeds vaker dat de houder i.v.m. vermeende privacyverplichtingen de toezichthouder geen inzage wil geven in opgevraagde stukken. Ik zal met Mireille oppakken of dit onderwerp in het overleg met de branchepartijen kan worden geagendeerd, zodat wellicht ook vanuit de branche duidelijkheid naar hun achterban gegeven kan worden over de verplichtingen voor houders. Zou je de analyse die je noemt door de juristen van de gemeente Rotterdam ook met ons willen delen?
>>
>>Met betrekking tot de vraag over ‘onverwijld’:
>>
>>We dragen in onze FAQ uit dat wanneer de documenten (genoemd in art 11 Regeling Wko) tijdens het inspectiebezoek niet inzichtelijk zijn, de houder niet voldoet. De toezichthouder kán overgaan tot het geven van een (korte) termijn de gevraagde documenten alsnog aan te leveren, maar dan alleen in het kader van een herstelaanbod (er is dan dus al sprake van een geconstateerde overtreding).
>>
>>Ik heb ook de Nota van toelichting (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2004-192-p17-SC66845.html)er bij gepakt en ik deel de conclusie dat ‘onverwijld’ inhoudt: ’tijdens het inspectiebezoek’. Bovendien is de betekenis van onverwijld ‘zonder uitstel’, dus het gebruik van dit woord door de wetgever impliceert volgens mij ook dat niet bedoeld is dat de toezichthouder hiervoor een bepaalde termijn moet geven.
>>
>>
>>
>>De tekst van de Nota (met onderstreping door mij):
>>
>>Om goed te kunnen functioneren, dient een kindercentrum of een gastouderbureau te beschikken over de deugdelijk administratieve organisatie. Het is bovendien zaak dat de administratie zodanig is ingericht dat, op het moment dat een ambtenaar van de GGD zich meldt bij een kindercentrum of een gastouderbureau , ter plekke een beperkt aantal gegevens gecontroleerd kan worden, teneinde te kunnen beoordelen of wordt voldaan aan de in de wet gestelde eisen. Dit sluit overigens niet uit dat de houder zijn gegevens centraal beheerd.
>>
>>Waar het om gaat is dat deze gegevens desgewenst op de locatie kunnen worden ingezien, dat kan ook elektronisch, per fax of anderszins. Dat betekent bijvoorbeeld dat de houder, zodra de ambtenaar van de GDD daarom verzoekt , bijvoorbeeld moet kunnen aantonen dat ten gunste van een bepaalde beroepskracht een verklaring omtrent het gedrag is afgegeven.
>>
>>Is hiermee je vraag voldoende beantwoord?
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Cassandra Verspeek
>>
>>
>>Helpdesk kinderopvang
>>
>>
>>
>>
>>Mobiel: 06 – 28829172
>>
>>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>>
>>
>>
>>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>>
>>>>>
>>>
>>>Van: “Vlaar N.W.M. (Nico)” < nwm.vlaar@Rotterdam.nl (mailto:nwm.vlaar@Rotterdam.nl)>
>>>Datum: 31/07/2023 12:59
>>>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’ < helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (mailto:helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)>
>>>Cc: “Bosch R.H. van den (Ruben)” < rh.vandenbosch@rotterdam.nl (mailto:rh.vandenbosch@rotterdam.nl)>,”Geerts-Wibbelink G.J. (Trudie)” < gj.geertswibbelink@rotterdam.nl (mailto:gj.geertswibbelink@rotterdam.nl)>, “KoopalS.M. (Sonja)” < sm.koopal@Rotterdam.nl (mailto:sm.koopal@Rotterdam.nl)>, “Berends E.J. (Ina)”< ej.berends1@rotterdam.nl (mailto:ej.berends1@rotterdam.nl)>, “Keuzenkamp I. (Irene)”< i.keuzenkamp@rotterdam.nl (mailto:i.keuzenkamp@rotterdam.nl)>, “Sakin A. (Amal)” < a.sakin@Rotterdam.nl (mailto:a.sakin@Rotterdam.nl)>,”Barning J. (Jos)” < j.barning@Rotterdam.nl (mailto:j.barning@Rotterdam.nl)>
>>>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
>>>
>>>
>>>Beste collega van de GGD,
>>>
>>>
>>>
>>>We ervaren dat het (steeds) lastiger is om bij (sommige) houders documenten op te vragen en/of op locatie in te zien vanwege privacy-argumenten. Vanuit hun perspectief goed bedoeld maar voor ons niet werkbaar. Een grote houder geeft b.v. aan dat zij geen gegevens mag toesturen en/of op locatie mag hebben omdat zij daarmee in overtreding zijn vanwege het arbeidsrecht.
