Informatie combinatiegroepen branchevereniging kinderopvang

Gesloten

Goedemorgen,

Een houder in onze regio wil gaan werken met combinatiegroepen en heeft ons hierover wat vragen gesteld. Wij hebben deze houder ook naar de branchevereniging doorverwezen. Hierdoor kwam de houder bij ons terug met informatie van de branchevereniging, waarvan wij ons afvragen of dit juist is:
– De branchevereniging stelt dat bij combinatiegroepen er gelijk aantal kindplaatsen voor KDV kinderen als BSO kinderen moet zijn (8 om 8 bijvoorbeeld). Is dat zo? En zo ja, waarop is dat gebaseerd?
– De branchevereniging stelt dat je naast een combigroep niet ook nog een KDV of BSO groep kunt hebben. Is dat zo? In onze optiek kan dit wel, zolang er sprake is van structurele groepen en aan alle andere voorwaarden voor combinatiegroepen is voldaan. Bijvoorbeeld als de werkwijze concreet in het beleid is opgenomen. Bijvoorbeeld: Stel de houder zou op woensdag, donderdag en vrijdag een combinatiegroep willen. En op maandag en dinsdag zijn de groepen wel een aparte dagopvang en BSO groep, dan zou dat in onze optiek kunnen mits dit concreet beschreven staat.
De brancheorganisatie communiceert echter een andere visie.
Welke is juist en op welke regelgeving kunnen wij dit terug halen?

Hartelijke groet,
Merel Donkers

Hier onder vind u de informatie van de branchevereniging.

https://kinderopvang.nl/onderwerpen/combinatiegroepen

“Kwaliteitseisen
Wanneer er op één adres kinderen van 0 tot 4 jaar en 4 tot 13 jaar worden opgevangen in een combinatiegroep, dan gelden voor alle groepen op dat adres de eisen voor de dagopvang. Die eisen vind je in artikel 7 en 9 van het Besluit kwaliteit kinderopvang.

Voor de BKR worden de kinderen van 4 jaar en ouder gezien als een kind van 3 tot 4 jaar, waarbij maximaal 4 pedagogisch medewerkers op 16 kinderen mogen worden ingezet. Wanneer bso-kinderen opgevangen worden in een combinatiegroep, vervalt dus het voordeel van de ruimere BKR voor de bso.

Aandachtspunten bij de LRK-registratie van combinatiegroepen
Als je kinderen in een combinatiegroep opvangt, dan blijft er formeel nog steeds sprake van opvang in twee locaties in het Landelijk Register Kinderopvang: één locatie voor het kinderdagverblijf (dagopvang), en één locatie voor de buitenschoolse opvang (bso). Daarom is het van belang om te melden bij de gemeente en de GGD dat je gaat werken met een combinatiegroep. De gemeente moet dit namelijk verwerken in de LRK-registraties van het kinderdagverblijf en de bso, zodat de GGD weet dat ze beide locaties (dagopvang en bso) als één locatie moeten inspecteren.

Daarnaast kun je op een combinatiegroep alleen een gelijke verdeling van dagopvang- en bso-plaatsen toepassen (8 dagopvang-kindplaatsen en 8 bso-kindplaatsen). Ook is het niet mogelijk om naast een combinatiegroep nog een bso-groep of dagopvang-groep te hebben.

Het is dus niet mogelijk om en bso- en een dagopvang-groep samen te voegen, zonder dat je spreekt van een combinatiegroep waarbij bovenstaande regels van toepassing zijn. Het is ook niet mogelijk om alleen in vakanties een combinatiegroep te hebben.”

Antwoorden

Fred

07-11-20234:10 pm

Sorry dat het antwoord langer heeft geduurd dan gewenst is. Ik ga niet in op de informatie die je meestuurt van de brancheorganisatie maar zoveel mogelijk op je vraag.

Uitgangspunten:

o Opvang vindt in beginsel plaats in een vaste stam-/basisgroep. Dus opvang in een ander roep is plaatsing in een tweede stam-/basisgroep
o De regels voorzien in beginsel (op grond van Besluit kwaliteit art 9 lid 9 & 18 lid 4) alleen in horizontale plaatsing in een tweede stam- of basisgroep. Als een plaatsing voor bepaalde momenten (de zogenaamde periode in de regels) is afgesproken moet dit ook plaatsvinden. Daarmee is voorzien dat stabiliteit is geborgd. Een kind weet vooraf waar het wordt opgevangen en ouders hebben vooraf kennisgenomen en gekozen voor de plaatsing in een tweede stam-/basisgroep.
o Een âcombigroepâ is niet in de regelgeving gedefinieerd. Echter uit regelgeving blijkt dat dit mogelijk moet zijn (zie bijvoorbeeld schema BKR -bijlage 1 onderdeel C- en Besluit kwaliteit art 7 lid 7)
o Of een combigroep als combigroep in het LRK wordt geregistreerd is aan houder of gemeente. Zie daarvoor kdv.pdf (duo.nl) (https://duo.nl/zakelijk/images/kdv.pdf)Dit is vooral gericht om niet twee bezoeken te hoeven doen op één gecombineerde groep. Zie ook 1.6 in de handleiding: Het geregistreerde aantal kindplaatsen van de combigroep wordt gelijk verdeeld over het KDV en de BSO. Dit gebeurt ongeacht het aantal daadwerkelijk aanwezige kinderen van 0 tot 4 jaar en van 4 tot 13 jaar. Beide voorzieningen worden dus in het LRK met de helft van het totale aantal kindplaatsen geregistreerd.

