Toegang tot de (gehele) woning bij gastouderopvang

Bevoegdheden toezichthouder Gewijzigd: 18 april 2024

Mag je als toezichthouder toegang verlangen tot alle ruimtes in de woning waar de gastouder kinderen opvangt, of gaat opvangen?

Ja, mits voldaan is aan de voorwaarden om een woning te betreden en het noodzakelijk is voor je toezichtstaak.

Voor binnentreden in de woning is altijd een formeel wettelijke basis vereist. Dit is voor de toezichthouder kinderopvang art. 1.61 lid 3 Wko.

Wanneer de bewoner geen toestemming geeft, dan is een machtiging tot binnentreden vereist. Deze machtiging wordt door de burgemeester van de betreffende gemeente afgegeven.

Bij het binnentreden van een woning moet je rekening houden met de eisen die de Algemene Wet op het Binnentreden (Awbi) daaraan stelt. FAQ binnentreden woning

Wanneer deze regels in acht zijn genomen en het noodzakelijk is voor je toezichtstaak, mag je ook de ruimtes die (mogelijkerwijs) bestemd zijn voor de opvang betreden. De gastouder (of houder van een kindercentrum aan huis) moet daar aan meewerken (art. 5.20 Awb).

 

Indien een gastouder toegang tot een ruimte weigert omdat kinderen er volgens de gastouder geen gebruik van maken, mag je onder bepaalde voorwaarden wel die toegang eisen. Indien er signalen of aanwijzingen zijn, is het redelijkerwijs noodzakelijk om van je bevoegdheid gebruik te maken de ruimte te bekijken met het oog op het kunnen uitoefenen van de toezichttaak.

Privacy is in dat geval geen weigeringsgrond. Indien een gastouder blijft weigeren leg je in je rapport vast dat de gastouder geen medewerking heeft verleend ondanks de vordering.

Indien je gegronde redenen hebt om toch toegang te krijgen tot een ruimte kun je contact opnemen met het GOB om de situatie te bespreken. In het uiterste geval kun je ook hier gebruik maken van een Awbi machtiging en eventuele versterking.

 

Verwijzing wet- en regelgeving

  • 5:13 Awb
  • 5:15 Awb
  • 5:20 Awb
  • Artikelen 1.61 lid 2 Wet kinderopvang
  • Artikelen 1 t/m 11 Algemene wet op het binnentreden