Mag alleen Engels of een andere (streek)taal als voertaal worden gebruikt?

Gebruik voorgeschreven voertaal & meertalige opvang Gewijzigd: 06 juni 2024 Verlopen

Mag alleen Engels of een andere (streek) gesproken worden op een kindercentrum?

Voor de kinderen met een buitenlandse komaf kan er noodzaak zijn om een andere voertaal te gebruiken i.p.v. de Nederlandse taal. Veelal wordt die noodzaak gekoppeld aan kinderen van expats. Omdat deze kinderen tijdelijk in Nederland zijn en de Nederlandse taal verder niet gaan gebruiken. 

Naast Nederlands kan dan Engels gesproken worden tegen die kinderen. Engels moet dan dus naast Nederlands gesproken worden. (zie artikel 1.55 Wko).

 

Ook wanneer een streektaal gesproken wordt zal ook de Nederlandse taal gesproken dienen te worden.

 

De locaties die met het experiment meertalige dagopvang mee doen, zijn hiervan uitgezonderd.

 

 

 

WKO: Artikel 1.55

1
Bij kinderopvang in een kindercentrum of in een voorziening voor gastouderopvang wordt de Nederlandse taal als voertaal gebruikt. Daar waar naast de Nederlandse taal, de Friese taal of een streektaal in levend gebruik is, kan de Friese taal of de streektaal mede als voertaal worden gebruikt.
2
In afwijking van het eerste lid kan mede een andere taal als voertaal worden gebezigd, indien de herkomst van de kinderen in specifieke omstandigheden daartoe noodzaakt, overeenkomstig een door de houder van het kindercentrum of van het gastouderbureau vastgestelde gedragscode.
3
In afwijking van het eerste lid kan meertalige buitenschoolse opvang worden verzorgd.

 

 

Deze vraag is nog niet afgestemd met de VNG.