Legitimatieplicht toezichthouder

Bevoegdheden toezichthouder Gewijzigd: 05 juni 2024

Moet de toezichthouder zich kunnen legitimeren bij een inspectieonderzoek?

Ja, de toezichthouder moet zich kunnen legitimeren bij een inspectieonderzoek wanneer daarom gevraagd wordt. 

Dat is anders wanneer het inspectiebezoek in een woning plaats vindt. Dan moet het legitimatiebewijs vooraf getoond worden.

 

Verwijzing wet- en regelgeving:

Artikel 5:12 Algemene Wet Bestuursrecht
a. 1. Bij de uitoefening van zijn taak draagt een toezichthouder een legitimatiebewijs bij zich, dat is uitgegeven door het bestuursorgaan onder verantwoordelijkheid waarvan de toezichthouder werkzaam is.
b. 2. Een toezichthouder toont zijn legitimatiebewijs desgevraagd aanstonds.
c. 3. Het legitimatiebewijs bevat een foto van de toezichthouder en vermeldt in ieder geval diens naam en hoedanigheid. Het model van het legitimatiebewijs wordt vastgesteld bij regeling van Onze Minister van Veiligheid en Justitie.

Artikel 1.1 Algemene wet op het binnentreden

Degene die bij of krachtens de wet belast is met de opsporing van strafbare feiten of enig ander onderzoek, met de uitvoering van een wettelijk voorschrift of met het toezicht op de naleving daarvan, dan wel een bevoegdheid tot vrijheidsbeneming uitoefent, en uit dien hoofde in een woning binnentreedt, is verplicht zich voorafgaand te legitimeren en mededeling te doen van het doel van het binnentreden. Indien twee of meer personen voor hetzelfde doel in een woning binnentreden, rusten deze verplichtingen slechts op degene die bij het binnentreden de leiding heeft.