>>>
>>>
>>>
>>>We weten dat we in ons recht staan deze gegevens op te vragen en/of op locatie in te zien. Dit is juridisch onderbouwd door juristen van de gemeente Rotterdam.
>>>
>>>T.a.v. een onderdeel hebben we nog een vraag, waar jullie mogelijk antwoord op kunnen geven.
>>>
>>>
>>>
>>>In Art. 11 lid 4 Regeling Wko staat het volgende:
>>>
>>>
>>>
>>>4. De houder van een kindercentrum of gastouderbureau kan de gegevens, bedoeld in het tweede of derde lid, op een andere plaats administreren dan op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau, mits de gegevens, bedoeld in het tweede lid, onder a tot en met e, respectievelijk in het derde lid, op verzoek van de toezichthouder, bedoeld in artikel 1.61 van de wet, bij een onderzoek onverwijld beschikbaar komen op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau.
>>>
>>>
>>>
>>>Dit betekent dat de in lid 2 onder a tot en met e van art. 11 genoemde gegevens beschikbaar moeten zijn op het kindercentrum ofwel onverwijld op het kindercentrum beschikbaar moeten komen op verzoek van de Toezichthouder.
>>>
>>>Wij en onze juristen zijn van mening dat onverwijld inhoudt dat deze documenten dan tijdens het inspectie-onderzoek beschikbaar moeten zijn.
>>>
>>>
>>>
>>>Hoe kijken jullie hier tegen aan?
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>Met vriendelijke groet,
>>>
>>>Nico Vlaar
>>>Teammanager Toezicht Kinderopvang
>>>Gemeente Rotterdam
>>>GGD Rotterdam-Rijnmond
>>>Publieke Gezondheid
>>>
>>>Telefoon 010 4984015
>>>Mobiel 0620139854
>>>Website www.ggdrotterdamrijnmond.nl (http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/)
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>————————————————————
>>>Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
>>>Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht.
>>>
>>>
>>>
>>>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>>>
>>>
>>
>>————————————————————
>>Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
>>Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht.
> Van: “Vlaar N.W.M. (Nico)”
>Datum: 02/08/2023 15:59
>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>Cc: “Berends E.J. (Ina)”
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:165095) Opvragen documenten ihkv van privacy
> Beste Cassandra,
>
>
>
>Onze vraag is met je antwoord zeer duidelijk beantwoord en het is een goede zaak als er landelijk aandacht komt over de verplichtingen van houders.
>
>Bijgevoegd stuur ik de analyse mee van de collegaâs van handhaving kinderopvang van de gemeente Rotterdam. Hierin staan twee vragen waarbij de 1 e vraag gaat over of de houder verplicht is om documenten toe te sturen. Hierbij is het van belang om te weten dat we er niet op zijn dat houders documenten altijd zouden moeten toesturen. Als we deze ter plekke kunnen inzien, dan is het ook goed.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Nico Vlaar
>Teammanager Toezicht Kinderopvang
>Gemeente Rotterdam
>GGD Rotterdam-Rijnmond
>Publieke Gezondheid
>
>Telefoon 010 4984015
>Mobiel 0620139854
>Website www.ggdrotterdamrijnmond.nl (http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/)
>
>
>
>Van: Helpdesk Kinderopvang
>Verzonden: woensdag 2 augustus 2023 11:30
>Aan: Vlaar N.W.M. (Nico)
>Onderwerp: (Referentienummer:165095) Opvragen documenten ihkv van privacy
>
>
>
>Beste Nico
>
>
>
>We horen inderdaad ook steeds vaker dat de houder i.v.m. vermeende privacyverplichtingen de toezichthouder geen inzage wil geven in opgevraagde stukken. Ik zal met Mireille oppakken of dit onderwerp in het overleg met de branchepartijen kan worden geagendeerd, zodat wellicht ook vanuit de branche duidelijkheid naar hun achterban gegeven kan worden over de verplichtingen voor houders. Zou je de analyse die je noemt door de juristen van de gemeente Rotterdam ook met ons willen delen?
