Verantwoordelijkheid aantal kinderen via verschillende GOB’s

Wie is verantwoordelijk voor het totaal overzicht van het aantal kinderen indien de gastouder via verschillende gastouderbureaus opvangt?

De houder van het gastouderbureau is verantwoordelijk voor de samenstelling van een groep kinderen bij een gastouder en dus verantwoordelijk voor het overzicht (Regeling kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang, art. 11b, lid 1).

Het aantal kinderen dat door een gastouder wordt opgevangen dient in het pedagogisch beleid van een gastouderbureau te staan omschreven (art 12a; lid 1b Regeling kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopgang.)

Als een gastouder kinderen van meerdere gastouderbureaus opvangt dan moet de gastouder de gastouderbureaus daarvan op de hoogte brengen.

Verwijzing wet en regelgeving:

Art. 11b, lid 1Regeling kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang: De houder van een gastouderbureau draagt er zorg voor dat per voorziening voor gastouderopvang wordt beoordeeld of de samenstelling van de groep kinderen die wordt opgevangen, bedoeld in artikel 14 van het besluit, verantwoord is, Regeling kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang, art 11b lid 1. 

Art 12a; lid 1b Regeling kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopgang: Een pedagogisch beleidsplan bevat in duidelijke en observeerbare termen ten minste een beschrijving van het aantal kinderen dat door een gastouder wordt opgevangen en de leeftijden van die kinderen, met dien verstande, dat een gastouder ten hoogste zes kinderen opvangt, waaronder begrepen de eigen kinderen tot de leeftijd van 10 jaar en minimaal conform de eisen die bij of krachtens artikel 14 van het Besluit gesteld worden aan de groepsgrootte, en art. 12a lid 1b Regeling kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang.