Dag collega,
Bij het lezen van de handleiding toezicht op inzet vaste beroepskrachten heb ik een vraag:
Voldoet het aanwezig zijn van een beroepskracht op de groep in kader van vaste gezichten op de groep? Stel dat de beroepskracht aanwezig is maar beroepskracht B het kind tijdens de verzorgingsmomenten verzorgd, eten geeft enz.
Is sec het aanwezig zijn voldoende?
Ik heb namelijk het volgende:
Groep 1 en groep 2 hebben open deuren beleid. Groep 2 gaat met groep 1 samen in de ruimte van groep 1 (elke dag) de lunch gebruiken/eten. Hier is namelijk de keuken.
Tijdens de observatie zaten alle kinderen van groep 1 (max. 16 kinderen) en 2 (groep max. 14 kinderen) door elkaar aan twee tafels. En zo ook de beroepskrachten van beiden groepen. Het betreft hier kinderen in de leeftijd van 0-2. In praktijk zijn het veelal kinderen in de leeftijd van 1-2 jaar die kunnen zitten. De beroepskrachten van beiden groepen gaven kinderen van groep 1 en 2 te eten. Dus niet de vaste beroepskracht van de eigen groep van de kinderen.
Ik heb de situatie uit elkaar gerafeld (casus team) en kom tot het volgende:
Het gezamenlijk eten wat al zo lang als het kinderdagverblijf bestaat zo plaatsvindt, dient opgenomen te worden in het pbp als activiteit en dus ook aan de voorwaarden van de activiteit te voldoen (denklijn beoordeling activiteit/ specifiek leer-spel- en of bezigheidsmoment is, wat specifiek doel is en hoe georganiseerd). Hier zit bij deze organisatie een verbeterpunt. Het heeft een praktische inslag.
Daarnaast kan ik in dit geval aangeven dat er niet gehandeld volgens beleid waarin staat dat er altijd een vaste beroepskracht het kind begeleid. Hierop volgt herstel.
Klopt deze gedachtegang?
Alvast dank voor het mee denken.
Met vriendelijke groeten,
Carin van Hulst
Toezichthouder Wet Kinderopvang
[GGD HvB_fc]
Aldentiendstraat 23 Uden
Postbus 3024, 5003 DA Tilburg
www.ggdhvb.nl
Heb je onze vernieuwde website al gezien?
www.ggdhvb.nl/toezichtkinderopvang
088 368 64 61
c.van.hulst@ggdhvb.nl
Ik werk op: ma-di-do en wo ochtend
[cid:image002.jpg@01D9107D.268C8500]
[cid:image003.png@01D9107D.268C8500]
Verzenden van privacygevoelige informatie mag volgens de AVG richtlijn alleen als dit via een beveiligde manier is gedaan. Je kunt de informatie door sturen via een programma zoals ZIVVER, Cryptshare. enz. Wij communiceren dit met jullie omdat wij als overheid onveiligheid niet in de hand mogen werken.
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.