>
>Met betrekking tot de vraag over ‘onverwijld’:
>
>We dragen in onze FAQ uit dat wanneer de documenten (genoemd in art 11 Regeling Wko) tijdens het inspectiebezoek niet inzichtelijk zijn, de houder niet voldoet. De toezichthouder kán overgaan tot het geven van een (korte) termijn de gevraagde documenten alsnog aan te leveren, maar dan alleen in het kader van een herstelaanbod (er is dan dus al sprake van een geconstateerde overtreding).
>
>Ik heb ook de Nota van toelichting (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2004-192-p17-SC66845.html)er bij gepakt en ik deel de conclusie dat ‘onverwijld’ inhoudt: ’tijdens het inspectiebezoek’. Bovendien is de betekenis van onverwijld ‘zonder uitstel’, dus het gebruik van dit woord door de wetgever impliceert volgens mij ook dat niet bedoeld is dat de toezichthouder hiervoor een bepaalde termijn moet geven.
>
>
>
>De tekst van de Nota (met onderstreping door mij):
>
>Om goed te kunnen functioneren, dient een kindercentrum of een gastouderbureau te beschikken over de deugdelijk administratieve organisatie. Het is bovendien zaak dat de administratie zodanig is ingericht dat, op het moment dat een ambtenaar van de GGD zich meldt bij een kindercentrum of een gastouderbureau , ter plekke een beperkt aantal gegevens gecontroleerd kan worden, teneinde te kunnen beoordelen of wordt voldaan aan de in de wet gestelde eisen. Dit sluit overigens niet uit dat de houder zijn gegevens centraal beheerd.
>
>Waar het om gaat is dat deze gegevens desgewenst op de locatie kunnen worden ingezien, dat kan ook elektronisch, per fax of anderszins. Dat betekent bijvoorbeeld dat de houder, zodra de ambtenaar van de GDD daarom verzoekt , bijvoorbeeld moet kunnen aantonen dat ten gunste van een bepaalde beroepskracht een verklaring omtrent het gedrag is afgegeven.
>
>Is hiermee je vraag voldoende beantwoord?
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Cassandra Verspeek
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Mobiel: 06 – 28829172
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>>>
>>
>>Van: “Vlaar N.W.M. (Nico)” < nwm.vlaar@Rotterdam.nl (mailto:nwm.vlaar@Rotterdam.nl)>
>>Datum: 31/07/2023 12:59
>>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’ < helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (mailto:helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)>
>>Cc: “Bosch R.H. van den (Ruben)” < rh.vandenbosch@rotterdam.nl (mailto:rh.vandenbosch@rotterdam.nl)>,”Geerts-Wibbelink G.J. (Trudie)” < gj.geertswibbelink@rotterdam.nl (mailto:gj.geertswibbelink@rotterdam.nl)>, “KoopalS.M. (Sonja)” < sm.koopal@Rotterdam.nl (mailto:sm.koopal@Rotterdam.nl)>, “Berends E.J. (Ina)”< ej.berends1@rotterdam.nl (mailto:ej.berends1@rotterdam.nl)>, “Keuzenkamp I. (Irene)”< i.keuzenkamp@rotterdam.nl (mailto:i.keuzenkamp@rotterdam.nl)>, “Sakin A. (Amal)” < a.sakin@Rotterdam.nl (mailto:a.sakin@Rotterdam.nl)>,”Barning J. (Jos)” < j.barning@Rotterdam.nl (mailto:j.barning@Rotterdam.nl)>
>>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
>>
>>
>>Beste collega van de GGD,
>>
>>
>>
>>We ervaren dat het (steeds) lastiger is om bij (sommige) houders documenten op te vragen en/of op locatie in te zien vanwege privacy-argumenten. Vanuit hun perspectief goed bedoeld maar voor ons niet werkbaar. Een grote houder geeft b.v. aan dat zij geen gegevens mag toesturen en/of op locatie mag hebben omdat zij daarmee in overtreding zijn vanwege het arbeidsrecht.
