Geen exploitatie gastouder en LRK

Registratie en wijzigingen Gewijzigd: 09 oktober 2023

Als een gastouder geruime tijd geen kinderen opvangt, kan deze dan verwijderd worden uit het LRK?

Indien op een geregistreerde voorziening voor gastouderopvang gedurende een bepaalde periode geen kinderen worden opgevangen, hoeft dat niet te betekenen dat de registratie in het LRK altijd moet worden beëindigd. Als het gaat om een tijdelijke onderbreking, waarbij er een duidelijk perspectief is op hervatting van de opvangwerkzaamheden binnen afzienbare termijn, dan kan de registratie gehandhaafd blijven. Dit is ter beoordeling van de gemeente.

Dit geldt ook voor het (tijdelijk) beëindigen van de exploitatie van een gastoudervoorziening. De gemeente kan, op grond van artikel 8, lid 1b van het Besluit register kinderopvang, een voorziening voor kinderopvang uit het register verwijderen (uitschrijven) indien is gebleken dat de houder niet langer de voorziening voor gastouderopvang exploiteert. Indien het gaat om een tijdelijke onderbreking van de opvang, bijvoorbeeld door ziekte of zwangerschap van de gastouder, dan mag deze voorziening beschouwd worden als ‘in exploitatie’ en dan kan de registratie gehandhaafd blijven.

Bovenstaande betekent dat de gemeente altijd een afweging moet maken of de voorziening nog in exploitatie is. Hierbij is relevant, of er perspectief is op een hervatting (of start) van de daadwerkelijke opvangwerkzaamheden binnen een afzienbare termijn. Als de gemeente bepaalt dat de voorziening niet meer in exploitatie is, dan volgt uitschrijving uit het LRK voor die betreffende locatie.