Hoi Tanja,
DE houder is de werkgever (bevoegd gezag binnen een organisatie) als het gaat om de meldplicht. Dat moet een natuurlijk persoon zijn. Dat kunnen bestuurders zijn.
Is het ook de vraag wat ze moet toetsen? Of is dot voldoende. Anders bel gerust
Met vriendelijke groet,
Pauline el Khoury
Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang
[cid:image001.png@01D9567D.8C1F1BD0]
Zwarte Woud 2
E-mail
: pelkhoury@ggdghor.nl
3524 SJ Utrecht
Website
: www.ggdghor.nl
Mobiel: 06-36483490
Twitter
: @GGDGHORNL
Werkdagen
: ma, di, do, vrij
Lezen over het werk van de GGD’en en GHOR? Ga naar DaaromGGD!
[cid:image002.jpg@01D9567D.8C1F1BD0]
Van: Helpdesk Kinderopvang
Verzonden: dinsdag 14 maart 2023 09:59
Aan: Khoury el–Verscheijden, Pauline
Onderwerp: (Referentienummer:164689) natuurlijk persoon die tevens houder is
Hai Pauline,
Ik heb weer een helpdeskvraag gekregen over de meldcode. Lukt het jou om vandaag of morgen hiernaar te kijken? Ik ben donderdag namelijk naar Servië i.v.m. de crematie van mijn oma. Hoor dat graag anders moet ik even de toezichthouder aangeven dat het volgende week wordt:)
Gister met deze toezichthouder telefonisch gesproken. Waar het dus om gaat is dat als er vermoeden is over de houder duidelijk is wat de handelswijze zou moeten zijn (item 4.2.6). De houder is een natuurlijk persoon. Dit zou dan in het geval zijn van een eenpitter bijv. zijn.
Maar als het een leidinggevende betreft: Dan zou volgens mij item 4.2.5 gelden. De medewerker moet dus dan aangeven bij de houder dat hij/zij een vermoeden heeft over die leidinggevende toch? De houder moet dan vervolgens in overleg treden met de vertrouwensinspecteur etc. en geldt dus item 4.2.4.
Maar wat als de houder een rechtspersoon is, dus geen natuurlijk persoon….dus een BV bijv. dat heb je natuurlijk bij grote organisaties. Wat zou dan van toepassing moeten zijn. Want bij item 4.2.6 staat duidelijk dat het een natuurlijk persoon moet zijn. Kunnen de bestuurders van een rechtspersoon ook gelezen dan worden als een natuurlijk persoon?
4.2.3
De houder bevordert de kennis en het gebruik van de meldcode.
(art 1.51a lid 4 Wet kinderopvang)
4.2.4
De houder van een kindercentrum bevordert de kennis en het gebruik van de handelswijze, dat hij onverwijld in overleg treedt met de vertrouwensinspecteur kinderopvang. indien hem bekend is geworden dat een bij de onderneming werkzaam persoon zich mogelijk schuldig maakt of heeft gemaakt aan een misdrijf tegen de zeden of mishandeling jegens een kind van een ouder die gebruik maakt van de door hem geboden kinderopvang. Indien uit het overleg blijkt dat sprake is van een redelijk vermoeden dat een persoon zich schuldig heeft gemaakt aan een dergelijk misdrijf doet de houder onverwijld aangifte bij een opsporingsambtenaar en stelt hij de vertrouwensinspecteur kinderopvang onverwijld in kennis.
(art 1.51b lid 1, 2 en 5 en 1.60c lid 1 Wet kinderopvang)
4.2.5
De houder van een kindercentrum bevordert de kennis en het gebruik van de handelswijze dat, indien het een bij de houder werkzaam persoon op enigerlei wijze bekend is geworden dat een ander ten behoeve van die houder werkzaam persoon zich mogelijk schuldig maakt of heeft gemaakt aan een misdrijf tegen de zeden of mishandeling jegens een kind van een ouder die gebruik maakt van de door hem geboden kinderopvang, deze persoon de houder daarvan onverwijld in kennis stelt. Indien degene die van het vermoeden op de hoogte moet worden gesteld dezelfde persoon is als degene die zich mogelijk schuldig maakt of heeft gemaakt aan dit misdrijf, is artikel 1.51c lid 1 en 2 Wet kinderopvang van toepassing.
(art 1.51b lid 3, 4 en 5 en 1.60c lid 1 Wet kinderopvang)
4.2.6
De houder van een kindercentrum bevordert de kennis en het gebruik van de handelswijze dat, indien een bij de onderneming werkzaam persoon bekend is geworden dat de natuurlijke persoon die tevens houder is zich mogelijk schuldig maakt of heeft gemaakt aan een misdrijf tegen de zeden of mishandeling jegens een kind dat gebruik maakt van de door de houder geboden kinderopvang, deze persoon in contact kan treden met de vertrouwensinspecteur kinderopvang en in geval van een redelijk vermoeden onverwijld aangifte doet bij een daartoe aangewezen opsporingsambtenaar.
(art 1.51c Wet kinderopvang)
Met vriendelijke groet,
Tanja Corba
Helpdesk kinderopvang
[cid:image003.png@01D9567D.8C1F1BD0]
Telefoon: 030 – 252 50 60
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov
Van: Claudia Rook >
Datum: 9-3-2023 09:45
Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl” >
Onderwerp: natuurlijk persoon die tevens houder is
Goedemorgen collega’s,
Ik heb even een vraag over een voorwaarde met betrekking tot de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
In de voorwaarde staat het volgende:
4.2.6: De houder van een kindercentrum bevordert de kennis en het gebruik van de handelswijze dat, indien een bij de onderneming werkzaam persoon bekend is geworden dat de natuurlijke persoon die tevens houder is, die tevens houder is zich mogelijk schuldig maakt of heeft gemaakt aan een misdrijf tegen de zeden of mishandeling jegens een kind dat gebruik maakt van de door de houder geboden kinderopvang, deze persoon in contact kan treden met de vertrouwensinspecteur kinderopvang en in geval van een redelijk vermoeden onverwijld aangifte doet bij een daartoe aangewezen opsporingsambtenaar.
Hoe moet je dit zien? Wat wordt bedoeld met natuurlijke persoon die tevens houder is? Hoe beoordeel je dit in het geval van bijvoorbeeld een BV? Dan is de houder geen natuurlijk persoon, maar een rechtspersoon (zoals Smallsteps).
Worden dan de bestuurders bedoeld als natuurlijke persoon?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Claudia Rook
[cid:image004.jpg@01D9567D.8C1F1BD0]
C. (Claudia) Rook | Inspecteur (toezichthouder) Team Inspectie & Hygiëne |
Nijverheidstraat 30 | Postbus 1400 | 7500 BK Enschede |
T +3153 487 6700 |
c.rook@ggdtwente.nl | www.ggdtwente.nl |
Aanwezig op: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
GGD Twente is onderdeel van SamenTwente
GGD Twente verstuurt informatie op een veilige manier. Als u gegevens naar GGD Twente zendt, vragen wij u ook rekening te houden met het veilig versturen hiervan. Privacygevoelige informatie veilig verzenden kan via deze link.
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.