>>
>>
>>
>>We weten dat we in ons recht staan deze gegevens op te vragen en/of op locatie in te zien. Dit is juridisch onderbouwd door juristen van de gemeente Rotterdam.
>>
>>T.a.v. een onderdeel hebben we nog een vraag, waar jullie mogelijk antwoord op kunnen geven.
>>
>>
>>
>>In Art. 11 lid 4 Regeling Wko staat het volgende:
>>
>>
>>
>>4. De houder van een kindercentrum of gastouderbureau kan de gegevens, bedoeld in het tweede of derde lid, op een andere plaats administreren dan op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau, mits de gegevens, bedoeld in het tweede lid, onder a tot en met e, respectievelijk in het derde lid, op verzoek van de toezichthouder, bedoeld in artikel 1.61 van de wet, bij een onderzoek onverwijld beschikbaar komen op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau.
>>
>>
>>
>>Dit betekent dat de in lid 2 onder a tot en met e van art. 11 genoemde gegevens beschikbaar moeten zijn op het kindercentrum ofwel onverwijld op het kindercentrum beschikbaar moeten komen op verzoek van de Toezichthouder.
>>
>>Wij en onze juristen zijn van mening dat onverwijld inhoudt dat deze documenten dan tijdens het inspectie-onderzoek beschikbaar moeten zijn.
>>
>>
>>
>>Hoe kijken jullie hier tegen aan?
>>
>>
>>
>>
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Nico Vlaar
>>Teammanager Toezicht Kinderopvang
>>Gemeente Rotterdam
>>GGD Rotterdam-Rijnmond
>>Publieke Gezondheid
>>
>>Telefoon 010 4984015
>>Mobiel 0620139854
>>Website www.ggdrotterdamrijnmond.nl (http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/)
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>————————————————————
>>Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
>>Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht.
>>
>>
>>
>>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>>
>>
>
>————————————————————
>Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
>Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht. Van: Cassandra Verspeek
>Datum: 2023-08-02 11:33:01
>Aan: “Mireille Gemmeke”
>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
> Hoi Mireille
>
>
>
>N.a.v. deze vraag en signalen die we vaker krijgen: zou dit onderwerp in het OOK geagendeerd kunnen worden? Mbt de misverstanden bij houders dat de privacywetgeving hen verbiedt de gegevens te bewaren dan wel in te laten zien door de toezichthouder?
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Cassandra Verspeek
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Mobiel: 06 – 28829172
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>>> Van: Cassandra Verspeek
>>Datum: 2023-08-02 11:29:34
>>Aan: “Nico Vlaar”
>>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
>> Beste Nico
>>
>>
>>
>>We horen inderdaad ook steeds vaker dat de houder i.v.m. vermeende privacyverplichtingen de toezichthouder geen inzage wil geven in opgevraagde stukken. Ik zal met Mireille oppakken of dit onderwerp in het overleg met de branchepartijen kan worden geagendeerd, zodat wellicht ook vanuit de branche duidelijkheid naar hun achterban gegeven kan worden over de verplichtingen voor houders. Zou je de analyse die je noemt door de juristen van de gemeente Rotterdam ook met ons willen delen?
>>
>>Met betrekking tot de vraag over ‘onverwijld’:
>>
>>We dragen in onze FAQ uit dat wanneer de documenten (genoemd in art 11 Regeling Wko) tijdens het inspectiebezoek niet inzichtelijk zijn, de houder niet voldoet. De toezichthouder kán overgaan tot het geven van een (korte) termijn de gevraagde documenten alsnog aan te leveren, maar dan alleen in het kader van een herstelaanbod (er is dan dus al sprake van een geconstateerde overtreding).
