Hallo Judith,
Voor het antwoord op jouw vraag verwijs ik even naar de FAQ âEisen aan buitenruimte dagopvangâ. Daarin staat o.a. beschreven:
âDe buitenruimtes waar kinderen verblijven gedurende de tijd dat zij worden opgevangen, zijn veilig, toegankelijk en passend ingericht in overeenstemming met het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen. (…) Toegankelijk betekent dat er geen belemmeringen mogen zijn om buiten te spelen. De opvang moet zo georganiseerd zijn dat kinderen, als ze daar behoefte aan hebben, buiten kunnen spelen.
Bij gedeeld gebruik van een buitenruimte met een school mogen er afspraken worden gemaakt over het gebruik van de buitenruimte, maar in beginsel moet de buitenruimte altijd beschikbaar zijn voor dagopvang. Voor zowel de school als de peuters gelden normen voor beschikbare buitenruimte. Voor de peuters mag daar, vanuit onze rol, niet aan getornd worden.
Ik lees dat de aanleiding tot het geven van de informatie vanuit jullie GGD een eerdere nieuwsbrief is geweest die aandacht besteedde aan de toegankelijkheid van een gedeelde buitenruimte. Die informatie riep vragen op over waar dit in de Wet staat. Mag ik vragen wat er in de eerdere nieuwsbrief is gecommuniceerd en waar de verwarring over is ontstaan?
Ik vermoed, n.a.v. de bijlage die jullie aan de houders willen sturen, dat de verwarring wellicht is ontstaan door de aangehaalde bronnen die in de bijlage worden aangehaald.
Het is goed om te weten dat rond de inwerkingtreding van de IKK en de wijziging van het besluit er sprake is geweest dat de eis voor beschikbaarheid van de buitenruimte zou worden verruimd, zoals door jullie beschreven in de voorgelegde bijlage. Deze uitbreiding is echter ingetrokken voordat die in werking zou treden per 1-1-2019. In het huidig besluit kwaliteit, dat je kan opvragen via wetten.nl, bestaat het artikel 23, dat art 10 wijzigt, niet meer en wordt aangegeven dat dit is ingetrokken.
Als een regeling achteraf wordt ingetrokken betekent dat niet dat de gehele nota van toelichting wordt herschreven. Bij de toelichting, die is gepubliceerd bij inwerkingtreding van het besluit per 1-1-2018, wordt dus nog wel gesproken over een mogelijkheid, die dus uiteindelijk niet meer âgeldigâ is.
Zie hier het bericht in het Staatsblad over de uiteindelijke intrekking: Staatsblad 2018, 301 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl) (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2018-301.html#d17e137)
Ook de aangehaalde jurisprudentie heeft een vervolg gehad. In het hoger beroep is de uitspraak van 23 mei 2018 vernietigd: Toezicht Kwaliteit Kinderopvang | GGD GHOR Kennisnet 2.0 (https://www.ggdghorkennisnet.nl/groep/11-toezicht-kwaliteit-kinderopvang/jurisprudentie/92)
Kan het zijn dat de verwarring hierdoor is ontstaan?
Heb ik je verder kunnen helpen?
Met vriendelijke groet,
Renate van Lith
Helpdesk kinderopvang
Mobiel: 06-81343811
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Judith Funcke
>Datum: 2023-06-09 13:58:49
>Onderwerp: Toegankelijkheid gedeeld gebruik van de buitenruimte
> Hallo helpdeskmedewerker,
>
>De informatie in de bijlage willen we in onze nieuwsbrief naar de houders opnemen. Klopt het wat er in staat/hebben wij de wet- ren regelgeving juist geïnterpreteerd?
>
>Graag jullie reactie.
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>Judith Funcke
>drs. J.J.V. Funcke-Prickarts
>Toezichthouder kinderopvang
>GGD regio Utrecht
>M 06-47836367
>Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag