Wat toetst een toezichthouder m.b.t. hygiëne in de kinderopvang?

Veiligheid- en gezondheidsbeleid Gewijzigd: 19 april 2024

 Wat is belangrijk m.b.t. hygiëne in de kinderopvang en wat toetst de toezichthouder?

Voor kinderdagverblijven en BSO’s is de hygiënerichtlijn opgesteld door het LCHV, in samenwerking met een aantal GGD’en, de Brancheorganisatie Kinderopvang, RIVM en LCI.  

De richtlijn bestaat uit de volgende hoofdstukken: 

  • Infectieziekten 
  • Persoonlijke hygiëne 
  • Schoonmaken en desinfecteren 
  • Bouw en inrichting 
  • Voedselveiligheid (met verwijzing naar de Hygiënecode voor kleine instellingen)
  • Geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen 
  • Hygiëne in speel- en zwemgelegenheden 
  • (Huis)dieren, ongewenste dieren en agrarisch verblijf
     

Hygiënerichtlijn

Het RiVM (LCHV) verzorgt de richtlijn voor hygiëne in de kinderopvang in samenwerking met deskundigen in het veld. De richtlijn richt zich op alle medewerkers en beroepskrachten die werkzaam zijn in kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Het bevat richtlijnen en normen over hygiëne, schoonmaak, ziektebeelden en randvoorwaarden om tot een verantwoord gezondheidsbeleid te komen binnen de kinderopvang. Het is geen wetgeving maar is de basis voor verantwoord handelen. Een voorziening kan verantwoorde kinderopvang bieden door beleidsmatig en in de praktijk de normen en adviezen op te volgen of op ander wijze minimaal hetzelfde resultaat bereiken dat de richtlijn beoogd en borgt. Aan de richtlijn zijn downloads toegevoegd zoals normenlijst, kennis over binnen- en buitenmilieu, schoonmaakschema’s informatie over ziektebeelden en een schema instructies voor handhygiëne. 
 

Toezicht op het beleid van de houder
De toezichthouder kinderopvang toetst of effectief beleid is opgesteld en maatregelen worden uitgevoerd met betrekking tot het beperken van de risico's van overdracht van ziektekiemen. Zie de bijlage voor een algemene toelichting hierover. 

Uitspraak rechter
Er is, ter illustratie, een uitspraak van de rechter geweest over de status en positie van de Richtlijnen van RIVM in relatie tot een oordeel over het binnenklimaat. 
– Samenvatting in jurisprudentiedatabank Toezicht Kwaliteit Kinderopvang | GGD GHOR Kennisnet 2.0

– De hele uitspraak staat hier: ECLI:NL:RBMNE:2018:3108, Rechtbank Midden-Nederland, UTR 18/452 (rechtspraak.nl)

___

Nb
Hygiënecode De hygiënecode behandelt voedselveiligheid bij voedselbereiding en is -mede- gebaseerd op de Warenwet. De toezichthouder op de warenwet is de NVWA.
Zie de FAQ: Wat is belangrijk en wat toetst de toezichthouder m.b.t. voedselveiligheid in de kinderopvang?