>>
>>Ik heb ook de Nota van toelichting (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2004-192-p17-SC66845.html)er bij gepakt en ik deel de conclusie dat ‘onverwijld’ inhoudt: ’tijdens het inspectiebezoek’. Bovendien is de betekenis van onverwijld ‘zonder uitstel’, dus het gebruik van dit woord door de wetgever impliceert volgens mij ook dat niet bedoeld is dat de toezichthouder hiervoor een bepaalde termijn moet geven.
>>
>>
>>
>>De tekst van de Nota (met onderstreping door mij):
>>
>>Om goed te kunnen functioneren, dient een kindercentrum of een gastouderbureau te beschikken over de deugdelijk administratieve organisatie. Het is bovendien zaak dat de administratie zodanig is ingericht dat, op het moment dat een ambtenaar van de GGD zich meldt bij een kindercentrum of een gastouderbureau , ter plekke een beperkt aantal gegevens gecontroleerd kan worden, teneinde te kunnen beoordelen of wordt voldaan aan de in de wet gestelde eisen. Dit sluit overigens niet uit dat de houder zijn gegevens centraal beheerd.
>>
>>Waar het om gaat is dat deze gegevens desgewenst op de locatie kunnen worden ingezien, dat kan ook elektronisch, per fax of anderszins. Dat betekent bijvoorbeeld dat de houder, zodra de ambtenaar van de GDD daarom verzoekt , bijvoorbeeld moet kunnen aantonen dat ten gunste van een bepaalde beroepskracht een verklaring omtrent het gedrag is afgegeven.
>>
>>Is hiermee je vraag voldoende beantwoord?
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Cassandra Verspeek
>>
>>
>>Helpdesk kinderopvang
>>
>>
>>
>>
>>Mobiel: 06 – 28829172
>>
>>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>>
>>
>>
>>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>>
>>>>> Van: “Vlaar N.W.M. (Nico)”
>>>Datum: 31/07/2023 12:59
>>>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>>>Cc: “Bosch R.H. van den (Ruben)” ,”Geerts-Wibbelink G.J. (Trudie)” , “KoopalS.M. (Sonja)” , “Berends E.J. (Ina)”, “Keuzenkamp I. (Irene)”, “Sakin A. (Amal)” ,”Barning J. (Jos)”
>>>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
>>> Beste collega van de GGD,
>>>
>>>
>>>
>>>We ervaren dat het (steeds) lastiger is om bij (sommige) houders documenten op te vragen en/of op locatie in te zien vanwege privacy-argumenten. Vanuit hun perspectief goed bedoeld maar voor ons niet werkbaar. Een grote houder geeft b.v. aan dat zij geen gegevens mag toesturen en/of op locatie mag hebben omdat zij daarmee in overtreding zijn vanwege het arbeidsrecht.
>>>
>>>
>>>
>>>We weten dat we in ons recht staan deze gegevens op te vragen en/of op locatie in te zien. Dit is juridisch onderbouwd door juristen van de gemeente Rotterdam.
>>>
>>>T.a.v. een onderdeel hebben we nog een vraag, waar jullie mogelijk antwoord op kunnen geven.
>>>
>>>
>>>
>>>In Art. 11 lid 4 Regeling Wko staat het volgende:
>>>
>>>
>>>
>>>4. De houder van een kindercentrum of gastouderbureau kan de gegevens, bedoeld in het tweede of derde lid, op een andere plaats administreren dan op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau, mits de gegevens, bedoeld in het tweede lid, onder a tot en met e, respectievelijk in het derde lid, op verzoek van de toezichthouder, bedoeld in artikel 1.61 van de wet, bij een onderzoek onverwijld beschikbaar komen op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau.
>>>
>>>
>>>
>>>Dit betekent dat de in lid 2 onder a tot en met e van art. 11 genoemde gegevens beschikbaar moeten zijn op het kindercentrum ofwel onverwijld op het kindercentrum beschikbaar moeten komen op verzoek van de Toezichthouder.
