Stagiaires in de gastouderopvang omschreven in pedagogisch beleidsplan

Moet de aanwezigheid van stagiaires in de gastouderopvang zijn opgenomen in het pedagogisch beleidsplan?

De wijze waarop de emotionele veiligheid van kinderen wordt gewaarborgd moet omschreven staan in het pedagogisch beleidsplan en ook overeenkomen met de praktijk. Ook de eisen die aan de voorziening voor gastouderopvang worden gesteld, moeten voldoende omschreven staan in het beleidsplan.

Op het moment dat een stagiaire taken heeft die te maken hebben met de emotionele veiligheid of de eisen die aan de voorziening voor gastouderopvang worden gesteld, moet dit dus ook omschreven staan in het pedagogisch beleidsplan.

Verwijzing wet en regelgeving:
Artikel 12a. Regeling kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang
1. Een pedagogisch beleidsplan als bedoeld in artikel 11, eerste lid, van het besluit bevat in duidelijke en observeerbare termen ten minste een beschrijving van:
a. de wijze waarop de emotionele veiligheid van kinderen wordt gewaarborgd, de mogelijkheden voor kinderen om persoonlijke en sociale competenties te ontwikkelen en de wijze waarop de overdracht van normen en waarden aan kinderen plaatsvindt;
b. het aantal kinderen dat door een gastouder wordt opgevangen en de leeftijden van die kinderen, met dien verstande, dat een gastouder ten hoogste zes kinderen opvangt, waaronder begrepen de eigen kinderen tot de leeftijd van 10 jaar en minimaal conform de eisen die bij of krachtens artikel 14 van het besluit gesteld worden aan de groepsgrootte;
c. de eisen die aan de voorzieningen voor gastouderopvang worden gesteld.

Artikel 1.56b Wet Kinderopvang
1. De gastouder beschikt over een zodanige deskundigheid, organiseert de gastouderopvang op zodanige wijze, voorziet de voorziening voor gastouderopvang zodanig van materieel en voert een zodanig pedagogisch beleid, dat een en ander leidt of redelijkerwijs moet leiden tot verantwoorde gastouderopvang.