o Registratie als âcombigroepâ is vanuit toezicht gezien geen noodzaak.
o Twee (LRK) geregisterde voorziening kunnen op een adres zijn gevestigd en op een van de locaties een gecombineerde groep voeren, zonder dat dit in het LRK is aangetekend. Er vinden dan twee bezoeken plaats.
o Stelselmatig opvangen in een tweede stam-/basisgroep, bijvoorbeeld BSO kinderen in een DOV groep, is alleen mogelijk als de groep waar de opvang dan in plaatsvindt ook een gecombineerde groep is. Dit moet in beleid zijn verankerd, het is opvang in een tweede groep en aan voorwaarden (zie FAQ) moet zijn voldaan. Zie FAQ (kennisnet): Wat is een gecombineerde groep

Zie DUO: kdv.pdf (duo.nl) (https://duo.nl/zakelijk/images/kdv.pdf)

Zie kennisnet: Kinderen uit de dagopvang of BSO plaatsen in een gecombineerde groep als tweede groep. SuperOffice Customer Service (https://online.superoffice.com/Cust17415/CS/scripts/customer.fcgi?action=viewKbEntry&id=862)

Ik hoop je vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Merel Donkers
>Datum: 2023-06-29 10:40:20
>Onderwerp: Informatie combinatiegroepen branchevereniging kinderopvang
> Goedemorgen,
>
>Een houder in onze regio wil gaan werken met combinatiegroepen en heeft ons hierover wat vragen gesteld. Wij hebben deze houder ook naar de branchevereniging doorverwezen. Hierdoor kwam de houder bij ons terug met informatie van de branchevereniging, waarvan wij ons afvragen of dit juist is:
>- De branchevereniging stelt dat bij combinatiegroepen er gelijk aantal kindplaatsen voor KDV kinderen als BSO kinderen moet zijn (8 om 8 bijvoorbeeld). Is dat zo? En zo ja, waarop is dat gebaseerd?
>- De branchevereniging stelt dat je naast een combigroep niet ook nog een KDV of BSO groep kunt hebben. Is dat zo? In onze optiek kan dit wel, zolang er sprake is van structurele groepen en aan alle andere voorwaarden voor combinatiegroepen is voldaan. Bijvoorbeeld als de werkwijze concreet in het beleid is opgenomen. Bijvoorbeeld: Stel de houder zou op woensdag, donderdag en vrijdag een combinatiegroep willen. En op maandag en dinsdag zijn de groepen wel een aparte dagopvang en BSO groep, dan zou dat in onze optiek kunnen mits dit concreet beschreven staat.
>De brancheorganisatie communiceert echter een andere visie.
>Welke is juist en op welke regelgeving kunnen wij dit terug halen?
>
>Hartelijke groet,
>Merel Donkers
>
>Hier onder vind u de informatie van de branchevereniging.
>
>https://kinderopvang.nl/onderwerpen/combinatiegroepen
>
>”Kwaliteitseisen
>Wanneer er op één adres kinderen van 0 tot 4 jaar en 4 tot 13 jaar worden opgevangen in een combinatiegroep, dan gelden voor alle groepen op dat adres de eisen voor de dagopvang. Die eisen vind je in artikel 7 en 9 van het Besluit kwaliteit kinderopvang.
>
>Voor de BKR worden de kinderen van 4 jaar en ouder gezien als een kind van 3 tot 4 jaar, waarbij maximaal 4 pedagogisch medewerkers op 16 kinderen mogen worden ingezet. Wanneer bso-kinderen opgevangen worden in een combinatiegroep, vervalt dus het voordeel van de ruimere BKR voor de bso.
>
>Aandachtspunten bij de LRK-registratie van combinatiegroepen
>Als je kinderen in een combinatiegroep opvangt, dan blijft er formeel nog steeds sprake van opvang in twee locaties in het Landelijk Register Kinderopvang: één locatie voor het kinderdagverblijf (dagopvang), en één locatie voor de buitenschoolse opvang (bso). Daarom is het van belang om te melden bij de gemeente en de GGD dat je gaat werken met een combinatiegroep. De gemeente moet dit namelijk verwerken in de LRK-registraties van het kinderdagverblijf en de bso, zodat de GGD weet dat ze beide locaties (dagopvang en bso) als één locatie moeten inspecteren.
>
>Daarnaast kun je op een combinatiegroep alleen een gelijke verdeling van dagopvang- en bso-plaatsen toepassen (8 dagopvang-kindplaatsen en 8 bso-kindplaatsen). Ook is het niet mogelijk om naast een combinatiegroep nog een bso-groep of dagopvang-groep te hebben.
>
>Het is dus niet mogelijk om en bso- en een dagopvang-groep samen te voegen, zonder dat je spreekt van een combinatiegroep waarbij bovenstaande regels van toepassing zijn. Het is ook niet mogelijk om alleen in vakanties een combinatiegroep te hebben.”

Fred

07-11-20234:15 pm