>>>
>>>Wij en onze juristen zijn van mening dat onverwijld inhoudt dat deze documenten dan tijdens het inspectie-onderzoek beschikbaar moeten zijn.
>>>
>>>
>>>
>>>Hoe kijken jullie hier tegen aan?
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>Met vriendelijke groet,
>>>
>>>Nico Vlaar
>>>Teammanager Toezicht Kinderopvang
>>>Gemeente Rotterdam
>>>GGD Rotterdam-Rijnmond
>>>Publieke Gezondheid
>>>
>>>Telefoon 010 4984015
>>>Mobiel 0620139854
>>>Website www.ggdrotterdamrijnmond.nl (http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/)
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>————————————————————
>>>Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
>>>Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht.
>>>
>>>
>>>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>>>
>>>
>> Van: “Vlaar N.W.M. (Nico)”
>>Datum: 31/07/2023 12:59
>>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>>Cc: “Bosch R.H. van den (Ruben)” ,”Geerts-Wibbelink G.J. (Trudie)” , “KoopalS.M. (Sonja)” , “Berends E.J. (Ina)”, “Keuzenkamp I. (Irene)”, “Sakin A. (Amal)” ,”Barning J. (Jos)”
>>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
>> Beste collega van de GGD,
>>
>>
>>
>>We ervaren dat het (steeds) lastiger is om bij (sommige) houders documenten op te vragen en/of op locatie in te zien vanwege privacy-argumenten. Vanuit hun perspectief goed bedoeld maar voor ons niet werkbaar. Een grote houder geeft b.v. aan dat zij geen gegevens mag toesturen en/of op locatie mag hebben omdat zij daarmee in overtreding zijn vanwege het arbeidsrecht.
>>
>>
>>
>>We weten dat we in ons recht staan deze gegevens op te vragen en/of op locatie in te zien. Dit is juridisch onderbouwd door juristen van de gemeente Rotterdam.
>>
>>T.a.v. een onderdeel hebben we nog een vraag, waar jullie mogelijk antwoord op kunnen geven.
>>
>>
>>
>>In Art. 11 lid 4 Regeling Wko staat het volgende:
>>
>>
>>
>>4. De houder van een kindercentrum of gastouderbureau kan de gegevens, bedoeld in het tweede of derde lid, op een andere plaats administreren dan op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau, mits de gegevens, bedoeld in het tweede lid, onder a tot en met e, respectievelijk in het derde lid, op verzoek van de toezichthouder, bedoeld in artikel 1.61 van de wet, bij een onderzoek onverwijld beschikbaar komen op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau.
>>
>>
>>
>>Dit betekent dat de in lid 2 onder a tot en met e van art. 11 genoemde gegevens beschikbaar moeten zijn op het kindercentrum ofwel onverwijld op het kindercentrum beschikbaar moeten komen op verzoek van de Toezichthouder.
>>
>>Wij en onze juristen zijn van mening dat onverwijld inhoudt dat deze documenten dan tijdens het inspectie-onderzoek beschikbaar moeten zijn.
>>
>>
>>
>>Hoe kijken jullie hier tegen aan?
>>
>>
>>
>>
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Nico Vlaar
>>Teammanager Toezicht Kinderopvang
>>Gemeente Rotterdam
>>GGD Rotterdam-Rijnmond
>>Publieke Gezondheid
>>
>>Telefoon 010 4984015
>>Mobiel 0620139854
>>Website www.ggdrotterdamrijnmond.nl (http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/)
>>
>>
>>
>>
>>————————————————————
>>Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
>>Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht.
