Tellen eigen kinderen mee van een gastouder?

Tellen de eigen kinderen van de gastouder mee bij het aantal op te vangen kinderen?

Ja. Eigen kinderen tot 10 jaar worden meegerekend.

 

Verwijzing naar wet en regelgeving:

Artikel 13 lid 1 van Regeling kwaliteit GOB, GO en VGO: Bij een gastouder worden maximaal zes kinderen in de leeftijd tot 13 jaar gelijktijdig opgevangen. Eigen kinderen tot 10 jaar worden meegerekend.

 

Toelichting artikel 13 (okt 2012):
"De tekst van artikel 13 is opnieuw geformuleerd omdat gebleken is dat hierover in de praktijk nogal eens onduidelijkheid bestaat, met name wanneer er kinderen van verschillende leeftijden door een gastouder worden opgevangen. Het in onderdeel a gegeven maximum van zes kinderen moet gelezen worden in combinatie met de maxima in de onderdelen b, c en d. Eigen kinderen tot 10 jaar worden meegerekend. Omdat de bepaling ziet op het aantal kinderen dat gelijktijdig wordt opgevangen, spreekt het voor zich dat eigen kinderen alléén worden meegerekend als zij aanwezig zijn op het moment dat de andere kinderen worden opgevangen."

Goed om te weten voor de toezichthouder
Je kunt pas een overtreding vaststellen als je als toezichthouder voldoende feitelijke informatie en gegevens hebt op basis waarvan je kan concluderen dat eigen kinderen aanwezig waren en er daardoor meer kinderen werden opgevangen dan toegestaan.

 

Je kunt alleen voor het verleden en de situatie ten tijde van het onderzoek vaststellen of sprake is/was van een overtreding. Over situaties in de toekomst kun je geen uitspraak doen.

Informatie over de aanwezigheid van eigen kinderen kun je verzamelen aan de hand van:

  • uitspraken hierover van de gastouder zelf
  • uitvraag (bv telefonisch) bij een vraagouder of andere persoon die betrokken is bij de opvang
  • constateren uit eventuele aanwezigheidsregistraties. 

Verkregen informatie kan aanleiding zijn om bijvoorbeeld een incidenteel onderzoek te doen. Bijvoorbeeld als er twijfels zijn over de aanwezigheid van eigen kinderen. Dit kun je in het rapport omschrijven.