Voldoet een houder aan de voorwaarden als oudercommissies gezamenlijk vergaderen?
Ja, mits… Het adviesrecht kan voldoen als een oudercommissie samen met een andere oudercommissie(s) vergadert. De ouderinspraak (van de oudercommissie) voor iedere LRK-geregistreerde voorziening moet echter wel gewaarborgd zijn.
Dat betekent dat adviesvragen van de houder besproken kunnen worden in een gezamenlijke vergadering, maar dat het voor elke oudercommissie mogelijk moet zijn hierover een afwijkend advies uit te brengen.
Hetzelfde geldt ook voor oudercommissies die (een deel van) hun adviesrecht mandateren aan een centrale oudercommissie. Deze oudercommissie geeft dan via een 'centrale oudercommissie' advies aan de houder over de gemandateerde onderwerpen, maar het moet mogelijk zijn om op ieder door de oudercommissie gewenst moment het mandaat weer terug te trekken.
Indien oudercommissies samen vergaderen moet iedere oudercommissie over een eigen reglement beschikken, omdat iedere oudercommissie altijd moet kunnen kiezen om zelfstandig te gaan functioneren of een van andere oudercommissies afwijkend advies uit te brengen.
N.b. Een oudercommissie bestaat uit minimaal 2 personen (Zie vraag: 'aantal leden oudercommissie').
Verwijzing wet- en regelgeving:
Wet kinderopvang; Artikel 1.58 lid 1 en lid 4
Wet kinderopvang; Artikel 1.59
Wet kinderopvang; Artikel 1.60
Als sprake van een kindercentrum of GOB in hetzelfde of aangrenzend gebouw is het in afwijking van deze voorwaarde mogelijk een gecombineerde OC in te stellen. Zie FAQ "Wat is 'aangrenzend' in geval van een gecombineerde oudercommissie?" (Wko art 1.58a lid 1)