>>
>>
>>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>>
>>
> Van: Cassandra Verspeek
>Datum: 2023-08-02 11:29:34
>Aan: “Nico Vlaar”
>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
> Beste Nico
>
>
>
>We horen inderdaad ook steeds vaker dat de houder i.v.m. vermeende privacyverplichtingen de toezichthouder geen inzage wil geven in opgevraagde stukken. Ik zal met Mireille oppakken of dit onderwerp in het overleg met de branchepartijen kan worden geagendeerd, zodat wellicht ook vanuit de branche duidelijkheid naar hun achterban gegeven kan worden over de verplichtingen voor houders. Zou je de analyse die je noemt door de juristen van de gemeente Rotterdam ook met ons willen delen?
>
>Met betrekking tot de vraag over ‘onverwijld’:
>
>We dragen in onze FAQ uit dat wanneer de documenten (genoemd in art 11 Regeling Wko) tijdens het inspectiebezoek niet inzichtelijk zijn, de houder niet voldoet. De toezichthouder kán overgaan tot het geven van een (korte) termijn de gevraagde documenten alsnog aan te leveren, maar dan alleen in het kader van een herstelaanbod (er is dan dus al sprake van een geconstateerde overtreding).
>
>Ik heb ook de Nota van toelichting (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2004-192-p17-SC66845.html)er bij gepakt en ik deel de conclusie dat ‘onverwijld’ inhoudt: ’tijdens het inspectiebezoek’. Bovendien is de betekenis van onverwijld ‘zonder uitstel’, dus het gebruik van dit woord door de wetgever impliceert volgens mij ook dat niet bedoeld is dat de toezichthouder hiervoor een bepaalde termijn moet geven.
>
>
>
>De tekst van de Nota (met onderstreping door mij):
>
>Om goed te kunnen functioneren, dient een kindercentrum of een gastouderbureau te beschikken over de deugdelijk administratieve organisatie. Het is bovendien zaak dat de administratie zodanig is ingericht dat, op het moment dat een ambtenaar van de GGD zich meldt bij een kindercentrum of een gastouderbureau , ter plekke een beperkt aantal gegevens gecontroleerd kan worden, teneinde te kunnen beoordelen of wordt voldaan aan de in de wet gestelde eisen. Dit sluit overigens niet uit dat de houder zijn gegevens centraal beheerd.
>
>Waar het om gaat is dat deze gegevens desgewenst op de locatie kunnen worden ingezien, dat kan ook elektronisch, per fax of anderszins. Dat betekent bijvoorbeeld dat de houder, zodra de ambtenaar van de GDD daarom verzoekt , bijvoorbeeld moet kunnen aantonen dat ten gunste van een bepaalde beroepskracht een verklaring omtrent het gedrag is afgegeven.
>
>Is hiermee je vraag voldoende beantwoord?
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Cassandra Verspeek
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Mobiel: 06 – 28829172
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>>> Van: “Vlaar N.W.M. (Nico)”
>>Datum: 31/07/2023 12:59
>>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>>Cc: “Bosch R.H. van den (Ruben)” ,”Geerts-Wibbelink G.J. (Trudie)” , “KoopalS.M. (Sonja)” , “Berends E.J. (Ina)”, “Keuzenkamp I. (Irene)”, “Sakin A. (Amal)” ,”Barning J. (Jos)”
>>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
>> Beste collega van de GGD,
>>
>>
>>
>>We ervaren dat het (steeds) lastiger is om bij (sommige) houders documenten op te vragen en/of op locatie in te zien vanwege privacy-argumenten. Vanuit hun perspectief goed bedoeld maar voor ons niet werkbaar. Een grote houder geeft b.v. aan dat zij geen gegevens mag toesturen en/of op locatie mag hebben omdat zij daarmee in overtreding zijn vanwege het arbeidsrecht.
>>
>>
>>
>>We weten dat we in ons recht staan deze gegevens op te vragen en/of op locatie in te zien. Dit is juridisch onderbouwd door juristen van de gemeente Rotterdam.
>>
>>T.a.v. een onderdeel hebben we nog een vraag, waar jullie mogelijk antwoord op kunnen geven.
