Deskundigheidseisen gastouders (letterlijk in Regeling Wko)

Dienen diploma’s van de gastouders letterlijk op de lijst te staan met diploma’s die voldoen aan de deskundigheidseisen?

 

Ja, in de Regeling Wet kinderopvang zijn alle mbo- en hbo- en wo-diploma’s aangewezen waarmee gastouders voldoen aan de deskundigheidseisen. 

De lijst met opleidingskwalificaties van artikel 10a en 10b, eerste lid, onderdeel b, is per 1 januari 2023 geactualiseerd door het toevoegen van diverse (beroeps)opleidingen. Deze opleidingen zijn opgenomen in overleg met Brancheorganisatie Kinderopvang, Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang en Stichting Nysa.

 

Op de website van DUO staat de complete lijst. Deze lijst is inclusief zogenoemde ‘voorlopers’ van opleidingen. Álle kwalificerende opleidingen staan op de lijst. De naam van de gevolgde opleiding en/of het diploma moet een op een overeenkomen met de opleiding of het diploma op de lijst. 

Een diploma dat niet op deze lijst voorkomt voldoet niet.

Als de opleiding niet op de lijst staat, kan de gastouder onder voorwaarden een aanvraag indienen voor erkenning van het betreffende diploma voor het beroep van gastouder.

 

Verwijzing naar wet- en regelgeving:

Artikel 10, 10a, 10b,  Regeling Wet kinderopvang

https://duo.nl/particulier/werken-als-gastouder.jsp