>>
>>
>>
>>In Art. 11 lid 4 Regeling Wko staat het volgende:
>>
>>
>>
>>4. De houder van een kindercentrum of gastouderbureau kan de gegevens, bedoeld in het tweede of derde lid, op een andere plaats administreren dan op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau, mits de gegevens, bedoeld in het tweede lid, onder a tot en met e, respectievelijk in het derde lid, op verzoek van de toezichthouder, bedoeld in artikel 1.61 van de wet, bij een onderzoek onverwijld beschikbaar komen op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau.
>>
>>
>>
>>Dit betekent dat de in lid 2 onder a tot en met e van art. 11 genoemde gegevens beschikbaar moeten zijn op het kindercentrum ofwel onverwijld op het kindercentrum beschikbaar moeten komen op verzoek van de Toezichthouder.
>>
>>Wij en onze juristen zijn van mening dat onverwijld inhoudt dat deze documenten dan tijdens het inspectie-onderzoek beschikbaar moeten zijn.
>>
>>
>>
>>Hoe kijken jullie hier tegen aan?
>>
>>
>>
>>
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Nico Vlaar
>>Teammanager Toezicht Kinderopvang
>>Gemeente Rotterdam
>>GGD Rotterdam-Rijnmond
>>Publieke Gezondheid
>>
>>Telefoon 010 4984015
>>Mobiel 0620139854
>>Website www.ggdrotterdamrijnmond.nl (http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/)
>>
>>
>>
>>
>>————————————————————
>>Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
>>Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht.
>>
>>
>>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>>
>>
> Van: “Vlaar N.W.M. (Nico)”
>Datum: 31/07/2023 12:59
>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>Cc: “Bosch R.H. van den (Ruben)” ,”Geerts-Wibbelink G.J. (Trudie)” , “KoopalS.M. (Sonja)” , “Berends E.J. (Ina)”, “Keuzenkamp I. (Irene)”, “Sakin A. (Amal)” ,”Barning J. (Jos)”
>Onderwerp: Opvragen documenten ihkv van privacy
> Beste collega van de GGD,
>
>
>
>We ervaren dat het (steeds) lastiger is om bij (sommige) houders documenten op te vragen en/of op locatie in te zien vanwege privacy-argumenten. Vanuit hun perspectief goed bedoeld maar voor ons niet werkbaar. Een grote houder geeft b.v. aan dat zij geen gegevens mag toesturen en/of op locatie mag hebben omdat zij daarmee in overtreding zijn vanwege het arbeidsrecht.
>
>
>
>We weten dat we in ons recht staan deze gegevens op te vragen en/of op locatie in te zien. Dit is juridisch onderbouwd door juristen van de gemeente Rotterdam.
>
>T.a.v. een onderdeel hebben we nog een vraag, waar jullie mogelijk antwoord op kunnen geven.
>
>
>
>In Art. 11 lid 4 Regeling Wko staat het volgende:
>
>
>
>4. De houder van een kindercentrum of gastouderbureau kan de gegevens, bedoeld in het tweede of derde lid, op een andere plaats administreren dan op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau, mits de gegevens, bedoeld in het tweede lid, onder a tot en met e, respectievelijk in het derde lid, op verzoek van de toezichthouder, bedoeld in artikel 1.61 van de wet, bij een onderzoek onverwijld beschikbaar komen op de plaats van vestiging van het kindercentrum of van het gastouderbureau.
>
>
>
>Dit betekent dat de in lid 2 onder a tot en met e van art. 11 genoemde gegevens beschikbaar moeten zijn op het kindercentrum ofwel onverwijld op het kindercentrum beschikbaar moeten komen op verzoek van de Toezichthouder.
>
>Wij en onze juristen zijn van mening dat onverwijld inhoudt dat deze documenten dan tijdens het inspectie-onderzoek beschikbaar moeten zijn.
>
>
>
>Hoe kijken jullie hier tegen aan?
>
>
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Nico Vlaar
>Teammanager Toezicht Kinderopvang
>Gemeente Rotterdam
>GGD Rotterdam-Rijnmond
>Publieke Gezondheid
>
>Telefoon 010 4984015
>Mobiel 0620139854
>Website www.ggdrotterdamrijnmond.nl (http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/)
>
>
>
>
>————————————————————
>Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
>Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht.
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>